PLANINE 'MORDORA' / Slavni Habib posjetio rodno mjesto u kojem se kuje nevjerojatna snaga. Tko ovdje izdrži, postaje stroj: 'Ovdje se čeličiš, zato sam davao sve od sebe'

Image
Foto: Instagram: Habib Nurmagomedov

Dojam je da je u Sildi vrijeme stalo jer se skoro pa ništa nije promijenilo. No, upravo te surove i hladne dagestanske planine kriju nevjerojatnu ljudsku snagu

3.5.2022.
11:19
Instagram: Habib Nurmagomedov
VOYO logo

Neporaženi bivši UFC prvak, slavni Dagestanac Habib Nurmadomedov, objavio je fotografiju i snimku iz svog rodnog sela. Na prvu ništa neobično. U današnje vrijeme svi sve stavljaju na društvene mreže, ali u tim planinama niknuo je prvak, nepokolebljiv borilački duh iskovan baš u tim dagestanskim planinama. U tim planinama kuje se nevjerojatna snaga. Hladnoća i vjetar očvršćuju i ojačavaju samu kožu, grade karakter i poštovanje...

Image
MOGAO JE ČOVJEKU ZDROBITI PRSA /

Habib nikad nije pobijedio oca: Sad znamo zašto se kao mali borio s medvjedima

Image
MOGAO JE ČOVJEKU ZDROBITI PRSA /

Habib nikad nije pobijedio oca: Sad znamo zašto se kao mali borio s medvjedima

Rođen u selu Sildi

Habib je rođen u selu Sildi koji, prema popisu stanovništva iz 2010. ima 208 stanovnika, a zanimljivo da je najbliži grad od ovog sela udaljen 40 kilometara. Dakle, selo je potpuno izolirano. Pravo ruralno naselje, općina, samo je ova u planinama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je pobijedio Justina Gaethjea i najavio mirovinu dosta se pisalo o selu u kojem je odrastao sjajni borac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje imam sve, zrak, čistu vodu... Moj nadimak Orao, ovo je područje orlova", kazao je Habib u dokumentarcu pod nazivom Dagestanske kronike s Habibom Nurmagomedovim. Upravo u dokumentarcu priloženom ispod Habib i njegov sad pokojni otac Abdulmanap Nurmagomedov govorili 2018. o dagestanskim planinama i tom planinskom ruskom području, te zašto je toliko posebno i specifično, ali i zahtjevno...

Tri godine kasnije dojam je da je u ovom mjestu vrijeme stalo pošto se praktično ništa nije promijenilo. Put je i dalje otežan za kretanje, dok su škola i džamija dnevna obaveza za djecu u ovom selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovništvo se bavi poljoprivredom i uzgojem koza i ovaca, a u selo mjesečno dolaze kamione koji dostavlja namirnice za život. No, upravo ta surovost i izoliranost sela i dagestanskih planina, nudi i bolju fokusiranost i posvećenost treninzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Habib ima zatvoreni trenažni kamp

Neporaženi legendarni UFC borac Habib Nurmagomedov ima posebni i učinkoviti zatvoreni trenažni kamp u planinama, daleko od očiju javnosti. Njegov pokojni otac i trener, priznati dagestanski borilački stručnjak Abdulmanap Nurmagomedov bio je odlikovani borbeni sambo veteran i svog je sina naučio sve što zna.

Upravo je otac dio njihove obiteljske kuće pretvorio u teretanu u kojoj se mladi Habib naučio boriti, i to na kakav način. Uz to, Abdulmanap je imao i svoj borilački klub, odnosno školu slobodne borbe, koju je pretvorio u akademiju Nurmagomedov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: You Tube
Image
Foto: Screenshot: You Tube

Habib Nurmagomedov vježba sa svojim ocem, trenerom Abdulmanapom, kojeg nikad nije uspio izdominirati.

Sve je to preuzeo Habib koji svoju radnu filozofiju i znanje želi podijeliti sa svima koji žele trenirati slobodnu borbu.

Sad već bivši MMA borac ima u planinama Dagestana kamp pod nazivom Planinski vrhovi. Radi se o zatvorenom kampu za intenzivni MMA trening na nadmorskoj visini koji je pokrenuo i vodio njegov otac za vrijeme svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borci koji prođu Habibov kamp budu strojevi

"Nema luksuznih objekata i to nam odgovara", poručili su svojedobno iz tima Nurmagomedov, koji vodi objekt. Inače, treninzi su izuzetno zahtjevni i ne može ih svatko pratiti. No, kad se borac podvrgne jednom takvom režimu treninga, filozofiji i načinu rada obitelji Nurmagomedov, iz kampa izlaze kao strojevi.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Kamp prima i djecu i odrasle, od osnovne MMA razine do džudo majstora. Sezona treninga započinje u srpnju i traje do kraja kolovoza. Sportaši moraju živjeti zajedno u malim kućicama i koristiti vanjske tuševe. U kampu se obično odjednom ne nalazi više od 50 sportaša a tri tjedna su optimalna za boravak u kampu, za pripreme, odnosno da se krv obogati kisikom na nadmorskoj visini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prošlogodišnjem lipanjskom intervjuu za UFC Russia, Habib Nurmagomedov je objasnio teške uvjete koje je morao podnijeti dok je odrastao u Makhachkali. Nedostatnost sredstava nije spriječila bivšeg UFC prvaka i njegove suigrače da daju maksimalan trud na treninzima. Pripovijedajući o nevolji života s oskudnim sadržajima u njegovim tinejdžerskim godinama, Habib je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Russian mixed style fighter (MMA) Habib Nurmagomedov (right) and his father and coach Abdulmanap Nurmagomedov (left) during a press conference devoted to the victory over Conor McGregor for the UFC lightweight champion title. The press conference was held in the business loft "Over Moscow". November 26, 2018. Russia, Moscow.,Image: 398611129, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

'Davao sam stalno sve od sebe'

"Dao sam zbog takvog surovog načina treninga i filozofije sve od sebe, davao sam stalno sve od sebe. Na primjer, nikada se nismo tuširali toplom vodom. Tuš je bio samo jedan za sedamdeset ljudi. A kad smo imali svoje trening kampove u planinama, negdje tamo 2005. godine, tamo vam nije bilo tuša. Mi smo se kupali u izvorskoj vodi, hladnoj da ti krv bolje proradi, da ti se koža utegne i ojača, da očeličiš. Također nije bilo perilice za rublje, sami smo rublje prali u hladnom potoku u planinama. Morali smo hodati stotinjak metara da se olakšamo isto tako, na obavimo nuždu. Spavali smo na tavanu, nas sedamdesetak poput sardinica. Dolje je bila kuhinja, a zidana je kamenom, ne ciglom, pa je hladnija", kazao je Habib Nurmagomedov, prenosi njegove riječi Sportskeeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za spomenuti i kako je pozitivna stvar što ima struje što je jedna od osnovica za život u današnje vrijeme. Habib je tokom ramazana posjetio Sildi gdje je za lokalno stanovništvo organizirao zajednički iftar, javljaju strani mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Habib zbog silnih obaveza sve manje i manje vremena provodi u rodnom selu te vrlo često mijenja lokacije. Tako se trenutno nalazi u Meki gdje je dočekao ramazanski Bajram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo