POČIVAO U MIRU / Umro legendarni kapetan New York Knicksa Wills Reed, bio je najzaslužniji za veliki transfer Dražena Petrovića

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Reed je svih svojih 10 godina profesionalne košarkaške karijere proveo u Knicksima

21.3.2023.
22:08
Profimedia
VOYO logo

Legendarni kapetan generacije New York Knicksa koja je tom klubu donijela jedina dva NBA naslova u povijesti, 1970. i 1973. godine, Willis Reed umro je u utorak u dobi od 80 godina.

Image
Nema tu vajde /

Najveći košarkaš svih vremena otkantao svoju NBA momčad: Jedna su od najgorih ekipa lige, ali Mike će dobro zraditi

Reed je svih svojih 10 godina profesionalne košarkaške karijere proveo u Knicksima za koje je igrao od 1964. do 1974. godine, a ostao je najpoznatiji po svom dramatičnom izlasku iz tunela Madison Square Gardena neposredno prije početka odlučujuće sedme utakmice finala doigravanja 1970. godine protiv Los Angeles Lakersa. Prije toga je u svlačionici dobio injekciju koja mu je ublažila bolove u desnoj nozi. Tako ozlijeđen Reed je postigao prva četiri poena na utakmici, sakupio tri skoka, a onda odšepao izvan igre i više se nije vraćao. No, svojim je postupkom podigao publiku na noge i ohrabrio suigrače na putu do 113-99 pobjede kojom su osigurali naslov prvaka. To se i danas smatra jednom od ikoničnih scena u povijesti košarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te 1970. godine Reed je izabran za najkorisnijeg igrača (MVP) kako ligaškog dijela sezone tako i finala doigravanja, a 1973. je još jedno osvojio nagradu za MVP-a finala. Godine 1982. Reed je uveden u košarkašku Kuću slavnih.

Nakon igračke karijere Reed se bavio i trenerskim poslom, a od 1989. do 1996. godine je bio generalni menadžer tadašnjih New Jersey Netsa te je upravo on bio najzaslužniji za prelazak Dražena Petrovića iz Portland Trail Blazersa u Netse u kojima se legendarni kapetan hrvatske reprezentacije afirmirao kao NBA igrač i svojim predstavama otvorio put ostalim europskim igračima u najjaču ligu na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo