LEGENDA POMELA POD S CEDEVITOM: / 'Ništa nisu napravili za našu košarku, samo su se dobro izreklamirali po Hrvatskoj i Srbiji'

Image
Foto: PIXELL

Proslavljeni bivši hrvatski košarkaš, trener i izbornik reprezentacije Petar Skansi za Net.hr komentirao je vijest o selidbi Cedevite u Sloveniju

4.6.2019.
13:17
PIXELL
VOYO logo

Košarkaški klub Cedevita iz Zagreba i košarkaški klub Petrol Olimpija iz Ljubljane odlučili su udruživanjem u jedinstveni klub - KK Cedevita Olimpija, pokrenuti panregionalni košarkaški projekt.

Klubovi se udružuju kao ravnopravni partner, a imat će sjedište u kultnoj ljubljanskoj dvorani Stožice. Objavila je to Cedevita na službenoj stranici nakon što je u spomenutoj dvorani održana konferencija za medije na kojoj su nazočili predsjednici dvaju košarkaških klubova, EmilTedeschi i Tomaž Berločnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CEDEVITA I OLIMPIJA SPOJILI SE U JEDAN KLUB: /

Tedeschi potvrdio vijest koja će zatresti regiju: 'Priča o izdaji nacionalnih interesa je smiješna'

Image
CEDEVITA I OLIMPIJA SPOJILI SE U JEDAN KLUB: /

Tedeschi potvrdio vijest koja će zatresti regiju: 'Priča o izdaji nacionalnih interesa je smiješna'

"Ovo je prvi put da se udružuju dva profesionalna kluba iz dviju država, riječ je o novitetu na području Europe, zbog čega smo osobito uzbuđeni. U NBA ligi je uobičajeno da franšize mijenjaju sjedište, pa iako je za Europu danas ovo avangardan potez, mi preseljenje u Ljubljanu i udruživanje s KK Petrol Olimpijom vidimo kao logičan iskorak za vrijeme koje je pred nama. Možemo reći da gradimo na osnovama koje je na ovim prostorima prije više od 40 godina postavio Krešimir Ćosić, koji je uspio biti trener Olimpije iz Ljubljane, a igrati za Zadar. Nama granice ne smetaju, ovo predstavlja neko novo pomicanje uobičajenih pogleda na organizaciju kluba i sretan sam da vodstvo KK Petrol Olimpije dijeli s nama takve poglede i iste vrijednosti", rekao je Tedeschi.

'Sport ruši sve granice'

"Udruženje dvaju klubova predstavlja mnogo više nego samo spajanje dvaju imena. To je objedinjavanje dvaju dobrih u jednog najboljeg. To je povezivanje i zajedništvo navijača, sponzora, igrača, trenera, stručnog stožera i svih nas koji sukreiramo oba kluba. Odlučili smo se za udruživanje jer istinski vjerujemo da je jedan najbolji klub bolji nego dva dobra. Jer vjerujemo da sport ruši sve granice", kazao je Tomaž Berločnik, predsjednik Olimpije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslavljeni bivši hrvatski košarkaš, trener i izbornik PetarSkansi prokomentirao je ovu vijest za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cedevita je rođena iz privrednih sredina, rođena je kao interesna aktivnost i ne vidim razloga zašto bi to trebalo biti jako čudno. Idu ljudi tamo gdje misle da će im biti bolje", počeo je Skansi.

Pitanje koje se odmah nameće je što ovaj potez Cedevite znači za hrvatsku košarku i prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisu proizveli niti jednog igrača'

"Ništa, pa oni nisu proizveli niti jednog igrača. Jedino što su uzeli je pet prvenstava i dobro se izreklamirali po Hrvatskoj i Srbiji. Za hrvatsku košarku nisu napravili ništa. Ja ne znam kojeg su igrača lansirali u reprezentaciju. Krušlin? Pa nije ni on njihov", kazao je Skansi.

"Hrvatska liga je slaba i treba napraviti od nje nešto što zanima sve klubove. Hrvatska liga ne otvara put prema ničemu. Zato smo sami krivi i zato sami moramo razmišljati o tome da nas drugi poštuju i da nas žele u svom društvu. Trenutačno naše klubove ne želi nitko, niti u jednom natjecanju. Nisu atraktivni i ne donose novac. Nažalost, novac je postao jedini važan faktor. Nema više niti autoriteta osim njega. Novac je najveći autoritet. Mi se tome moramo prilagoditi, odnosno ne smijemo se razočaravati zbog toga. Ovo me nije me iznenadilo, premda se nikad ništa slično nije dogodilo", smatra legenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

12.09.2017., Zagreb - HOO odbor obiljezio je 25. obljetnicu nastupa hrvatskih sportasa na ljetnim OI u Barceloni 1992. pod svojom zastavom. Petar Skansi. Photo:

Ono što se isticalo pri ovom spajanju je činjenica da Cedevita nema navijače, a da je Olimpija na rubu.

Novo tržište

"Cedevita u Zagrebu nije uspjela naći zaljubljenike, a ne treba računati na slijepo da će ih naći u Ljubljani. To trebaju tek zaslužiti. U Ljubljani je pak tuga. Vjerujte mi. Njih prije svega zanima novo tržište. Ulaganje će biti isto kao u Zagrebu, a imat će više efekta", završio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj na prvi pogled nelogičan potez zapravo je kombinacija koja odgovara i jednom i drugom klubu. Novi klub će imati na raspolaganju novčana sredstva koja u pojedinačnim projektima ne bi imao, a neslužbeno se spominje iznos od 2,5 milijuna eura.

Cedevita bi s takvim budžetom ponovno dobila mogućnost slaganja respektabilne momčadi, konkurentne za naslov prvaka u ABA ligi i Eurokupu, u kojem će novonastali klub također sudjelovati, s konačnim ciljem plasmana u Euroligu. Olimpija, pak, ovom fuzijom ostaje u ABA ligi, iz koje je formalno ispala osvajanjem posljednjeg mjesta u posljednjoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cedevita je peterostruki prvak Hrvatske i sedmerostruki pobjednik hrvatskog Kupa Krešimir Ćosić, dvostruki osvajač hrvatskog Superkupa Dražen Petrović i pobjednik prvog ABA Superkupa, dok je ljubljanska Olimpija 17 puta bila prvak Slovenije, 20 puta pobjednik Kupa Slovenije, te osam puta osvajač Superkupa Slovenije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo