NEMA MJESTA DISKRIMINACIJI /

IOC brani kontroverzne boksačice: 'One su žrtve, tužni smo zbog zlostavljanja koje prolaze'

Image
Foto: Profimedia

Nakon svega što se događalo posljednjih dana oglasio se Međunarodni olimpijski odbor

2.8.2024.
10:13
Profimedia
VOYO logo

Imane Khelif i Lin Yu-tin vruća su tema Olimpijskih igara jer mnogi smatraju da im nije mjesto na olimpijskom boksačkom turniru zbog povećane razine testosterona.

Image
'ROĐENA JE S VAGINOM' /

Svi govore o boksačici Khelif i njezinom spolu: 'Zamislimo da imamo takvu kćer. Kako biste se vi ponijeli?'

Image
'ROĐENA JE S VAGINOM' /

Svi govore o boksačici Khelif i njezinom spolu: 'Zamislimo da imamo takvu kćer. Kako biste se vi ponijeli?'

Naime, njima je prošle godine zabranjen nastup na Svjetskom prvenstvu jer imaju muške XY kromosome, no pravila na Olimpijskim igrama nešto su blaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega što se događalo posljednjih dana oglasio se Međunarodni olimpijski odbor (IOC) koji je stao u obranu spornih boksačica.

"Svaka osoba ima pravo baviti se sportom bez diskriminacije. Svi natjecatelj na boksačkom turniru Olimpijskih igara u Parizu prošli su sve regulacije natjecanja, kao i sve medicinske testove određene pred Olimpijske igre. Kao i kod prethodnih boksačkih natjecanja, spol i starost sportaša određeni su njihovom putovnicom. Ova pravila vrijedila su na Europskim igrama 2023. godine, Azijskim igrama, Panameričkim igrama i Pacifičkim igrama, Afričkim igrama, dvama kvalifikacijskim turnirima za OI, gdje se natjecalo ukupno 1471 boksač ili boksačica iz 172 države, u preko 2000 mečeva", piše IOC u priopćenju pa dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli smo različite izvještaje po pitanju dvije boksačice koje nastupaju na Olimpijskim igrama u Parizu. One već godinama participiraju u međunarodnim boksačkim natjecanjima. , u ženskoj konkurenciji pa su tako nastupile na Olimpijskim igrama u Tokiju i na IBA prvenstvima. One su žrtve iznenadne arbitražne odluke IBA-e. Krajem prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva, diskvalificirane su bez ikakvog procesa."

"Prema izvješću IBA-e, objavljenom na njihovoj web stranici, odluka je inicijalno donesena od strane njihovog glavnog tajnika i predsjednika osobno. IBA-in odbor je samo naknadno ratificirao, uz dodatak da se u budućnosti tražiti obavljanje istog procesa te da se uvede u IBA pravila. Izvještaj isto tako kaže da bi IBA trebala uvesti čistu proceduru testiranja spola. Trenutna agresija na ove dvije sportašice došla je potpuno na temelju arbitraže, koja je napravljena bez ikakve prave procedure. Posebno ako se vodimo time da ove boksačice godinama nastupaju na natjecanjima visokog ranga."

"Takav pristup je suprotan pravilnom vođenju i upravljanju. Takva pravila se ne bi smjela mijenjati tijekom odvijanja natjecanja i svaka promjena pravila bi trebala proći kroz proceduru te bi trebala biti podržana znanstvenim dokazima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IOC ima zadaću braniti ljudska prava svih natjecatelja na Olimpijskim igra,a prema Olimpijskoj povelji i drugim dokumentima. Tužni smo zbog zlostavljanja koje dvije sportašice trenutno prolaze. IBA-ino izvješće je odbijeno od strane IOC-a, radi njihove suspenzije iz 2019. godine", zaključuju u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo