I Hrvatska 'smjestila' Srbiji: 'Ovo je farsa, cirkus i anti-košarka'

Sportska Srbija je ogorčena, u četvrtfinalu Eurobasketa čeka je najteži mogući protivnik – aktualni europski prvak Španjolska!

17.9.2013.
8:44
VOYO logo

"Farsa, cirkus i anti-košarka", tako srpski mediji pišu o kontroverznom završetku drugog kruga Eurobasketa u Sloveniji, nakon što je postalo jasno da će Srbija, iako prva u svojoj skupini E, već u četvrtfinalu morati igrati protiv moćne Španjolske.

Mnoge je iznenadio ludi rasplet drugog kruga, ali dogodilo se nešto teško zamislivo. I Hrvatska i Srbija su zauzele prva mjesta u svojim skupinama boreći se za što bolju poziciju i lakšeg protivnika u četvrtfinalu. Naime, Hrvatska je pobjedom nad Grčkom nakon dva produžetka osigurala 'jedinicu' u skupini F, domaćin Slovenija je već ranije osigurala drugo mjesto, a za treću i četvrtu poziciju igrali su Španjolci i Talijani, u posljednjoj bitnoj utakmici drugog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je još dan prije osigurala prvo mjesto u grupi E očekujući lakši posao u četvrtfinalu. I bilo bi zasluženo jer susjedi su laskavu poziciju izborili ispred favorizirane Litve i Francuske te nešto slabije Ukrajine (s kojom će Hrvatska igrati u četvrtfinalu).

Sustav natjecanja je jasan. Dvije skupine se križaju, prvi u četvrtfinalu igraju protiv četvrtih, drugi protiv trećih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zaslugom FIBA-e, utakmice posljednjeg dana drugog kruga nisu igrane u isto vrijeme, pa je nakon pobjede Hrvatske, netom prije početka okršaja između Španjolske i Italije i raspleta u našoj skupini F, bilo jasno da će poraženi iz tog susreta ići na poletnu, ali neiskusnu Srbiju umjesto na prekaljenog favorita Litvu.

//www.youtube.com/embed/foZ5Qd1o7C0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu počinje spomenuta farsa zbog koje su ogorčeni u Srbiji. Španjolci su, ljute se u Srbiji, namjerno izgubili od Italije i završili na četvrtom mjestu. I zaista, kraj te utakmice bio je u najmanju ruku čudan. Imali su Španjolci 13 poena prednosti do pet minuta prije kraja utakmice, a onda su 'nestali' s parketa. Talijani su iz gotovo bezizlazne situacije stigli do produžetka, pa u dodatku od pet minuta nadigrali Španjolce s 86:81.

Ako su prvaci namjerno pustili utakmicu, to ide njima na dušu, ali to je još jedna lekcija FIBA-i da ubuduće ne bi bilo loše sasvim onemogućiti kalkulacije i organizirati istovremeni početak utakmica koje u posljednjem kolu direktno odlučuju o daljnjem plasmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da tragikomedija bude još veća, na kraju je ispalo da je upravo Hrvatska spasila Španjolsku od senzacionalnog ispadanja s Eurobasketa i 'smjestila' Srbiji. Jer da je Hrvatska izgubila dramatične produžetke protiv Grčke, europski prvaci bi morali pobijediti Italiju ili bi 'odletjeli' s Eurobasketa već prije četvrtfinala. A to je zaista teško zamislivo.

Španjolski košarkaši doživjeli su novi, treći poraz na Eurobasketu u ponedjeljak. Poslije produžetka bolja je od njih bila Italija koja je tako na kraju skupine F zauzela treće mjesto, dok su Španjolci četvrti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta se poslije njihovog ogleda pisalo o tome da je Španjolska namjerno izgubila utakmicu, jer je procijenila da će u četvrtfinalu lakše na kraj izaći sa Srbijom (s kojom i igra) nego li s Litvom. Sjajni španjolski razigravač Ricky Rubio, koji je usput rečeno potpuno izvan forme, je, pak, odbacio takve insinuacije.

"Ne, nismo kalkulirali i nismo birali suparnika. Jednostavno smo izgubili. Igrali smo dobro, ali ne svih četrdeset minuta. Talijani su iskoristili svoju šansu i pobijedili", rekao je košarkaš Minnesote i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećam se Svjetskog prvenstva 2010. godine i četvrtfinala kada nas je pobijedila trica Teodosića. Njega tu nema, ali Srbija je mlada momčad vođena fantastičnim izbornikom. Bit će teško", najavio je taj ogled Rubio.

Španjolska košarkaška reprezentacija znala je ranije kalkulirati i tankirati određene utakmice, pa je dovoljno sjetiti se posljednjih Olimpijskih igara u Londonu kada je upisan poraz od Brazila samo kako bi se izbjeglo igranje protiv Sjedinjenih Država sve do finala. Tako je i bilo, Španjolska i SAD su na kraju igrali utakmicu za zlato. U posljednjoj utakmici 3. kola F skupine na Eurobasketu u Sloveniji, koja zapravo ni o čemu nije odlučivala, reprezentacija Finske pobijedila je domaću reprezentaciju 92-76…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već uoči utakmice su bili poznati svi četvrtfinalni parovi, pa su odabranici izbornika Slovenije Bože Maljkovića očito već razmišljali o četvrtfinalnom ogledu protiv Francuske. Vrlo slab pristup domaćina rezultirao je na kraju uvjerljivim porazom.

Domaćini su 37 sekundi prije prvog poluvremena poveli košem Nachbara 42-37, ali ih do kraja utakmice nije bilo nigdje. Finci su pogodili 17 trica iz 32 pokušaja, te se od europske smotre opraštaju lijepom pobjedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Maljković igrao je utakmicu sa svih 12 igrača. Najmanje je igrao najbolji slovenski igrač Goran Dragič, samo pet minuta.

"Utakmica je bila katastrofalna. Naša obrana je bila kao švicarski sir", opisao je igru svoje selekcije Domen Lorbek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, već od ranije su poznati svi parovi četvrtfinala, u kojem se u srijedu sastaju Srbija i Španjolska, te Slovenija i Francuska (pobjednici će međusobno igrati u polufinalu), a dan kasnije Hrvatska i Ukrajina, odnosno Litva i Italija.

Eurobasket, skupina F, 3. kolo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska – Grčka 92-88 (dva produžetka) Italija – Španjolska 86-81 (produžetak) Finska – Slovenija 92-76

Redoslijed: 1. Hrvatska 4-1, 2. Slovenija 3-2, 3. Italija 3-2, 4. Španjolska 2-3, 5. Finska 2-3, 6. Grčka 1-4

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parovi četvrtfinala:

Srijeda, 18. rujna: Srbija – Španjolska Slovenija – Francuska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtak, 19. rujna: Hrvatska – Ukrajina Litva - Italija

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo