SITUACIJA JE NEVJEROJATNA / Bizaran problem koji MMA još nije riješio. Cro Cop je savršeno objasnio kako izgleda najveća prevara u ultimate fightu

Image

Cro Cop je veliki protivnik ove metode i savršeno je objasnio zašto bi se i kako ova metoda trebala regulirati

10.4.2022.
8:39
VOYO logo

MMA je svakako jedan od najekstremnijih i najopasnijih sportova. Borci su opremljeni malim rukavicama, udarci znaju biti razarajući, potencijalno i ubojiti, tu su i gušenja koja mogu onesvijestiti protivnika, bacanja i zahvati koja mogu oštetiti kralježnicu i lomiti kosti.

Međutim, izvan kaveza postoji još jedna opasnost i to možda mnogo veća od same borbe. Ne govorimo tu o intenzivnim kampovima, sparinzima i brutalnim pripremama, već o divljim metodama skidanja kilograma, koje katkada mogu biti devastirajuće za zdravlje, znatno više nego udarac ili zahvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABORAVLJENI PORAZ /

Cro Cop ne želi da vidite ovaj meč: Iskopali smo snimku nokauta o kojoj Mirko baš i ne priča

Image
ZABORAVLJENI PORAZ /

Cro Cop ne želi da vidite ovaj meč: Iskopali smo snimku nokauta o kojoj Mirko baš i ne priča

Opasan proces

O tome smo svojevremeno pričali sa slavnim hrvatskim trenerom i nekadašnjim hrvačem, Mariom Gabudom, koji je snimio video i svijetu pokazao kako izgleda taj mučan i opasan proces skidanja kila, a objasnio nam je prije nekoliko godina i kako je tekao proces.

"Ulazio sam četiri puta po nekih osam minuta u kipuću vodu, ne znam temperaturu, ali najtoplije što možeš izdržati i unutra sam stavio dvije kile soli zbog boljeg izvlačenja vode iz tijela. Pauze izmedu ulazaka u kadu su bile po 5-10 minuta. Nakon prvog ulaska vaga nije pokazala nikakav pomak, a sljedeća tri sam gubio po 0,7 kilograma i u samoj kadi sam se osjećao jako klaustrofobično i bilo mi je dosta teško disati. Doslovno jedva čekaš da izađeš van iz tog pakla. Kad mi je ostala još jedna za skinuti, odjenuo sam 4-5 slojeva odjeće na sebe plus kapa i rukavice, legao u krevet i omotao se u dva pokrivača i na taj način nakon još 20 minuta skinuo zadnji kilogram. Vaganje je bilo u petak u 18 sati, a natjecanje sutradan u 10 ujutro. Nakon vaganja sam se rehidrirao i vratio nekih 6-7 kila tako da sam ujutro imao 81 kilogram na borilištu, a dan ranije na vagi 74. Inače imam 82 kilograma tako da sam reguliranom prehranom skinuo nekih pet kila i onda ovom metodom skinuo još zadnja tri kilograma", objasnio nam je Mario Gabud pa nastavio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako ovo nije metoda mršavljenja koji bi svatko mogao primjenjivati jer tehnički ovo nije niti mršavljenje već izvlačenje vode iz tijela.

"Bitno je napomenuti da je ovo samo dehidracija i da se kilogrami vraćaju jer dosta ima ljudi koji su lijeni primiti se zdravih navika pa žele ovo pokušati i mogu si zeznuti zdravlje", naglasio je Gabud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najveća prevara u MMA-u'

No, ovaj proces toliko se uvriježio u svijet MMA, konkretno najviše u UFC-u, najjačoj svjetskoj MMA organizaciji, da ga većina boraca (osim teškaša), koristi, ili bolje rečeno zloupotrebljava, gotovo prije svake borbe. Naš najbolji MMA borac svih vremena, Mirko Filipović Cro Cop, svojevremeno je objasnio u Podcast Inkubatoru da je skidanje kila uoči borbe najveća prevara u svijetu MMA-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cro Copova teorija svakako ima smisla jer smo imali more situacija u kojima borci iz, primjerice, iz poluteške skidaju po sedam, osam ili više kila, kako bi ušli u srednju i onda tamo dominiraju zbog visine i težine.

Cro Cop je veliki protivnik ove metode i savršeno je objasnio zašto bi se i kako ova metoda trebala regulirati, što možete pogledati u videu ispod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo