LOŠ START 'ORANJA' / Guus Hiddink na rubu otkaza

Image
Foto: AP Images

Nogometna reprezentacija Islanda jedno je od najugodnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, dok su Nizozemci najveće razočaranje.

14.10.2014.
11:04
AP Images
VOYO logo

Nizozemci su upisali dva poraza na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, pa se izbornik 'oranja' Guus Hiddink našao na rubu otkaza.

Islanđani su u prva tri kola upisali tri pobjede uz razliku pogodaka 8-0 i vode na ljestvici skupine A. U posljednjem kolu odabranici Larsa Lagerbäcka su pobijedili treću reprezentaciju svijeta Nizozemsku 2-0 što je izazvalo pravu euforiju na Islandu.

"Odigrali smo sjajno. Mogli smo i uvjerljivije slaviti. Moglo je biti 4-1 ili 5-1 za nas," kazao je dvostruki strijelac Gylfi Sigurdsson.

Island je otvorio kvalifikacije deklasiravši Tursku 3-0, potom je identičnim rezultatom slavio u Latviji, a sinoć su 'pali' i Nizozemci. Posljednji poraz Islanđani su doživjeli u Zagrebu od Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Imamo odličnu momčad i nije lako igrati protiv nas. Naše glavne odluke su borbenost i zajedništvo," kazao je napadač Ajaxa Kolbeinn Sigborsson, ali i dodao: "Sada moramo smiriti euforiju i čvrsto ostati na zemlji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od nogometne euforije koja je zahvatila Island, Nizozemska je u šoku. Brončani s posljednjeg svjetskog prvenstva u Brazilu u prva tri kola doživjeli su dva poraza (Češka 1-2, Island 0-2), te jedva dobili Kazahstan (3-1).

Mediji su raspalili iz svih oružja prema izborniku Guusu Hiddinku koji je doživio tri poraza u četiri susreta otkako je preuzeo reprezentaciju od Luisa van Gaala. Javnost traži ostavku, a najžešći je bio Ronald de Boer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hiddink je prošlost. Njegova nogometna karijera je završila. Posve se pogubio i vrijeme je za mlađe stručnjake s novim idejama. Poštujem ga zbog svega što je učinio, ali vrijeme je za promjenu na klupi," kazao je bivši nizozemski reprezentativac. Kao mogući spasitelji 'oranja' spominju se njegov brat Frank de Boer, trenutačno trener Ajaxa, ali i menadžer Southamptona Ronald Koeman.

Za razliku od Ronalda de Boera, napadač Manchester Uniteda Robin van Persie podržao je izbornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hiddink je odličan stručnjak. Nije on kriv za naše slabije igre. Moramo biti strpljivi, još uvijek smo u igri za europsko prvenstvo," kazao je napadač Van Persie. Arjen Robben je bio daleko kritičniji.

"Igramo loše i nemamo se pravo pretvarati da je dobro kada je situacija loša. Moramo krenuti od početka, od nule ukoliko se želio spasiti iz ove situacije," rekao je igrač Bayerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo