DRUGA STRANA ŠAMPIONA: / Divlje djetinjstvo, tučnjave, zatvor, elektronski nadzor, marihuana i suspenzija iz reprezentacije

Image
Foto: AFP

Britanski boksač Anthony Joshua večeras se od 23 sata bori protiv velikog Vladimira Klička na Wembleyu pred 90 000 navijača.

29.4.2017.
14:39
AFP
VOYO logo

Ulog ove borbe velik je. Naslov prvaka svijeta u "kraljevskoj" teškoj kategoriji prema IBO, IBF i WBA verziji. Boksački svijet u iščekivanju je ove spektakularne borbe. Ovo je možda najveći boksački meč u posljednjih 15 godina, još od 2002. kad su se borili Lennox Lewis i Mike Tyson.

LEONARDO PIJETRAJ ZA NET.HR O MEGASPEKTAKLU NA WEMBLEYU: ‘Ovo je zasigurno jedan od najvećih boksačkih mečeva svih vremena’

Stoga, zanimanje medija je iznimno veliko. Posebno u Engleskoj. Prema pisanju uglednog američkog ESPN-a, Britanci su apsolutno samo i isključivo u iščekivanju velike istine za svog junaka Anthonyja Joshuu. Gradska vlast Londona je, zbog ogromnog interesa fanova, povećala kapacitet stadiona s 80 na 90 000 mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

140 zemalja svijeta gledat će meč

Spektakl će završiti na većini tv prijemnika svjetskih kućanstava. Čak 140 zemalja svijeta gledat će ovaj meč. Promotor ovog meča Eddie Hearn kazao je kako će ovo, gledajući svjetsku važnost, biti najveći boksački događaj održan u Velikoj Britaniji i jedan od najvećih mečeva u povijesti boksa.

BOKSAČKI SVIJET U IŠČEKIVANJU SPEKTAKLA: Pogledajte kakav pakao Klička čeka u ringu s Joshuom

Što se tiče samih boksača, zanimljivo kako se radi o borbi između boksača koji je u naletu Joshue (27) i legende ovog sporta koja je ipak u godinama (41), ali vrlo odlučna da se vrati na svjetski tron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Evo i još neke zanimljivosti oko boksača. Joshua ima 27 godina, a Kličko 41. Britanac je u profesionalnoj karijeri odradio 18 borbi i u svim protivnika završio nokautom. Britanac je 2012. godine osvojio olimpijsko zlato u Londonu, a nakon toga je prešao u profesionalce. No, Britanca će veliki zalogaj, najveći u karijeri. Kličko ima 68 profesionalnih borbi u kojima ima 64-4.

SUDAR TITANA NA WEMBLEYU RUŠI SVE REKORDE: Joshua ima priliku pobijediti čovjeka kojem je bio sparing partner

Obojica u profesionalce nakon olimpijskih zlata

Od toga je Ukrajinac 53 puta slavio nokautom. Sličan put u profesionalne vode imao je i Kličko. Godine 1996. na Olimpijskim igrama osvojio je zlato u teškoj kategoriji i nakon toga prešao u profesionalce. Joshuova prednost u ovom meču bit će mladost, snaga i domaći teren koji će ga bodriti. Joshua se u Londonu pet puta borio, a Kličko samo jednom i to prije 17 godina. Isto tako, Ukrajinac nije imao meč 17 mjeseci, što je najduža pauza u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono na što je Kličkov trener i prijatelj sigurno obratio pozornost je podatak koji se može pokazati kao pravilom i u ovom meču. Naime, Joshua će 16 od svojih 18 borbi dobio do najkasnije treće runde. Jednostavno, Britanac koristi svoju snagu, eksplozivnost kako bi što prije završio posao. Radi pritisak od prvog gonga.

Image

Ukoliko Joshua dobije borbu po treći put u karijeri, obraniće titulu u IBF kategoriji, a osvojit će titulu prema WBA. U tom slučaju, vjerojatno ćemo se ukazati prilika odraditi borbu protiv opakog Amerikanca Deontaya Wildera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joshui u slučaju poraza - revanš

Ako Kličko pobijedi, prema pisanju medija uoči meča, u ugorovu Ukrajinca postoji klauzula po kojoj Joshua ima priliku za revanš. Ukrajinac, pak, u svom ugovoru nema tako nešto dogovoreno i ovjereno i postoji velika vjerojatnost da bi to bio konačni kraj za njega. Kličko je posljednji puta nokaut doživio 2004. godine.

Financijski apsket ove borbe također je zanimljiv. Pisalo se i o tome kako će oba boksača za meč dobiti 15 milijuna funti. Organizator je samo od ulaznica zaradio 10 milijuna era, a prava na tv prijenos iznose 35 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS

Kladionice su na strani Joshue. Kvota za njegovu pobjedu je 1.45, dok je na Klička 2.9. Jučer je bilo održano i službeno vaganje uoči borbe. Britanac je imao 113, 4 kilograma, dok je Ukrajinac imao 109.

Divlje djetinjstvo

Englezi pišu i kako će temperatura na Wembleyu biti ispod 10 stupnjeva, što bi mogla biti prednost Kličku jer se za ovau bobu spremao na hladnoćama Alpi. Možda niste znali, ali Joshua je u mladosti igrao nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 100 metara trčao je ispod 11 sekundi. Bio je vrlo temperamentan i tankih živaca. Čak je tijekom jedne utakmice istukao jednog igrača. Zbog toga je proveo dva tjedna u zatvoru, a 14 mjeseci bio pod službenom prismotrom britanskog pravosuđa noseći elektronsku nanogicu, odnosno bio je pod elektronskim nadzorom.

Image
Foto: AFP, JUSTIN TALLIS

Imao je divlje djetinjstvo. Sa 17 je godina, tako, Joshua otišao od kuće. Živio je u hosteu i tukao se s prijateljima u uličnim tučnjavama, koje su u Londonu prisutne u velikoj mjeri. Imao je velike uspjehe u tučnjavama, pa ga je njegov rođak odveo u jedan lokalni boksački klub. Vrlo brzo, Joshua je bio izabran u reprezentaciju Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pao s marihuanom

No, problemi s tim nisu sasvim nestali. Naime, 2011. godine policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje, a u njegovoj sportskoj torbici pronađena je marihuana. Na kraju je sve još dobro prošlo.

Nije završio u zatvoru, ali je dobio 100 sati dobrotvornog rada i, ono što je njega posebno zaboljelo, suspenziju od strane nacionalnog Saveza. Suspenzija, međutim, nije drugo trajala. Naknadno je Joshua pozvan na EP na kojem je praktički bez treninga stigao do četvrtfinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, ali Joshua živi s majkom u gradskom stanu, dok je kuću od pola milijuna eura dao majci svog djeteta.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo