JEZIVO /

Slavni košarkaš otkrio: 'Klu Klux Klan prijetio mi je smrću. Istog dana, netko mi je pokucao na vrata'

Image
Foto: Profimedia

'Neću to zaboraviti dok sam živ'

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

21.9.2024.
17:26
Profimedia
VOYO logo

Oscar Robertson (85) član je košarkaške Kuće slavnih. U svoje je vrijeme bio nevjeroatan košarkaš, dominantan, nitko ga nije mogao čuvati i s njim se nositi pod košem.

Image
SLAVNI TRENER PROGOVORIO O SKANDALU U LIGI PRVAKA: /

'Sve što kažete protiv crnaca je rasizam, a ako istu stvar kažete bijelcu, onda to nije rasizam...'

Image
SLAVNI TRENER PROGOVORIO O SKANDALU U LIGI PRVAKA: /

'Sve što kažete protiv crnaca je rasizam, a ako istu stvar kažete bijelcu, onda to nije rasizam...'

Kao takav, ostavio je dubok trag u NBA košarci igrajući za Cincinnati Royalse i Milwaukee Buckse šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Jednom je bio MVP lige, a jednom osvojio i prsten prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Sve do pojave Russella Westbrooka bio je jedini u povijesti lige koji je unutar jedne sezone bilježio triple-double prosjek.

Oscar Robertson bio je sila prirode na koledžu u Cincinnatiju - momčad je izgubila ukupno devet utakmica u njegove tri sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku je postizao 33,8 poena po utakmici na koledžu i osvajao naslov nacionalnog strijelca svake od svoje tri godine, vodio je Cincyja do dva Final Foura, a njegova zadnja godina bila je strašna. Bio je proglašen za najboljeg igrača godine na sveučilištu.

Godine 1958. Cincinnatiju je sve navedeno donijelo pozivnicu za jedan od najvećih turnira u sezoni tog vremena — Dixie Classic u Sjevernoj Karolini. Međutim, na tom su turniru sudjelovale ekipe samo s bijelcima iz Sjeverne Karoline, Duke and Wake Foresta i NC Statea (plus druge momčadi iz SAD-a) na, tada još uvijek rasističkom jugu.

Robertson je ispričao o rasizmu s kojim se suočavao prije tog turnira - uključujući prijetnju smrću od strane Klu Klux Klana - u pojavljivanju na podcastu All The Smoke kojeg vode Matt Barnes i Stephen Jackson, bivša NBA zvijezde. U podcastu je ispričao kako je 1959. godine bio na Dixie Classic turniru i primio prijeteći telegram od rasističke organizacije Ku Klux Klan. Poznati Yahoo Sport prenosi Robertsonove riječi:

Image
Foto: Profimedia

"Nisam znao ništa o Dixie Classicu. tom jakom turniru. Pa sam dobio telegram u kojem je pisalo: ako budeš igrao, ubit ćemo te. Dao sam taj telegram treneru. Kasnije istog dana, netko mi je pokucao na vrata. Otvorio sam i zatekao bijelog dječaka iz Alabame koji je došao po autogram. Znate što sam napravio? Dao sam mu autogram", otkrio je Oscar Robertson u podcastu i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću to zaboraviti dok sam živ. Da budem iskren, rođen sam u Tennesseeju, ali nikad nisam razmišljao o KKK-u. Nikad nisam toliko razmišljao o tipovima koji su mi prijetili samo zato što sam crnac, a bilo ih je. Mislim, nije to bio jedini put da su mi prijetili."

Robertson se tijekom tog turnira suočio s puno rasizma, prema onima koji su istraživali tu temu, uključujući bacanje kovanica i hrenovki na njega na svakoj utakmici na jugu, nazivali ga pogrdnim riječima za tamnopute košarkaše i još mnogo toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robertson nije bio sam u tome. Na Dixie Classicu iz 1958. (Matt Barnes ga je izgubio godinu dana na pod) nastupila je zvijezda Michigan Statea i budući četverostruki NBA All-Star Johnny Green, koji je također bio meta rasističkih ispada.

Robertson i Green riješili su situaciju tako da su odigrali kako to oni znaju i nisu se osvrtali na povike i prijetnje, iako im nije bilo svejedno.

POGLEDAJTE VIDEO: Kazna Hajduku za huliganstvo, ksenofobiju i rasizam.

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo