Lens priznao: Dopingovao sam se na svakom Turu (VIDEO)

Nemoguće je pobediti bez varanja, izjavio je Armstrong

18.1.2013.
11:17
VOYO logo

Nekadašnji američki biciklista Lens Armstrong zvanično je priznao da se dopingovao.

U intervjuu koji je dao Opri Vinfri, on je istakao da su "nedozvoljena sredstva bila neophodna kako bi pobedio na Tur de Fransu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Cilj je bio pobediti po svaku cenu. Kada mi je dijagnostifikovan rak bio sam spreman da uradim bilo šta da preživim. Taj stav sam preneo na biciklizam. Video sam ovu situaciju kao veliku laž koju sam ponovio mnogo puta. Provešću ostatak života pokušavajući da vratim poverenje i izvinim se ljudima - rekao je Armstrong koji je pobeđivao na najprestižnijoj biciklističkoj trci od 1999. do 2005. godine.

- Doping je bio neophodan da se pobedi na Turu, isto kao i vazduh u gumama ili voda u boci. Bilo je nemoguće pobediti bez varanja. Sredstva sam uzimao na svih sedam Turova na kojima sam pobedio - pokušao je na neki način da se opravda Armstrong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41-godišnji Amerikanac je priznao i da je ubrizgavao hormon eritropietin (EPO), koji podstiče umnožavanje crvenih krvnih zrnaca, ali i da je koristio "i druge načine dopinga". - Pobede u trkama su mi bile važne, ali reći da je moj doping-program bio veći od onog koji su Istočni Nemci u sportu koristili 70-ih i 80-ih godina prošlog veka je pogrešno. Jednostavno, dok mi nije dijagnostikovan kancer, bio sam takmičar, ali ne okrutni takmičar. Tek onda sam se pretvorio u beskompromisnog biciklistu, sa stavom 'pobedi po svaku cenu', što je bilo loše -rekao je on, dodavši da doping nije koristio od 2009.

Izvršni direktor USADA Trevis Tigart je rekao da je Armstrongovo priznanje "mali korak ka pravom smeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Večeras je Lens Armstrong konačno priznao da je njegova biciklistička karijera izgrađena na moćnoj kombinaciji dopinga i prevare. Njegovo priznanje da se dopingovao tokom karijere je mali korak ka pravom smeru. Ali ako je zaista iskren u svojoj želju da ispravi greške iz prošlosti, svedočiće pod zakletvom o svim svojim doping aktivnostima - rekao je Tigart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo