OPROŠTAJ OD SP-a / Hrvatska nakon dramatične završnice ostala bez četvrtfinala!

Image
Foto: AP

Hrvatska košarkaška reprezentacija završila je svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj! Bolji od izabranika Jasmina Repeše u osmini finala su bili Francuzi.

6.9.2014.
19:45
AP
VOYO logo

MADRID - Hrvatska košarkaška reprezentacija oprostila se od Svjetskog prvenstva u Španjolskoj u osmini finala porazom od Francuske 64-69 (15-7, 7-16, 12-23, 30-23).

I u ovom dvoboju se pokazalo da Hrvatska previše ovisi o vanjskom šutu, kao i da se do pobjede, pogotovo u ovakvim utakmicama i protiv ovakvih suparnika, ne može bez momčadskog učinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogdanović razočaran: 'Ovo je neuspjeh!'

Hrvatsku je u poraz odvelo 20 minuta praznog hoda u drugoj i trećoj četvrtini, u kojima su Repešini izabranici ubacili svega 19 koševa, a primili 39. U tom je razdoblju nerješiva enigma za hrvatsku obranu bio EvanFournier koji je postigao svih svojih 13 poena. NicolasBatum je u tom razdoblju uz nekoliko presječenih lopti ubacio 10 od svojih 14 koševa i u 29. minuti odveo Francuze na najvećih +16 (46-30).

Hrvatska je obrambeno odigrala najbolju utakmicu na prvenstvu, ali taj je trud ostao uzaludan zbog lošeg napadačkog učinka svih osim Bogdanovića i Tomića. Bogdanović je ubacio 9 od 15 poena u prvoj četvrtini, u kojoj je Hrvatska ostavila Francusku na svega 7 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se trebalo vratiti u utakmicu glavna je napadačka opcija bio Ante Tomić, koji je od 32. do 38. minute ubacio 11 od svojih 17 koševa. Bogdanović i Tomić su kombinirano iz igre pogodili 18 od 29 šutova, a ostatak momčadi je imao 7 ubačaja iz 38 pokušaja.

Nedostajao je doprinos igrača s klupe. Francuzi koji su mijenjali početnu petoricu ubacili su 23 koša, a Hrvati samo osam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svemu spomenutom, Hrvatska je došla u priliku napraviti potpuni preokret u posljednjih 90 sekundi, zahvaljujući Bogdanovićevim tricama. No, ono što je donio, Bojan je i odnio promašenom tricom na -2 (64-66), 25 sekundi prije kraja. Heurtel i Batum su do kraja utakmice pogodili tri od četiri slobodna bacanja, a Simon promašio tricu kojom je izgubljena i posljednja mogućnost da se Hrvatska vrati u igru za četvrtfinale.

Bogdanović je uz 27 poena imao i 6 skokova, Tomić je ubacio 17 koševa uz 6 skokova. Sljedeći najbolji hrvatski strijelac bio je Simon sa 6 koševa. U ujednačenoj francuskoj momčadi Batum je postigao 14, Fournier 13, a Gelabale 11 koševa gađajući za tricu 3/3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaši otišli su s velikim očekivanjima u Španjolsku, a doživjeli su razočaravajući poraz od aktualnih, ali bitno oslabljenih europskih prvaka u osmini finala. Tako su ponovili rezultat koji su ostvarili prije četiri godine u Turskoj, kad ih je u osmini finala pobijedila Srbija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo