KAKVO IZRUGIVANJE

NEĆETE SE PRESTATI SMIJATI: Pogledajte kako izgleda razgovor Mourinha i Beniteza

Sudbine Josea Mourinha i Rafaela Beniteza  poprilično su isprepletene.

Portugalac je bio trener Chelseaja pa je dobio otkaz (dva puta), Benitez je također bio zaposlenik Romana Abramoviča, ali nije dobio novi ugovor jer je dogovoren Mourinhov povratak. Obojica su potom vodila Inter, a zatim i Real Madrid, i sada su obojica nezaposleni.

Ne podnose se javno

Povodom toga novinar Telegrapha Jonathan Liew odlučio se našaliti na njihov račun te je lažirao razgovor ove dvojice trenera na WhatsAppu. Poznato je, međutim, da se Portugalac i Španjolac javno ne podnose još iz dana kada su bili treneri u Premier ligi. U nastavku pročitajte kako je tekla lažna razmjena mišljena dvojice trenera.

Rafa i Jose

R: Jose jesi li budan?

J: Što želiš?
R: Ništa.
J: Onda dobro.
J:
J: Jesi li siguran?
R: Ne mogu spavati.
J: Niti ja.

R: Obično u ovo vrijeme gledam snimke i pripremam se za trening. Razmišljam o utakmici s Deportivom u subotu. Sada držim govor koji nitko od igrača neće čuti. Imam taktičke planove, ali nemam momčad. Ovo
je najgora stvar kada se ode iz kluba. Propali snovi, isprazno vrijeme.

J: Život bez posla je besmislen. Nakon što sam dobio otkaz u Chelseaju nisam spavao tri noći. Matilde (kći) me tjera da gledam serije. Jesi li gledao Hose of Cards.
R: S Kevinom Spaceyem?
J: Da.
R: Nisam.
J: Radi se o jako moćnom muškarcu koji se uspne do vrha, ali zbog paranoje i cinizma ne može uživati. Od svakoga stvara neprijatelje i na kraju sve izgubi. Ne znam zašto me Matilda natjerala da gledam
ovo.

R: Nikada nisu shvatili što sam pokušavao napraviti u Realu. Pružio sam im najveću pobjedu u posljenjih 56 godina (Rayo Vallecano 10:2). Još uvijek smo imali priliku osvojiti trostruku krunu. Zar ne razumiju da se moramo braniti, a ne samo napadati.

J: To je tvoj problem. Uvijek misliš da si pametniji od svih. “Chelseajevi navijači ne razumiju, Realovi navijači ne razumiju, Florentino ne razumije”. U svakom klubu kažem: ja nisam šef, predsjednik je moj šef i navijači su moj šef. Ako Perez želi igrati s pet napadača onda to učiniš. Ako navijači
žele Isca onda ga staviš u igru. To je tako jednostavno.

R: Ne ako žele pobijediti. Ne, ako žele uspjeh.
J: Što je uspjeh. Tijekom povijesti Madrid je samo pobjeđivao i osvajao je sve trofeje. Misliš da će ih još jedan naslov u prvenstvu impresionirati? Svaki put kad James igra oni prodaju 100 tisuća dresova u Latinskoj Americi. Misliš da im je stalo do toga ako pobjegne svom braniču. Kada je Atletico osvojio naslov zaradili su 170 milijuna eura. Real Madrid te je godine bio treći i zaradio je 550 milijuna. Misliš li da bi se Perez mijenjao s njima? Zato te opet pitam što je to uspjeh?

R: Trener sam 30 godina. Satima gledam snimke i proučavam trendove i taktike. Radim do kasno u noć i nikada ne prestajem učiti. Zašto stvari nikada ne postaju lakše, nego teže? Kritike me nikada ne uznemiruju, ali me gubitak kontrole uznemiruje.

J: Ispričat ću ti jednu priču. Prošlog ljeta Diego (Costa) i ja otišli smo do specijalista za koljeno u Londonu. Bio je gladan pa smo otišli na kobasice i grah u jednu poznatu zalogajnicu. To je bila velika pogreška jer je od toga dana stalno želio ići tamo jesti. Rekao sam mu da je je sportaš i da
ne bi smjeo to jesti, a on mi je odgovorio da može jesti što god hoće. Što sam mogao napraviti?

R: Vidiš. Treneri su nemoćni. U Madridu uvijek su bili nekakvi sastanci i stalno nekakve glasine. Poslije svakog poraza i pogreške uvijek je kriv trener. Nikada igrači i nikada predsjendik.

J: Ovo je iznimno važan trenutak u nogometu. Ti i ja – ne volim te, ali te poštujem – smo najbolji treneri na svijetu. No, nema sigurnosti. Nema poštovanja i zaštite od poniženja.

R: Čemu onda mi služimo ? Jesmo li nogometni treneri, menadžeri ili cirkusanti. Jesmo li ljudi s idejama ili likovi iz sapunica?
J: Sinoć sam gledao Igru prijestolja. Uvijek netko umire i netko je izdan. Vidim puno sličnosti s našom profesijom.

R: Ovo nije isti sport kao kad sam započeo karijeru. Nekada nisam niti siguran je li ovo sport. Što ti misliš?
J: Ne znam i to je također jedan od razloga zbog kojeg ne mogu zaspati.

1-2

2

3

Povratak na Net.hr