'operacija norveška' / Niko Kovač: 'Mnogo je povratnika, bitno je da igraju oni koji su zdravi'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXELL

Hrvatski izbornik Niko Kovač uoči važnog kvalifikacijskog dvoboja s Norveškom u Zagrebu, ima nekolicinu ozlijeđenih igrača, nekolicinu koji su se tek oporavili i počeli igrati, ali svi oni, osim Dejana Lovrena, konkuriraju za subotnju utakmicu

23.3.2015.
14:27
Marko Lukunic/PIXELL
VOYO logo

Hrvatski izbornik Niko Kovač uoči važnog kvalifikacijskog dvoboja s Norveškom u Zagrebu, ima nekolicinu ozlijeđenih igrača, nekolicinu koji su se tek oporavili i počeli igrati, ali svi oni, osim Dejana Lovrena, konkuriraju za subotnju utakmicu.

Od posljednje reprezentativne akcije, utakmice protiv Italije na San Siru u studenom prošle godine, gdje je Hrvatska osvojila bod, Niko Kovač prvi je put okupio momčad koju uspješno vodi prema završnom turniru Europskog prvenstva 2016. Hrvatska subotnji dvoboj s Norveškom na Maksimiru (18 sati) dočekuje na vrhu ljestvice kvalifikacijske skupine H s deset bodova iz četiri dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno smo favoriti na papiru, ali to moramo potvrditi na terenu. Morat ćemo sve što smo dosad pokazali, opet ponoviti. Čeka nas vrlo težak protivnik i velik izazov", rekao je izbornik Kovač u ponedjeljak na konferenciji za medije uoči službenog okupljanja reprezentativaca u Zagrebu.

Hrvatska će tražiti put prema nova tri boda, ali Kovača ne bi u depresiju pao ni lošiji ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobjeda nam može donijeti puno, a lošijim rezultatom ne možemo ništa izgubiti", tvrdi Kovač koji na okupu ima dosta ozlijeđenih igrača, kao i onih poput Luke Modrića i Ivana Perišića, koji su dugo vremena izbivali s travnjaka i tek se vraćaju u pravu formu. Bez obzira o kojim se igračima radilo, Kovač nije čovjek koji će napraviti kompromis kad je u pitanju fizička sprema.

"Momci prvo moraju biti zdravi. Kod Perišića postoji nedostatak utakmica, ali se za njega ne bojim. Nadam se da je bol prošla i mislim da bi mogao biti spreman. Domagoju Vidi neće ništa značiti to što nije igrao zadnje dvije utakmice. No, ako imaš blokadu u nozi, imaš i blokadu u glavi. Zato imamo liječnike. Vjerujem da bi svi ozlijeđeni kroz četiri, pet dana trebali toliko ozdraviti da bi mogli i nastupiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitnik je stajao i uz ime Marija Mandžukića, ali Kovač za zdravlje napadača madridskog Atletica nije izrazio ni najmanju zabrinutost.

"Mandžu može zgaziti i tenk, a njemu ništa. On će biti zdrav i spreman. Došao je u Zagreb ranije, već je bio na terapijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ozljede, oko Mandžukića se posljednjih tjedana zakotrljala priča o sukobu s trenerom Simeoneom.

"Mandžukić mi je rekao da je sve pod kontrolom. Sasvim drugačiji dojam dobijem kad čujem od njega tu priču, nego kad čitam o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik vjeruje da će reprezentativno okupljanje pomoći igračima poput Matea Kovačića koji prolazi krizno razdoblje u Interu, ili Andreja Kramarića koji u Leicesteru nije više onakav stroj za pogotke kakav je bio u Rijeci.

"Inter ima velike zahtjeve. Ja to ne vidim tako kritično kako se piše. Kovačić je kvalitetan igrač. Možda je ponekad pritisak prevelik. Možda i nije korektno mladom igraču toliko toga staviti na leđa. Što vrijedi za Kovačića, vrijedi i za Kramarića. Sad dolazi kući, u poznato okruženje. Hrvatska i HNL su nešto drugačiji nego Premier liga. No, njegova kvaliteta je takva da će on probiti taj zvučni zid. Uostalom, nije on uopće loš, ali ne može ni on, što ne mogu ni drugi u njegovoj ekipi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je, kao i većina ljubitelja nogometa, gledao sudar Barcelone i Reala.

"Rezultat je pravedan, ali mogao je Real izvući bod. Rakitić i Modrić su odigrali vrlo dobro, a to pogotovo vrijedi za Luku. Nakon što je tri mjeseca bio 'out', odigrati u takvoj utakmici tako dobro, imati pravi ritam, to je jako teško. Pokazao je da nije izgubio ništa od onoga što je imao prije ozljede", komentirao je Kovač igru svojih glavnih veznih igrača, koji će i protiv Norveške imati ključnu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Norveškoj Kovač ima vrlo visoko mišljenje.

"To je čvrsta ekipa, mlada, željna, gladna. Vrlo dobro su organizirani, dobro se vraćaju u obranu. Protiv boljih reprezentacija se povuku u svoju polovicu, sa svih 11 igrača iza lopte, i vrebaju iz kontranapada. Hrvatska je imala problema s takvim reprezentacijama. Naš je zadatak složiti plan kako probiti taj zid. Imamo već neke ideje, a vidjet ćemo što ćemo moći napraviti kad budemo znali koji će igrači biti spremni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je Kovač i navijače da u subotu u što većem broju dođu na Maksimir.

"Vjerujem u pobjedu uz pravi pristup i uz pomoć navijača, a siguran sam da će ih biti. Pozivam ih da podrže reprezentaciju. Mislim da su momci to zasužili za sve što su dosad pokazali", zaključio je hrvatski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo