OBJAVLJENJA KNJIGA

LEGENDE O SPLITSKOJ KOŠARCI: O slavnom klubu pisalo je čak 238 autora

Knjiga “Legende o splitskoj košarci” u kojoj, u povodu 70 obljetnice košarkaškog kluba Split/Jugoplastika,  238 autora iznosi svoja sjećanja o tom klubu i splitskim košarkašima predstavljena je u subotu u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predstavljajući knjigu poznati splitski sportski novinar Zdravko Reić istaknuo je da su među 238 autora brojni igrači, dužnosnici i navijači splitskih “žutih”, ali i košarkaši koji su  igrali za rivalske klubove te brojni novinari.

“Ova knjiga dokumentira da je košarkaški klub Jugoplastika/Split čudo od kluba”, rekao je Reić.

Pripreme su trajale dvije godine

Predsjednik Organizacijskog odbora  i inicijator proslave 70. obljetnice košarkaškog kluba Split/Jugoplastika  legendarni kapetan “žutih” Rato Tvrdić je istaknuo kako  je proslava te obljetnice “veliki projekat” za koji su pripreme trajale dvije  godine, a središnje slavlje te obljetnice bit će upriličeno 27. studenog ove godine u Spaladium areni prikazivanjem dokumentarnog filma Odiseja u žutom.

Bivši igrač i trener  splitskih žutih Petar Skansi je istaknuo kako impresionira energeija koju je Rato Tvrdić unio u obilježavanje 70. obljetnice kluba.

„Rato nas je sve okupio zajedno i on je najzaslužniji za obilježavanje ove obljetnice“,  kazao je Skansi.

U pogovoru knjige “Legende o splitskoj košarci” navodi se da je  Skansi najtrofejniji trener “žutih”, ključni igrač u početnim vremenima dok se afirmirao splitski klub.

Skansi predvodnik “žutih”

“Skansi je bio prvi splitski osvajač medalje na velikom natjecanju (srebro na prvenstvu Europe 1965.), predvodnik ‘žutih’ u osvajanju naslova prvaka države (1971.), prvi igrač koji je dobio angažman u inozemstvu, trener koji je osvojio šest trofeja od kojih dva uzastopna Kupa Korać, te prvi trener koji se se zakitio sa tri trofeja (1977.) na području bivše Jugolsavije”, navodi se u pogovoru I ističe da je Skansi bio i izbornik državnih reprezentacija a najvažniju ulogu imao je u Barceloni na Olimpijskim igrama (1992.) kada je Hrvatsku doveo do srebrene medalje.

Proslavljeni košarkaš “žutih” Dino Rađa evocirajući sjećanja na uspjehe kluba u kojima je i on kao igrač sudjelovao napisao je: “Evo i sad mi suze dođu kad se sitin“.

Legendarni košarkaš madridskog  Reala, Juan Antonio Corbalan je u svojem tekstu pod naslovom „Klub i grad iz snova“ napisao da je „cijela europska povijest posuta splitskim košarkaškim zvijezdama,“ te je pri tomu spomenuo Kukoča, Rađu, Perasovića, Savića.

Jamchy napisao ‘Blagoslovljeni bili’

Među autorima tekstova je i poznati talijanski sportski novinar Enrico Campana kojem je uradak objavljen pod naslovom “Na nebu vidim zvijezdu, Jugoplastiku iz Splita”, a proslavljeni košarkaš Maccabia Doron Jamchy je svoj tekst o splitskim “žutim” naslovio “Blagoslovljeni bili”.

Na promociji knjige  “Legende o splitskoj košarci” nazočni su minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkog napada na Pariz.

Povratak na Net.hr