NOVE SUZE U PARIZU /

Rasprave oko spola: I druga sporna boksačica pobijedila

Image
Foto: Profimedia

Međunarodna boksačka federacija ih je suspendirala nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma

2.8.2024.
22:01
Profimedia
VOYO logo

Dvostruka svjetska prvakinja, Tajvanka Lin Yu-ting, jedna od dviju boksačica u središtu spora oko spola, pobijedila je u borbi osmine finala pero kategorije protiv Uzbekistanke Sidore Turdibekove jednoglasnom odlukom sudaca.

Image
'SVE JE TO PRIRODNO' /

Alžirci predočili dokaze koji pojašnjavaju kako je njihova boksačica usitinu žena

Image
'SVE JE TO PRIRODNO' /

Alžirci predočili dokaze koji pojašnjavaju kako je njihova boksačica usitinu žena

Lin Yu-ting i Alžirka Imane Khelif, dvije su boksačice kojima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu jer su biološki muškarci. Naime, Međunarodna boksačka federacija (IBA) ih je suspendirala nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u Parizu su dobile dozvolu za natjecanje na Olimpijskim igrama. Boksačko natjecanje u Parizu vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendirao IBA zbog pitanja upravljanja i financija.

Alžirka je u četvrtak prvom kolu slavila protiv Talijanke Angele Carini koja je predala borbu nakon svega 45 sekundi. Danas je bila uspješna i Lin porazivši Uzbekistanku Sitoru Turdibekovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Uzbekistanka je pružila daleko bolji otpor, ali ipak nedovoljno za slavlje. Suci su na koncu jednoglasno presudili u korist prve favoritkinje.

Tajvanski premijer Cho Jung-tai pozdravio je Lin kao "najbolju svjetsku boksačicu" u objavi na Facebooku.

"Nikad nećemo prihvatiti da netko dovodi u pitanje njezine kvalifikacije i odlučnost da se bori za slavu u olimpijskoj ženskoj boksačkoj areni", rekao je Cho.

"Svaki sportaš koji sudjeluje na Olimpijskim igrama ponos je Tajvana. Molimo vas da nastavite navijati za Yu-ting i za sve tajvanske olimpijske heroje!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lin će se u četvrtfinalu suočiti sa Svetlanom Kamenovom Stanevom iz Bugarske.

"Sa situacijom u ovoj kategoriji, o kojoj se, znate, priča po Facebooku, internetu i medijima, to nije dobro za ženski boks", rekla je Staneva novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki sportovi ograničili su razine testosterona dopuštene za sportaše koji se natječu u ženskoj konkurenciji, dok su drugi zabranili svima koji su prošli kroz muški pubertet.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo