SMRT LEGENDARNOG PEPSIJA SVE POGODILA: / 'Uvijek je bio borac, obećao mi je da će se boriti do kraja...'

Image
Foto: PIXSELL

'Ovo je borba u kojoj na kraju nitko ne može pobijediti'

27.12.2018.
17:20
PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak je u 67. godini preminuo legendarni hrvatski košarkaški trener Boško Pepsi Božić, osnivač KK Zagreb. Veliki Pepsi zauvijek nas je napustio samo mjesec dana nakon što je primio najvišu državno priznanje za sport, nagradu "Franjo Bučar".

Image
UMRO JE BOŠKO BOŽIĆ PEPSI: /

Legendarni košarkaški trener napustio nas je u 67. godini

Image
UMRO JE BOŠKO BOŽIĆ PEPSI: /

Legendarni košarkaški trener napustio nas je u 67. godini

Velika i poznata imena u povijesti KK Zagreba

Premda se u jednom trenutku okušao i kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Božić je košarkaškim navijačima u najdubljem sjećanju zbog svoje povezanosti s uglednim klubom iz Trnskog koji je iz svog inkubatora u obliku mlađih selekcija, tijekom povijesti, među seniore izbacio čitav niz zvučnih igrača poput Šarića, Hezonje, Sesara, oba Tomasa, Ante Tomića, Simona, Stojića, Cicija Miljkovića...u klubu su igrali košarkaški "bardovi" Luka Žorić, Nikša Prkačin, Željko Poljak, Goran Sobin, Mario Kasun, Petar Babić, Gordan Zadravec, Damir Mulaomerović, Dževad Alihodžić, Damir Markota, sjajni američki play T.J Ford i centar Sean May...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

19.11.2016., Zagreb - U Mimari je odrzana izvanredna sjednica Sabora Hrvatskog kosarkaskog saveza na kojoj je Stojko Vrankovic izabran za novog predsjednika, a Ivan Suker je razrijesen te duznosti. Stojko Vrankovic, Bosko Bozic Pepsi. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Stvoritelj trostrukog osvajača Hrvatskog kupa i prvaka iz 2011.

Bio je taj legendarni trener stvoritelj košarkaškog kluba Zagreb koji je, trostrukog osvajača Hrvatskog kupa i prvaka iz 2011. godine sada svedenog na amatersku razinu. Izguran je iz njega, priznao je spomenutom Večernjem listu nedavno iz doma za starije i nemoćne na Vrbiku, 1999. godine. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Vijest o smrti pogodila je doslovno sve. Ljubitelje košarke, brojne Pepsijeve prijatelje, suradnike, bivše igrače... tuga je golema...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

23.03.2011.,Cibonina dvorana, Zagreb - Cetvrtfinale Eurokupa, KK Cedevita - KK Estudiantes. Andrija Zizic, Bosko Bozic Pepsi. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Dimitris Itoudis, grčki stručnjak i zagrebački student, prvak Europe sa CSKA 2016, košarkaški se školovao kod Pepsija Božića u Trnskom. Javio se novinaru Sportskih novosti s aerodroma u Ateni, gdje je doveo svoj CSKA na euroligaški okršaj s Panathinaikosom...

'Drago mi je da sam ljetos s njim dugo razgovarao'

"Iskrena sućut obitelji. Drago mi je da sam ljetos s njim dugo razgovarao. Pepsi je uvijek bio borac i tada mi je obećao da će se boriti do kraja. Međutim, ovo je borba u kojoj na kraju nitko ne može pobijediti. Zauvijek će mi ostati u sjećanju po veselim stvarima koje smo proživjeli zajedno", kazao je Itoudis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Itoudis je ovu tužnu vijest, piše SN, odmah prenio još jednom velikom Pepsijevom prijatelju Željku Obradoviću, najtrofejnijem europskom treneru svih vremena kojem je također bio pomoćnik, i to punih 13 godina u Panathinaikosu.

Image
Image

07.06.2011., Zagreb - Bosko Bozic Pepsi, suosnivac i bivsi trener KK Zagreba. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao klub

Inače, Pepsi je 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao Košarkaški klub Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine Božić je igrački dres zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio i izbornik Hrvatske

Boško Božić ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine, kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi. No, tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama, jer se 1999. godine odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem.

Boško Božić je u tom razdoblju bio imenovan izbornikom hrvatske muške reprezentacije koju je vodio 1999. godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su naši košarkaši predvođeni Tonijem Kukočem osvojili 11. mjesto, a Božić završio svoj izbornički mandat. Božić se tada posvetio vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera, čiji je bio dugogodišnji predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković uputio sućut obitelji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji u povodu smrti bivšeg hrvatskog košarkaškog izbornika Boška Božića u kojoj stoji:

"S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Boška Božića, košarkaškog trenera, bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije i dugogodišnjeg predsjednika Udruge hrvatskih košarkaških trenera. Dobitnik državne nagrade za sport, legendarni trener i veliki košarkaški entuzijast čitav je život posvetio košarci. Pamtit ćemo ga i kao jednog od utemeljitelja Košarkaškog kluba Zagreb te po njegovom doprinosu u radu Hrvatske košarkaške akademije. Boško Božić ostavio je neizbrisiv trag u košarkaškom svijetu. Poštovana obitelji, u ovim trenucima tuge, u ime Vlade i svoje osobno, upućujem vam izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo