OGROMAN USPJEH / Noć za pamćenje: Hrvatski košarkaši su na današnji dan prije 30 godina osvojili srebro na Olimpijskim igrama

Image
Foto: Profimedia.hr

Poznati smo po tome da smo mala zemlja, no u sportu to ne vrijedi jer smo stvorili ime naše države kroz sportske uspjehe

8.8.2022.
13:06
Profimedia.hr
VOYO logo

Na današnji dan prije točno 30 godina, hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je najveći uspjeha u povijesti, gledali smo utakmice u kojima su nas vodili Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Stojko Vranković i drugi, naša reprezentacija je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Image
TEŠKA VREMENA /

Ikona će zasukati rukave: Cibona dobiva novog trenera, ali još uvijek nema momčad

Image
TEŠKA VREMENA /

Ikona će zasukati rukave: Cibona dobiva novog trenera, ali još uvijek nema momčad

Prvi suparnik je bio Brazil , Hrvatska je slavila rezultatom 93:76, da bi potom naša reprezentacija izgubila od SAD-a 70:103, no nakon toga su uhvatili pozitivan niz koji ih je doveo čak do finala. Svladani su Španjolci 88:77, Nijemci 99:78, a pala je i Angola 73:64. U četvrtfinalu se našla Australija koja je poražena bez puno muke 98:65, nakon te utakmice je slijedila prava drama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman je prisustvovao utakmici polufinala gdje su naši momci bili uspješniji protiv ZND-a 75-74, sve je bilo otvoreno do zadnje sekunde, no sreća je otišla na stranu Hrvatske. Dražen Petrović je devet sekundi prije kraja iznudio dva slobodna bacanja koja je i realizirao te donio Hrvatskoj veliko finale. Naši košarkaši su igrali protiv najbolje momčadi američkog Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom i nisu imali šanse, no svi su na kraju bili ponosni na ogroman uspjeh koji su ostvarili.

U vrijeme Domovinskog rata naši su košarkaši oduševljavali mnoge ljubitelje košarke. Poznati smo po tome da smo mala zemlja, no u sportu to ne vrijedi jer smo stvorili ime naše države kroz sportske uspjehe, a jedan od njih je i osvajanje povijesnog srebra na Olimpijskim igrama kojih se i dan danas rado prisjećamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo