UZBUĐENJE U NBA-U / Noćas bi Hrvatska mogla dobiti novog igrača u najjačoj ligi svijeta: Smiješi li nam se novi draft pun zvijezda?

Image
Foto: Profimedia

Noćas će se održati NBA draft

23.6.2022.
22:30
Profimedia
VOYO logo

Prije tjedan dana Golden State Warriorsi su svladali Boston Celticse s 4:2 u seriji te su postali novi prvaci NBA lige. Time je završila još jedna sezona najuzbudljivije košarkaške lige, ali već noćas se svi okreću novoj.

Image
GETTIN' IGGY WITH IT /

Čovjek koji mora biti trener: Golden State slavi svoje heroje, a jedan 38-godišnjak posebno je utjecao na cijelu momčad

Image
GETTIN' IGGY WITH IT /

Čovjek koji mora biti trener: Golden State slavi svoje heroje, a jedan 38-godišnjak posebno je utjecao na cijelu momčad

Igrači neće istrčati na teren do desetog mjeseca, ali će se noćas održati NBA draft, što znači da mnogi klubovi kreću sa slaganjem momčadi za sljedeću sezonu. Bit će novih igrača koji dolaze sa sveučilišta, ali će biti i razmjena te bi već noćas mogli vidjeti neke igrače u novim dresovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draft će se održati u Brooklynu, a u novoj generaciji košarkaša moglo bi se naći nekoliko zvijezda, tri imena se posebno ističu.

Tri imena se ističu

U pitanju su Jabari Smith Junior, Paolo Banchero i Chet Holmgren. Sva trojica pokrivaju pozicije pod košem, odnosno Holmgren je centar, dok su Banchero i Smith Jr. četvorke koje mogu pokriti i poziciju pet ako je potrebno. Trojac je imao dobre sezone na sveučilištima, ali to nije garancija da će biti dobri NBA igrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, sva trojica imaju i karakteristike koje su iznimno vrijedne u današnjoj košarci. Jabari Smith je krilo koje ima dobar šut za tri, a defenzivno je izgledao jako dobro. Pokretan je, može pokriti više pozicija i krasi ga visoki skok zbog čega često 'lupa banane'. Na Sveučilištu Auburn je u prosjeku ubacivao 16,9 poena, hvatao 7,4 skokova i dijelio dvije asistencije, uz dobar šut iz igre te sjajan iza linije za tri poena. (42%)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banchero je Amerikanac talijanskog podrijetla te je uoči nove sezone bio prvo ime sveučilišne košarke. Na Dukeu je prosječno zabijao 17,2 poena, hvatao 7,8 skokova i dijelio 3,2 asistencije. Krasi ga sjajan šut s poludistance, velika snaga, ali i sjajan osjećaj za dodavanje.

Treći od moguća tri prva izbora je Chet Holmgren. Iznimno mršavi, visoki i krakati dječarac koji je igrao za Gonzagu te je u prosjeku ubacivao 14,1 poena, hvatao 9,9 skokova dijelio čak 3,7 blokada po susretu. Iako je iznimno visok, pokretljiv je i fantastičan šuter. Iza linije za tri poena gađao je sjajnih (za centra) 39%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan Hrvat je također na draftu

A na draft će izaći i nekoliko imena koji bi mogli zasjati iako nisu u kombinacijama kao prvi izbor na draftu. Imena koja se često spominju te se od njih očekuje pristojna karijera su Jaden Ivey, Keegan Murray, Benedict Mathurin, Shaedon Sharpe, Jalen Duren, AJ Griffin…

Cijelu Hrvatsku najviše zanima jedna stvar: Hoće li Lijepa naša dobiti novog igrača u najjačoj ligi svijeta? Na draft će izaći Karlo Matković, koji je već neko vrijeme u SAD-u gdje trenira pred mogućim, budućim poslodavcima. Iako se nakratko povukao s drafta, njegovo ime ipak se našlo na listi igrača koji će se okušati u NBA ligi, ili bi barem voljeli. Činjenica da je odustao, pa se vratio na draft, ukazuje na to da je Karlo dobio garanciju nekog od klubova da će zaigrati u NBA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Matković je proteklu sezonu proveo u Megi, a ako završi u NBA-u, postat će 25. Hrvat izabran na draftu. Prije njega su redom izabrani: Dražen Petrović, Franjo Arapović, Dino Rađa, Toni Kukoč, Žan Tabak, Bruno Šundov, Gordan Giriček, Dalibor Bagarić, Josip Sesar, Mario Kasun, Zoran Planinić, Roko Leni Ukić, Damir Markota, Stanko Barać, Ante Tomić, Goran Suton, Bojan Bogdanović, Tomislav Zubčić, Dario Šarić, Mario Hezonja, Dragan Bender, Ante Žižić, Ivica Zubac te Luka Šamanić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo