nika Mühl / Ona je prva Hrvatica koja je pozvana u kamp ženskog NBA-a, a upoznala je i velikog Gregga Popovicha

18-godišnja Nika Mühl igra za zagrebačku Trešnjevku, a za nju su se otimala najprestižnija američka sveučilišta i, po svemu sudeći, sljedeća je zvijezda hrvatske košarke

1.5.2019.
20:20
VOYO logo

Ima 18 godina i u svijetu košarke već su je proglasili čudom od djeteta. Za košarkašicu zagrebačke Trešnjevke Niku Mühl otimaju se najprestižnija američka sveučilišta, a u NBA kampu oduševila ju je jedna legenda.

Niku su lovili Oregon, Ohio i San Francisco. Odabrala je Connecticut. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sviđa mi se njihov trener, to je jedan od najboljih američkih trenera u ženskoj košarci. Sviđa mi se i njihov način igre, mislim da ću se tamo dobro uklopiti i da ću moći brže napredovati", rekla je za RTL.

Visoka je 178 centimetara, igra na poziciji playmakera, tek je napunila 18, a već je jedna od najboljih mladih košarkašica u Europi. I prva Hrvatica koja je pozvana u NBA kamp. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najljepših tjedan dana u mom životu. Najzanimljivije mi je bilo upoznati Gregga Popovicha - definitivno legendu košarke. To mi je bilo high life. Rekao mi je, naravno, samo da nastavim raditi."

U Trešnjevci igra svoju treću seniorsku sezonu, a ovo ljeto čeka je i Europsko prvenstvo s juniorskom reprezentacijom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je to znak da radimo dobro, da imamo dobar program u omladinskom pogonu, koji postiže odlične rezultate. Međutim, s druge strane, to je veliki egzodus. Ali za Niku će to sigurno biti plus", vjeruje njezin trener Dean Nemec.

Košarku je počela trenirati tek prije šest godina. Sada je trenira i s mlađom sestrom Hanom. Koja je bolja u igri jedan na jedan? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa još nismo igrale zato što je mene malo strah, ali mogu samo reći da imam ipak malo bolji šut od nje, ali ona je u svemu ostalom puno bolja", govori sestra Hana.

Koliko je dobra, pokazuju i brojke. Prošle je godine u polufinalu kadetskog prvenstva u četiri segmenta igre ostvarila dvoznamenkasti učinak; 10 poena, 17 asistencija, 10 skokova i 10 ukradenih lopti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što i LeBron James smatra impresivnim, postigla je za samo 17 minuta na parketu. I postala je hit. 

Nika je super i kao prijateljica i kao suigračica. Pomaže nam svima sa svojim savjetima i iskustvom u igri", otkriva njezina suigračica Petra Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno ima asistencija, više nego koševa, moram priznati. I to mi se sviđa", dodaje Patricija Perić, a Anđela Katavić još nešto.

"Potiče nas da budemo bolji, postavlja nam ljestvicu da i mi težimo tome da dođemo na njezinu razinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na čijoj želi biti Nika?

"Uzor u ženskoj košarci definitivno mi je Ana Lelas. Ovako u košarci naravno i Dražen Petrović."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine ostvaruju joj se sve želje. Gotovo sve. 

"Napraviti nešto veće s reprezentacijom Hrvatske. Mislim da mi je to stvarno velik cilj koji bi htjela ostvariti. A onda naravno i WNBA."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom putu, sljedeće sezone prvo će hrvatski parket zamijeniti onim američkim. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo