DAYTON I U NOGOMETU / Fifa i Uefa izbacuju BiH iz međunarodnih natjecanja

Image

Kao i u mnogim drugim institucijama u BiH, i nogometni je savez organiziran na način da ga vodi tročlano predsjedništvo u kojem sjede predstavnici triju naroda. Fifa i Uefa to smatraju politizacijom.

16.7.2010.
20:19
VOYO logo

SARAJEVO - Bosanskohercegovački državni radio javio je u petak kako Nogometni savez BiH (NSBIH) riskira suspenziju iz Uefe i Fife zbog odbijanja izmjene svoga statuta.

Prema Statutu NSBIH, na čelu saveza nalaze se predstavnici svih triju konstitutivnih naroda u BiH, dok Uefa i Fifa inzistiraju da se na čelo postavi jedna osoba koja bi obnašala dužnost predsjednika, te su zaprijetili izbacivanjem svih bosanskohercegovačkih reprezentacija iz međunarodnih natjecanja ukoliko se ne udovolji tom zahtjevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština NSBIH odbila je izmijeniti Statut nakon čega su predstavnici Uefe i Fife koji su nazočili skupštini napustili sastanak te izjavili kako će njihovi Izvršni odbori donijeti odluku o poduzimanju mjera protiv NSBIH.

Trostruko predsjedništvo koje se bazira na nacionalnoj osnovi Uefa i Fifa smatraju zadiranjem politike u rad saveza, što je u suprotnosti s pravilima tih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo