EVOLUCIJA / Ultranasilni huligani 'hrvatskim' receptom spašavaju navijački pokret; 'Kad nepravda postane zakon...'

Image
Foto: Profimedia

Navijačka scena u Rusiji eksplodirala je zbog poteza vlasti i krovne nogometne organizacije u toj zemlji, odnosno uvođenja navijačkog ID-a radi kontrole navijača. Nastala je prava pobuna, suprostavljeni navijači klubova, kao i njihovi nogometni huligani udružili su se i krenuli u otpor za spas navijačkog pokreta. Pokazali su navijački mentalitet solidarizirajući se, kao i način suradnje kao što to rade uspješno hrvatski ultrasi. No, puno dublja je geneza shvaćanja tamošnjih navijačkih prilika i svega što se zadnjih godina izdogađalo u toj zemlji, a što je dovelo do toga. Navijački, ali i politički

11.12.2021.
18:43
Profimedia
VOYO logo

Svijet evoluira, život evoluira, društvene norme i shvaćanja se mijenjaju, sve nekako poprima drugačije konture, obrise. Nogomet evoluira kao sport i raste u marketinškom i financijskom smislu, ali iz dana u dan raste i navijačka supkultura. Ruski nogometni huligani smatraju se, uz poljske, engleske i balkanske, najgorim i najopasnijim nogometnim huliganima u Europi. Tamošnje navijačke scene prepune su nasilja, a sve su jako dobro na kraju i ekranizirali u navijačko-huliganskom filmskom hitu Okolofutbola (Oko nogometa).

Image
'ZLO JE U ZRAKU' /

Donosimo sve detalje krvavog plesa Boysa i Torcide: 'Bili su odlučni da nas zgaze, neviđen fanatizam...'

Image
'ZLO JE U ZRAKU' /

Donosimo sve detalje krvavog plesa Boysa i Torcide: 'Bili su odlučni da nas zgaze, neviđen fanatizam...'

Livade

Rusi su, isto kao i Poljaci, skloni tzv. livadama. Znači dogovorenim tučnjavama samo na šake s istim brojem ljudi, negdje na livadi, u šumi, bilo gdje, samo što dalje od očiju javnosti i posebno policije. Može i na ulici u gradu, kvartu ili središtu, ali tu onda dolazi do problema s policijom, kamerama, štetom, ljudima oko sebe, kasnijim kaznama, uhićenjem itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima je to praktički sport. Ovdje, u takve obračune, istina, dolaze samo oni najspremniji, ali isto tako gubi se draž spontanosti, ulice, faktora iznenađenja, okoline oko sebe, sve ono što sadrži jedna ulična nogometna huliganska makljaža ovdje na ovim našim prostorima.

Navijaštvo ili sport?

No, isto tako, često se za Ruse i Poljake nekako posprdno govori u navijačkim krugovima, pomalo i pravdajući možda neke svoje vlastite slabosti, kako to nisu navijači nego MMA borci, kako to veze nema s navijačkom filozofijom niti navijanjem. Međutim, znaju se i oni organizirati poput, primjerice, ultrasa u Hrvatskoj, imaju i oni navijačku filozofiju, mentalitet...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači najvećih ruskih klubova počeli su protest i bojkot utakmica zbog sve izvjesnijeg donošenja zakona o uvođenju navijačkih identifikacija, u što je država uložila 10.4 milijuna dolara, javljaju ruski mediji, a prenose srpski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Val demonstracija u Rusiji, bojkot utakmica

Ruski nogomet zapljusnuo je tako val navijačkih demonstracija na nekolicini utakmica minulog kola zbog nedavnog privođenja čak 408 navijača CSKA iz Moskve, poslije utakmice s Rostovom. Tada su jake policijske snage pričekale ultrase CSKA ispred stadiona, ispratile ih u vozila i odvele u policijsku postaju, potom i na sud, gdje je dvadesetak navijača ekspresno osuđeno na dvogodišnje zabrane ulaska na stadione u Rusiji. Ni to nije konačan broj kažnjenih od ukupnog broja uhićenih, jer se i dalje utvrđuje odgovornost ostalih u "neredima". Sve se ovo događa radi nogometnog huliganizma koji je u Rusiji doveden na višu razinu i koji je poprimio neke drugačije obrise, životnu filozofiju među navijačima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijačka scena u Rusiji, navodi se u izvještaju ruskih medija, eksplodirala je zbog tog poteza. Nastala je prava pobuna, navijači i nogometni huligani, suprostavljene grupe, udružile su se i krenuli u otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobuna na ruskoj huligansko-navijačkoj sceni

Zbog tog slučaja, istog dana se pobunila ultras scena u Rusiji, pa je većina utakmica prošlog vikenda protekla u znaku oštrih i jakih demonstracija prema policijskoj represiji i najavi uvođenja navijačkih identifikacija (Tzv. Fan ID).

U Samari, gradu udaljenom 850 kilometara od Moskve, gdje su igrali Krila Sovjetov i CSKA, najvatrenije pristalice oba kluba su izašle sa stadiona u 20. minuti. Istog dana, na utakmicama Spartak Moskva - Ahmat i Lokomotiva - Ural, viđene su identične scene - navijači su izašli sa stadiona i time se solidarizirali u ovoj borbi s ostalim navijačkim grupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koji su u ratu za navijački pokret, te koji su protestirali su i Music Hall, poznata podgrupa huligana Zenita koja je napravila kaos i na ulici, kao i na samom stadionu na samom stadionu, za vrijeme utakmice Engleske i Rusije u Marseilleu, na Velodromeu. Upravo su oni u ekipnim majicama viđeni kako tuku Engleze po tribini...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ultra mentalita kao u Hrvatskoj

Time su Rusi itekako pokazali tzv. 'ultra mentalita', kako se to popularno zna reći i shvaćati među navijačkom populacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, hrvatski navijači poznati su po tome kako jako dobro u biti zajedno funkcioniraju, kad gori pod nogama. Sjetimo se samo tzv. vaučerizacije 2013., te solidarnosti BBB-ovaca i Torcide, te ostalih HR grupa, dopuštajući jedni drugima dolazak na domaću tribinu, te pomoć pri tome ako treba...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo se manevrom hrvatskih ultrasa ideja tadašnjeg vodstva HNS-a, kao i nekih drugih, splasnula i nestala. Jednostavno, kako navijači to vole reći, "kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, "moderni nogometni huliganizam i navijanje" našao se pod povećalom javnosti i medija posebno nakon incidenata ruskih huligana u Marseilleu za vrijeme Eura 2016., kada su u Francuskoj Rusi prilično brutalno izlazili na kraj s pijanim engleskim navijačima koji su dobili propisne batine od nove generacije nogometnih navijača, onih koji treniraju borilačke sportove (MMA, boks i ostalo), ne piju, ne puše, ne drogiraju se (kao, ali ima toga itekako), dovoljna su da u Velikoj Britaniji i ostatku Europe i svijeta veća pozornost bude usmjerena upravo prema Rusiji, Poljskoj, takvim navijačkim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi skrenuli pozornost na sebe

Ruski huligani "probudili" su nogometni huliganizam još prije dosta godina i otvorili novo crno poglavlje najvažnije sporedne stvari na svijetu, podignuvši ga na jednu višu, organiziraniju razinu. U Marseilleu su na spomenutom Euru 2016. nerede napravili potpuno trijezni, koristeći taktiku, kako su sami poslije otkrili, navlačenja u sporedne uske uličice, čime su anulirali odmah u startu brojčanu prednost neprijatelja, slično kao u filmu 300 (tko ga je gledao, shvatit će). Uz to, kontrolirali su sve okolne ulice, ne dopustivši tako da budu napadnuti s leđa, iznimno motivirani da engleske huligane pošalju u ropotarnicu povijesti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je poprilično zaintrigiralo javnost, kao i medije. Pa su novinari pozornost još više usmjerili prema Rusiji, spoznajući razmjere huligansko-navijačkog pokreta u toj zemlji, organiziranosti...

Dobro organizirani

"Jedna od ključnih stvari je, kad govorimo o ruskim huliganima u Marseilleu, to da su bili vrlo dobro organizirani, trijezni… Bili su to hard-core huligani koji mnogo vremena provode trenirajući u dvorani. Fizički su jaki i spremni”, objašnjava u dokumentarnom filmu "Ruska huliganska vojska" doktor znanosti Geoff Pearson, stručnjak za nogometno nasilje na Sveučilištu u Manchesteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su ljudi koji odlučno odbacuju negativni imidž ruske prošlosti o zemlji koja ima ozbiljnih problema s alkoholom, tolikih da je svojedobno poprimila oblike i nacionalne krize. Bilo je to u trenucima raspada Sovjetskog Saveza, kad je u Rusiji zbog problema s alkoholom životni vijek muškaraca pao sa 65 na 57 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Votka je za njih stvar prošlosti

Votka? To je sad prošlost", odlučno je rekao jedan od vođa huligana iz Rostova koji je i trener "prve ekipe" navijača koji je za vrijeme davanja intervjua BBC-ju bio zamaskiran, kako ne bi odao svoj identitet i od straha od policije, koja je još mjesecima prije krenula u obračun s huliganima kako bi za vrijeme trajanja SP-a sve prošlo u najboljem redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želiš postati dobar borac na 'livadi', onda se moraš i boriti na 'livadi', na borilačkom polju. Neki skupljaju poštanske markice, drugi pak vole planinarenje. Ima i onih koji skupljaju automobile. Svatko ima svoj hobi. Mi se volimo tući. Ne vidim ništa loše u tome, niti itko nagovara nekog na zlo. Smatram da je to bolje od alkohola, pušenja ili droge", mišljenje je spomenutog vođe huligana iz Rostova koji jako dobro opisuje svijest prosječnog ruskog nogometnog navijača.

Dobro se poznaju, prijatelji su i van tribine - ulice

Uz spomenuto, iznimno su međusobno dobro povezani i dobro se poznaju. Druže se i kad nema utakmica i tučnjava. Točno znaju kako će tko reagirati u tučnjavama, u određenim situacijama, na koga se može računati više, na koga manje. Tko će stajati u prvoj, drugoj, trećoj "liniji", kako će reagirati ako stvari za njih tijekom sukoba ne krenu u željenom smjeru.

Na ruskoj navijačkoj sceni popularne su tzv. "ferke", odnosno dogovorene tučnjave na livadi ili u šumu, daleko od policije i znatiželjne javnosti, s jednakim brojem ljudi, bez oružja, s posebnim kodeksima i pravilima.

Predsjednik Vladimir Putin sarkastično se čudio kako je 200 ruskih navijača uspjelo poraziti 1000 protivničkih navijača. I nakon povratka u Moskvu, deportirani obožavatelji bili su pozdravljeni s puno žara ruskih državnih televizijskih postaja i tamošnje javnosti...

Traže tučnjavu, ali ne sa običnim navijačima, simpatizerima

Ruski navijači žele tučnjavu, traže ju, ali samo sa sebi ravnim protivnikom. Njih ne zanimaju obični navijači, napadati takve za njih je ispod časti. Osim ako ne provociraju, ali i u tom slučaju sama njihova pojava na mjestu događaja napravit će dovoljno da smire te i takve, odnosno da im se da do znanja gdje su došli i tko je tu "šef".

E, sad ih ti isti žele ugušiti...

Političari ih branili, uzdignuli, možda i pripremili, pa im onda zabili nož u leđa

Možda ste mislili će nas narod, domaćin Svjetskog prvenstva, dočekati s lisicama, ili da će se dogoditi nešto još gore, ali gospodin Putin bio je mudar", kaže Aleksander Šprigin, predsjednik službene udruge navijača ruske reprezentacije, jedan od 20 huligana koje su francuske vlasti deportirale natrag u Rusiju, pisao je još prije britanski Independentkoji se također pozabavio tematikom ruskih nogometnh huligana, odnosno trenutačne situacije s ovom pojavom u Rusiji.

Međutim, iako su pojedini ruski političari prije pet godina, s oduševljenjem gledali na "rusku mladež kako razbija brojnijeg neprijatelja", čini se kako su Putin i društvo sad promijenili ploču i ne žele da priča rasplamsa, a već je... Naime, ruske vlasti su još prije otvorile kaznene postupke protiv vodećih ljudi ruskih navijačkih grupa, uključujući i neočekivanu akciju protiv navijača Lokomotiv Moskve zbog uvredljivog pjevanja.

Trojica ruskih huligana razgovarala s Independentom

Trojica ruskih nogometnih huligana su u razgovoru za Independent prije tri godine, skrivenog indentiteta kako ne bi imali problema u domovini s policijom, otkrili kako su poznatiji ruski navijači i najjače ruske navijačke grupe pod povećalom i pritiskom ruskih sigurnosnih službi koje im prisluškuju telefonske pozive, a često se koriste i prijetnjama kako bi ih odgovorili od nasilja, odnosno "držali stvari pod kontrolom". Razgovor je odrađen uoči SP-a 2018. u toj zemlji, jer su se svi bojali, govorimo sad o javnosti, kako ruski nogometni huligani i navijači ne bi eksplodirali u svojoj zemlji, te samo događanje zapljusnuo val nasilja. Nije se to, naravno, dogodilo. Rečeno je kako ništa ne smije ugroziti prezentaciju i ugled Rusije u svijetu, u organizaciji ovog velikog događaja za tu zemlju.

Jaka huliganska sila zabrinula vlast u zemlji

Ruske vlasti su za vrijeme pripreme SP-a, odnosno u posljednjih godinu i pol, pozatvarale na stotine navijača, onih poznatijih, koje policija smatra vođama. Inače, ruski nogometni huligani bore se i između sebe, rade tako selekciju i nalaze svoje nove članove željne obračuna za slavu njihove navijačke grupe, kluba, "majke Rusije", kako sami ističu. Jako su nasilni i navijački obračuni za njih su način života.

Kad tome pridodamo njihov karakter i ozbiljnost u sukobima, onda dobijemo jaku huligansku silu koja radi onakve stvari koje smo svi mogli vidjeti u Francuskoj, a valja naglasiti kako su nerede tamo napravile njihove trećerazredne ekipe.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo