'JAKO BOLI' /

Talijanka zaplakala nakon što je predala meč spornoj alžirskoj boksačici: 'Ovo nije u redu'

Image
Foto: Profimedia

Meč protiv Talijanke Angele Carini završio je nakon samo pola minute borbe kada je Carini odlučila prekinuti borbu

1.8.2024.
14:12
Profimedia
VOYO logo

Alžirska boksačica Imane Khelif, jedna od dviju kontroverznih natjecateljica na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, ostvarila je pobjedu u svom prvom meču u Parizu, čime se plasirala u osminu finala boksačkog turnira u kategoriji do 66 kilograma.

Image
NE POPUŠTAJU /

Jeste li vidjeli kako izgleda taj meč? MOO stao iza bizarne odluke: 'Putovnice jasno navode da su žene'

Image
NE POPUŠTAJU /

Jeste li vidjeli kako izgleda taj meč? MOO stao iza bizarne odluke: 'Putovnice jasno navode da su žene'

Meč protiv Talijanke Angele Carini završio je nakon samo pola minute borbe kada je Carini odlučila prekinuti borbu. Khelif je prvo plasirala snažan udarac, nakon čega je Talijanka zatražila popravak zaštitne kacige. No, drugi udarac od strane Khelif bio je dovoljan da Carini odustane. Otišla je u svoj kut i signalizirala treneru da ne može nastaviti, nakon čega je kleknula na pod i zaplakala. Iako je Khelif pokušala pružiti podršku, Carini ju je ignorirala, kazavši svom treneru: "Ovo nije u redu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj incident dolazi nakon kontroverzi koje su okruživale Khelif i tajvansku boksačicu Lin Yu-ting. Obje su diskvalificirane sa Svjetskog prvenstva 2023. godine zbog neispunjavanja uvjeta za natjecanje u ženskoj konkurenciji, budući da su testovi pokazali prisutnost XY kromosoma. Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dozvolio im je natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu, primjenjujući manje stroga pravila koja su bila na snazi na Igrama u Tokiju 2021.

Alžirski olimpijski odbor izrazio je nezadovoljstvo zbog negativne medijske pažnje usmjerene prema njihovoj sportašici. Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) stala je iza svoje odluke o diskvalifikaciji s prvenstva, naglašavajući važnost pravednosti u natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Diskvalifikacija je bila rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskom natjecanju. Ova odluka, donesena nakon detaljnog pregleda, bila je iznimno važna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja," navodi se u priopćenju IBA-e.

Angela Carini, koja je bila očito potresena nakon borbe, objasnila je svoju odluku o povlačenju.

"Primila sam drugi udarac u nos i nevjerojatno jako boli. Mislim da nisam u stanju nastaviti."

Njezin trener ju je pokušao motivirati da završi barem rundu, ali Carini je to odbila. Nakon što je Khelif proglašena pobjednicom, Carini je kleknula na pod ringa, plakala i udarala šakama u pod. Mnogi su savjetovali Carini da ne nastupa u ovom meču, ali ona je odlučila pokušati. Ishod borbe dodatno će potaknuti rasprave o pravednosti i kriterijima sudjelovanja u ženskom boksu na međunarodnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo