POČIVAO U MIRU /

Preminuo najstariji hrvatski boksač (97), bivši prvak Hrvatske i Jugoslavije

Image
Foto: Profimedia

Počivao u miru

2.10.2024.
18:38
Profimedia
VOYO logo

Preminuo je Zdravko Vuzem (97), najdugovječniji hrvatski boksač, javlja Hrvatski boksački savez.

Image
ŠOKANTNA VIJEST /

Poznati sportaš umro u 33. godini, objavljen uzrok smrti

Image
ŠOKANTNA VIJEST /

Poznati sportaš umro u 33. godini, objavljen uzrok smrti

 Vizem je bivši prvak Hrvatske i Jugoslavije u teškoj kategoriji +81 kg, najbolji boksač iz Krapinskih Toplica u Hrvatskom Zagorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boksom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu i 1947. godine postao je član Boksačkog kluba Lokomotive. Nakon povratka s trogodišnjeg služenja vojnog roka, 1952. godine postao je prvak Zagreba, pa Hrvatske i potom osvojio titulu prvaka Jugoslavije u ondašnjoj teškoj kategoriji. U finalu, premda je nakupio jedva preko 81 kg, pobijedio je protivnika iz Srbije koji je težio 147 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Vuzem bio je vršnjak i odličan prijatelj s proslavljenim Tomislavom Krizmanićem (1929. – 2005.) koji je slovio za najboljeg hrvatskog teškaša u periodu Jugoslavije od 1945. do 1991. godine. Vuzema su u njegovim Krapinskim Toplicama i u boksačkom svijetu zvali Zlatna šaka.

Vuzem je kao član BK Lokomotive imao više od 250 mečeva i uspješno se borio i pobjeđivao širom Europe, u Nizozemskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, a 1958. godine potpisao je trogodišnji ugovor s BC Stuttgartom. U Njemačkoj je ostao 10 godina i uspješno nastupao za tri kluba. U Njemačkoj se i oženio, kasnije radio u Zagrebu i po odlasku u mirovinu vratio se u svoje Krapinske Toplice.

Prije više od 25 godina uspio se izliječiti i od raka gušterače unatoč lošim prognozama liječnika u Njemačkoj, a bio je izrazito vitalan i aktivan i kad je prešao 90. godinu života, pa je znao voziti bicikl i po 30 km dnevno. Redovito je vježbao i u poodmakloj dobi, gimnasticirao i plivao, stoji u objavi HBS-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Navijači će na Maksimiru imati još jedan problem: 'Ne znam kako se tu uopće može igrati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo