UMRO JE BOŠKO BOŽIĆ PEPSI: / Legendarni košarkaški trener napustio nas je u 67. godini

Image

Hrvatski košarkaški trener Boško Božić preminuo je u Zagrebu u 67. godini

27.12.2018.
13:09
VOYO logo

Premda se u jednom trenutku okušao i kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Božić je košarkaškim navijačima u najdubljem sjećanju zbog svoje povezanosti s klubom iz Trnskog.

Bio je taj legendarni trener stvoritelj košarkaškog kluba Zagreb, trostrukog osvajača Hrvatskog kupa i prvaka iz 2011. godine sada svedenog na amatersku razinu. Izguran je iz njega, priznao je spomenutom Večernjem listu nedavno iz doma za starije i nemoćne na Vrbiku, 1999. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnutak budućeg prvaka

Povijest kazuje da je Božić 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao KK Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine igrački je dres zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire te je uskoro preimenovan u KK Novi Zagreb.

Božić ga je obnašajući trenersku ulogu doveo do prvoligaškog društva u bivšoj Jugoslaviji. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime te postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine, kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi. Božića tada više nije bilo u vodećim klupskim strukturama, budući da se krajem 90-ih godina prošlog stoljeća odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Zagreb: Dodijeljene državne nagrade za sport Franjo Bučar 27.11.2018., Zagreb- U Saboru su dodijeljene Drzavne nagrade za sport Franjo Bucar u 2018. godini. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dobitnik nagrade Franjo Bučar

Prije točno mjesec dana Pepsi Božić, dugogodišnji predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera, primio je državnu nagradu za sport Franjo Bučar koja se dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Republici Hrvatskoj.

Zdravstveno stanje pogoršalo mu se prošloga tjedna...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo