EURO U ZAGREBU

RAĐA O NEPREŽALJENOM JUGOSLAVENSKOM DREAM TEAMU: ‘Bilo je to ruganje sa svima’

Dino Rađa iznio je zanimljive detalje sa Europskog košarkaškog prvenstva 1989. u Jugoslaviji

Uskoro će proći 30 godina otkako je reprezentacija Jugoslavije nastupala na svom pretposljednjem košarkaškom Euru, održanom u Zagrebu 1989. Reprezentacija bivše države uvjerljivo je tada postala europskim prvakom, a godinu dana kasnije je tome dodala i svjetsku titulu.

Dino Rađa bio je sudionik te povijesne reprezentacije, a nedavno je pisao o svojim iskustvima sa turnira.

‘Bilo je to ruganje sa svima’

“Bilo je to ruganje sa svima. U finalu (protiv Grčke) je u jednom trenutku bilo 40 razlike. Dvorana krcata, a atmosfera fenomenalna. Potvrda stasanja jedne neponovljive generacije”, pisao je Rađa.

“Respekt među nama je bio ogroman. Točno se znalo tko što radi i koja je čija uloga. Nije bilo nikad ljubomore, Duda (Dušan Ivković) [izbornik, op.a.] je to odradio odavno. Spavanje u određen sat, svi po sobama, a Dražen (Petrović) i Stojko (Stojan Vranković) kasne par minuta. Duda ih je dočekao na hodniku i izderao se na njih da je cijela zgrada čula”, dodao je.

‘Disciplina iznad svega i svima isto’

“Rekao im je da ako se ponovi – pakuju se i idu doma. Meni prođe kroz glavu šta bi tek meni napravio kad njima ovako viče. U biti sam tek kasnije shvatio da je to bila više lekcija svima nama nego njima. Disciplina iznad svega i svima isto. Nema zvijezda”, zaključio je Rađa.

Povratak na Net.hr