RTL DANAS ISTRAŽUJE / Jesu li samo vozači krivi za probleme s ENC-om?

Tragom iskustava nezadovoljnih gledatelja koji su ovaj vikend osjetili rupe u sustavu naplate cestarina putem ENC-a i platili više nego što su trebali - RTL Danas istražio je hoće li problem biti i uklonjen i vozači time osigurani od prevara. Odgovor je - neće. Odgovorni iz autocesta tvrde za sve - krivi su sami vozači.

6.8.2013.
18:49
VOYO logo

Moderna, brza i bezgotovinska naplata cestarine na Demerju smanjila je čekanja na izlazu s autoceste Rijeka-Zagreb u špici sezone. No iako je prošlo već četiri godine od njezina puštanja u promet, problema pri prolasku ima.

U redakciju RTL-a Danas javljaju se vozači koji tvrde da je s njihovih ENC uređaja skinut dvostruki iznos naplate cestarine, što vide tek naknadnim uvidom u stanje računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz autoceste Rijeka-Zagreb priznaju da do duple naplate zna doći, obično kada je pojačan promet, i češće na takozvanom brzom ENC prolazu, rjeđe na običnom. Za sve su, tvrde, krivi vozači.

"Tri osnovna pravila su rastojanje između vozila, 20 metara minimum, brzina maksimalno 40 kilometara, i fiksiran ENC aparat na vjetrobranskom staklu u području centralnog retrovizora", kaže voditelj smjene naplatne postaje Demerje ZdenkoGolubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Autoceste Rijeka-Zagreb nisu imali podatak koliko su pritužbi vozača primili. Neslužbeno doznajemo, više od tisuću u ovoj godini. Još je veća enigma koliko je vozača prošlo, a da nije ni primijetilo minus na svojim ENC uređajima. U cestarskom sindikatu poručuju - sustav i signalizacija su loši, vozač nikako nije kriv

"Oprema je preskupo plaćena za ono što dobivamo. Ona bi morala prepoznavat svaki ENC uređaj makar bio udaljen 5 cm, a ne držati odstojanje od 10-20 metara. I usto vozač koji prolazi nema tu jasnu crtu da vidi gdje je tih 10 do 20 metara", kaže MijatStanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz autocesta poručuju da se viša naplata uočava odmah na naplatnim kućicama i automatski poništava u roku od 10 minuta. Naši gledatelji pak tvrde da su zbog bržeg prolaska kroz naplatu, za povrat novca, morali pisati žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo