SVI SU LUDI ZA HRVATOM: / 'On je ku*čevit mladić pod nadimkom Zvijer. I dolazi iz Hrvatske'

Image
Foto: AFP

Poznati američki novinar Andrew Sharp predstavio je hrvatskog košarkaškog bisera, 20-godišnjeg Marija Hezonju koji će se 25. lipnja pojaviti na NBA draftu, i to vjerojatno u TOP 10 pickova.

17.6.2015.
7:00
AFP
VOYO logo

Sharp je u svom zanimljivom tekstu nahvalio Hezonju:

"Zamislite Klaya Thompsona sa stavom Kobe Bryanta. Da, to je Hezonja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina prava superzvijezda iz Europe

Pa tako Amerikanac piše:

"Imam teoriju. Ne, ne radi se o nikakvoj znanstvenoj fantastici, ali nakon što sam pogledao dosta You Tube klipova, pročitao izvješća skauta, i proanalizirao povijest europskih košarkaša koji su bili u TOP 10 pickova na NBA draftu, sa sigurnošću mogu kazati kako će na ovogodišnjem NBA draftu biti jedina prava superzvijezda iz Europe u TOP 10. I njegovo ime nije Kristaps", započinje svoj tekst Sharp, koji se više čini kao oda hvalospjeva mladoj hrvatskoj košarkaškoj zvijezdi koja je sav svoj potencijal pokazala igrajući za Barcelonu. Naklon do poda, kapa do poda. Kako god. Pa počinje u svom zanimljivom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je on? Mario Hezonja. Od kuda je? Iz Dubrovnika, Hrvatska. Statistika: 7.7 poena po susretu, 46.2 posto šuta iz igre za Barcelonu u Euroligi, u Španjolskoj je ima prosjek od 4.4 poena po susretu, i 45.1 postotak šuta", piše Sharp, koji navodi kako će Hezonja vjerojatno biti u TOP 10 pickova drafta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kristaps Porzingis će biti ispred Hezonje, i tako će uzeti svijetla reflektora na pijadestalu Europljana na draftu. Uz to, Barcelona još uvijek završava play-off u Španjolskoj, a Hezonja će tako više biti posvećen igranju za Barcelonu, nego intervjuima s novinarima".

Hezonja u istoj rečenici s Petrovićem

Američki skauti vole Hezonja, američki novinari su se posljednjih mjeseci raspisali u superlativima o hrvatskom talentu, ne birajući riječi, proglašivši ga najboljim europskim bek šuterom nakon Dražena Petrovića. Uz to, Hezonja ima priliku postati prvi najviši hrvatski pick u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, skauti govore da ga vole, a ja tvrdim da je kojim slučajem igrao na nekom od američkih sveučilišta, svi klinci bi poludjeli za njim. Mali jednostavno zna igrati. Da, on će biti zaista dobar u NBA ligi", piše autor ovoga teksta, te ističe kako su sjajan šut, fizičke predispozicije, i samopouzdanje najveći aduti Hezonje. Da, samopouzdan je taj mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarne s Mulaomerovićem i Pascualeom

Uvijek je bio takav, još kao klinac kada je igrao u Zagrebu. Postoji priča kako je mladi Dubrovčanin navodno na jednom treningu u Trnskom, još kada je imao 16 godina, u zafrkanciji kazao legendarnom hrvatskom reprezentativnom beku i velikom autoritetu u svlačionici Damiru Mulaomeroviću “kako si mogao doći na trening u istim tenisicama kao ja?”. Jedna od legendarnih je i ona o Hezonjinom dolasku u Barcelonu i prvog sastanka kod Xavija Pascuala, na kojem je ovaj k'o iz topa ispalio “ja sam ovdje najbolji”. Da, to je Hezonja, "mali" s mudima, mali koji je košarkaški odrastao, jednog dana možda i za veliku karijeru u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati hrvatski trener mlađih kategorija Zagreba Andrej Tesla je, pak, jednom prilikom, tamo negdje prije nekih pet godina kada je trenirao Hezonju u kadetima, kazao kako je Mario pomalo bahat dječak, ali da ima nevjerojatno samopouzdanja. A tada je imao svega 15 godina. Tesla je više puta isticao njegov potencijal i talent, koji je sad poznat i s one strane Atlantika, a otkrio je i kako je Hezonja radio na šutu svaki dan dva sata ujutro i popodne.

Ku*čevit mladić sa stavom Kobe Bryanta

"Najgori scenarij o Hezonji? Zamislite igru Bostjana Nachbara sa stavom Kobe Bryanta. Najbolji scenarij? Zamislite igru Klaya Thompsona sa stavom Kobe Bryanta. On će biti ili najveće razočaranje, ili najbolji od svih. Kako je David Aldrige pisao ranije ovog proljeća, nakon što je Zack LaVine pobijedio na All Star natjecanju u zakucavanju, sljedeći dan na treningu je Hezonja vježbao sva njegova zakucavanja. Da, pokušavam se sjetiti koji je bek posljednji puta bio prava zvijezda u Americi? No, nema boljeg kandidata od kur*evitog mladića pod nadimkom "Zvijer", koji je rođen u Hrvatskoj", jasan je Sharp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo