SKANDAL / Bivši boksački prvak pozitivan na doping i suspendiran na dvije godine: 'Nisam varalica, u životu nisam varao. Pa, izgubio sam taj meč'

Image
Foto: Profimedia/Screenshot - Sky Sports

Bivši boksač Amir Iqbal Khan pozitivan na doping i suspendiran na dvije godine. Prekinuo je šutnju nakon što je skandal procurio u javnost i dao bizarno opravdanje

4.4.2023.
16:47
Profimedia/Screenshot - Sky Sports
VOYO logo

Poznati britanski bivši boksač, nekadašnji dvostruki svjetski prvak Amir Iqbal Khan, dobio je zabranu bavljenja boksom na dvije godine nakon što je bio pozitivan na ilegalnu supstancu poslije poraza od Kella Brooka prošle godine, prenosi britanski tabloid The Sun.

Izgubio i dobio 5 milijuna funti

Boksač iz Boltona (36) otišao je u mirovinu nakon poraza od svog britanskog rivala - za koji je u džep spremio nevjerojatnih 5 milijuna funti. Međutim, sada se pokazalo da je Khan - osvajač srebrne olimpijske medalje 2004. godine - bio pozitivan na Enobosarm (Ostarine - ili MK-2866) nakon poraza, odnosno da je bio dopingiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khan je tvrdio da uzimanje ove zabranjene tvari nije bilo namjerno. Ostarine je lijek dizajniran da ima slične učinke kao testosteron, a koriste ga sportaši i bodybuilderi za povećanje mišićne mase i performansi. Međutim, također se koristi za liječenje bolesti koje uzrokuju gubitak mišića i osteoporozu. Rezultat Khanove borbe protiv Brooka sada je izbrisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekinuo šutnju za Sky Sports

Njegova zabrana je pomaknuta unatrag i počinje odmah nakon borbe 2022. i trajat će do travnja 2024. Khan je prekinuo šutnju rekavši za Sky Sports:

"Nikad nisam varao. Ja sam umirovljeni borac… možete vidjeti po mojoj izvedbi. Moja izvedba protiv Kella Brooka nije bila najbolja, pa to se jasno vidi. Izgubio sam tu borbu. Da sam ga nokautirao bilo bi drugačije. Nikada u životu nisam varao... Ja sam bio taj koji je želio testiranje. Količina koja je bila u mom tijelu mogla je biti i posljedica rukovanja", rekao je Amir Khan za Sky Sports i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOSTOVANJE U STUDIJU NET.HR-A /

Tata i sin prodrmali boks iz temelja, a sad su postali taoci politike: 'Nismo ništa loše napravili da bi nam se to radilo'

Image
GOSTOVANJE U STUDIJU NET.HR-A /

Tata i sin prodrmali boks iz temelja, a sad su postali taoci politike: 'Nismo ništa loše napravili da bi nam se to radilo'

'Nisam znao što je u mom tijelu'

"Nisam znao ni sam što je u mom tijelu. Nikada u životu nisam prevario... Nikada ne bih prevario, nikad, ali nikad ne bih varao. Kao što sam rekao, ja sam umirovljeni borac. Sada imam dvije godine zabrane što je prilično čudno i smiješno da su mi zabranili boks iz kojeg sam se povukao... Ionako sam već u mirovini."

O mogućem povratku u ring, Khan je istaknuo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam nikakvih planova za povratak. Ali, kao što sam rekao, nikad nisam varao i nikada neću. To jednostavno nije nešto što bih učinio."

UK Antidopinška agencija (UKAD) ranije je potvrdila vijest u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Profesionalni boksač i osvajač olimpijske medalje Amir Khan suspendiran je u sportu na dvije godine nakon kršenja antidopinških pravila (ADRVs) zbog prisutnosti i uporabe zabranjene tvari."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo