Umro jedan od najvećih svjetskih prvaka u povijesti!

Legendarni američki boksač Joe Frazier, bivši olimpijski prvak i bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, preminuo je u 68. godini života od posljedica raka jetre.

8.11.2011.
11:01
VOYO logo

Prošle subote u javnost je procurilo kako se Frazier bori sa smrtonosnom bolesti, a dva dana kasnije njegova je obitelj priopćila kako je velikan svjetskog boksa i čovjek koji je pobijedio Muhammada Alija izgubio svoju posljednju borbu i vječno zaspao.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine Frazier je osvojio zlatnu medalju, a 8. ožujka 1971. godine u njujorškom je Madison Square Gardenu nakon 15 rundi duge borbe odlukom sudaca pobijedio Muhammada Alija u borbi za svjetsku boksačku titulu u teškoj kategoriji po verzijama WBC i WBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meč dvojice boksačkih velikana, u koji je pobjednik Frazier (tada 27-godišnjak) ušao kao prvak, a Ali (29) kao izazivač, danas je poznat kao Fight of the Century (Borba stoljeća), i bio je prvi od triju sudara teškaša u vjerojatno najvećem rivalstvu profesionalnog boksa svih vremena.

Obojica članova Boksačke kuće slavnih borili su se međusobno još dva puta: 28. siječnja 1974. godine također u New Yorku, te prvog listopada 1975. na Filipinima, u borbi nazvanoj Thrilla in Manila (Uzbuđenje u Manili), koju boksački autoriteti drže za najbolju borbu 20. stoljeća. Oba je puta pobijedio Ali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smokin Joe se nedugo nakon tog drugog poraza od Alija oprostio od profesionalne karijere, koju je završio s 32 pobjede (27 nokautom), četiri poraza i jednom borbom bez pobjednika. Po dva poraza u karijeri Frazieru su nanijeli Ali i George Foreman, čovjek koji mu je u siječnju 1973. godine u Kingstonu preoteo naslov svjetskog prvaka i koji je narušio njegov dotad savršen omjer u karijeri (29-0).

"Boks je izgubio velikog šampiona, a sport je izgubio velikog ambasadora", poručio je Manny Pacquiao, sjajni filipinski boksač i svjetski prvak u velter kategoriji prema WBO verziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Joe Frazier bio si ikona i pionir za ljude poput mene. Bio si nam inspiracija i voljeli smo te. Nedostajat ćeš nam", poručila je slavna američka tenisačica Serena Williams putem Twittera.

Vjerojatno najveći boksač svih vremena Muhammad Ali odao je počast svom velikom rivalu Joeu Frazieru koji je preminuo u ponedjeljak u 68. godini života od posljedica raka jetre...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijet je izgubio velikog šampiona. Uvijek ću se sjećati Joea s poštovanjem i divljenjem. Moje misli su uz njegovu obitelj i voljene", poručio je Ali putem kratkog priopćenja. Ali i Fraizer međusobno su odmjerili snage tri puta. Fraizer je slavio u njihovom prvom ogledu u ožujku 1971. godine u meču prozvanom 'borba stoljeća', a Ali u preostala dva. Posljednji zbogom Fraizeru uputio je i George Foreman, jedini čovjek uz Alija koji mu je nanio poraz, točnije dva, u profesionalnoj karijeri. "Laku noć Joe Fraizer. Volim te dragi prijatelju", poručio je Foreman putem Twittera.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo