NA RASKRIŽJU / On je novi LeBron James s jednom ogromnom manom: Sprema se promijeniti klub i 'protresti' cijelu NBA ligu

Image
Foto: Profimedia

Gdje god da ode, uz prave igrače oko sebe i, naravno, puno šutera, Simmons bi mogao promijeniti odnose moći u NBA ligi

25.9.2021.
7:49
Profimedia
VOYO logo

Svaka era svakog sporta ima svoje ideale. U 60-ima su to bili visoki centri poput Kareema i Wilta, u 90-ima njegovo veličanstvo Michael Jordan, no u 21. stoljeću pojam idealnog košarkaša postao je LeBron James.

Ukratko, fizički moćan, brz, skočan, s izraženim playmakerskim sposobnostima i visinom krila, takav igrač ideal je košarkaške ere koja će završiti LeBronovim umirovljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simmons sve je to. Igrač Philadelphia 76-ersa bio je, bez puno razmišljanja i konkurencije prvi izbor drafta prije pet godina i, sa svim svojim sposobnostima, logičan nasljednik LeBrona Jamesa.

Image
ŽELJKO MAVROVIĆ NAM JE OTKRIO /

'Jako bih volio s Tysonom ući u ring i da, ide u tom smjeru'

Image
ŽELJKO MAVROVIĆ NAM JE OTKRIO /

'Jako bih volio s Tysonom ući u ring i da, ide u tom smjeru'

Šut koji 'šteka'

Ipak, svi su mislili da će Simmons postati bar prosječno dobar u jednoj stvari koja mu nikako ne ide, a to je skok-šut i izvođenje slobodnih bacanja. Kao i kad je došao u ligu, Simmons gotovo da je bezopasan iza linije za tri, uglavnom trice ni ne puca, a s linije za slobodno bacanje jedva da prebaci 60 posto u sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza kaže da bi Simmons, kad bi imao prosječnu statistiku za tricu i slobodna bacanja, bio najbolji igrač lige. Vrlo je sličan LeBronu u odnosu kontrole lopte naspram obrambenog utjecaja, zanimljive statističke kategorije koju je predstavio kultni magazin The Ringer.

Kad u svojim redovima imate takvog igrača, trostrukog All-Stara, od njega očekujete da vašoj momčadi donese rezutlate, pogotovo u doigravanju. Nije to Simmons donio protekle NBA sezone, već se našao na udaru kritika zbog ispadanja od Atlanta Hawksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Hawksi na papiru slabija momčad, upravo su Simmonsa natjerali da se ispromašuje s linije za slobodna bacanja i tako im uvelike olakša posao. Nakon svih tih trauma, pritiska i kritika, Australac je odlučio da mu je dosta. Za Philadelphiju više neće igrati, na pripreme nije došao te traži klub u koji bi ga zamijenili.

Tempirana bomba

On je tempirana bomba, igrač koji igra elitnu obranu, vrhunski je dodavač i skakač, brz i opasan u tranziciji, samo mu je teško pogoditi koš s više od tri metra udaljenosti. No nemojmo zaboraviti da su mnoge NBA zvijezde ranije uspjele dovesti svoj šut na visoku razinu. Prije svega je tu riječ o LeBronu Jamesu i Jasonu Kiddu, koji su vrlo malo šutirali kad su tek došli u ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je i njegov ogroman ugovor, po kojem će za sljedeće četiri godine inkasirati skoro 150 milijuna dolara. Njegov agent tražio je navodno da ga se pošalje u Chicago, spominju se i slabiji klubovi poput Clevelanda, Minnesote i Toronta, no svjesni su svi da će se zbog Simmonsa morati puno toga odreći.

Gdje god da ode, uz prave igrače oko sebe i, naravno, puno šutera, Simmons bi mogao promijeniti odnose moći u NBA ligi. Kao što smo rekli, ako postane bar prosjećan šuter, u narednim godinama lako bi mogao i do MVP nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo