SVAKA ČAST / Dečki, treba vam playmaker? Hrvatska košarkašica 'srušila' jednu od najboljih ikada i ispisala povijest

Image
Foto: Profimedia

Mlada hrvatska košarkašica ispisala je povijest NCAA košarke

1.3.2023.
10:13
Profimedia
VOYO logo

Mlada hrvatska košarkašica, Nika Mühl, jedna je od naših najperspektivnijih sportašica. Ova 21-godišnjakinja je prije tri godine preselila u SAD, gdje nastupa za sjajno Sveučilište UConn. Svoju karijeru počela je u ŽKK Trešnjevka 2009, gdje je debitirala kao 15-godišnjakinja.

Image
ŽIVOT JE BORBA /

Šiši je ponovno bio žrtva okrutnog posla zvanog NBA: Što čeka našeg košarkaša i ima li budućnost 'preko bare'?

Image
ŽIVOT JE BORBA /

Šiši je ponovno bio žrtva okrutnog posla zvanog NBA: Što čeka našeg košarkaša i ima li budućnost 'preko bare'?

U svojoj prvoj sezoni pokazala je da se radi o sjajnoj košarkašici, praktički kao dijete od 15 godina ona je upisivala 6.4 poena, 4.2 skokova i dvije asistencije. U ženskoj ABA ligi njezine su brojke bile još bolje, a do 2020. godine je postala jedna od najvažnijih igračica popularnog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njezine usluge otimala su se velika NCAA imena: Oregon, Louisville, Ohio State i USF, ali se ona odlučila za UConn. I nije pogriješila.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ostavlja srce na terenu

Nika je rođena u Zagrebu, oba njezina roditelja bavila su se košarkom, baš kao i njezina mlađa sestra. Da živi košarku vidi se na terenu, gdje je najčešće jedna od glavnih igračica, vođa na terenu. Poznata je po sjajnom pregledu igre, ali i čudesnoj, napasnoj obrani koju igra. U svojoj drugoj sezoni na UConnu, Nika je dobila nagradu za najbolju obrambenu igračicu godine. Sada je oborila rekord UConn Sveučilišta u NCAA ligi po broju asistencija u jednoj sezoni te je s trona skinula veliku Sue Bird, ponajbolju košarkašicu u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je rekord bio 231 asistencija, a Nika je u posljednjoj utakmici stigla do 232. asistencije. Ispisala je povijest američke sveučilišne košarke i jednog od najboljih Sveučilišta u SAD-u. U svoje prve dvije sezone je bila poznata po sjajnoj obrani, a u ovoj sezoni je dobila "ključeve" momčadi nakon što se prvo ime ženske sveučilišne košarke, Paige Bueckers, ozlijedila. Nika je preuzela ulogu vođe te je u ovoj sezoni na prosjecima od 6.5 poena, 3.9 asistencija i čak devet asistencija, po čemu je ponajbolja u ligi. Dodajmo tome i vrhunsku obranu te 1.5 ukradenih lopti po utakmici i dobijete playmakera za kakvim žudi hrvatska košarka, kako muška, tako i ženska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće sezone trebala bi izaći na WNBA draft, a tamo se nadamo najboljim mogućim vijestima. Uspije li izboriti mjesto u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi, a ne vidimo razlog zašto ne bi, Nika bi postala tek četvrta Hrvatica u WNBA ligi. Do sada su "preko bare" nastupale Vedrana Grgin, Koraljka Hlede i Ivana Dojkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo