VATRENIMA PRIJETI OPASAN SCENARIJ / Hrvatskoj je bolje da završi druga u skupini, evo i zašto

Image
Foto: Profimedia

Je li Vatrenima bolje završiti skupinu na vodećem mjestu ili možda na poziciji niže

8.6.2021.
16:53
Profimedia
VOYO logo

Za nekoliko dana počinje nogometni Euro, a hrvatska nogometna reprezentacija dobila je podosta tešku skupinu D s Engleskom, Škotskom i Češkom. Dakako, uz Engleze su Vatreni favoriti skupine, ali opet nakon skupine čeka ih veoma nezgodan put do finala.

Iako je možda malo rano za kalkulacije, moramo se zapitati je li Vatrenima bolje završiti skupinu na vodećem mjestu ili možda na poziciji niže? Novi format natjecanja s 24 reprezentacije, koji je uveden na Euru 2016. godine, stvorio je podosta komplikacija pri ulasku u nokaut-fazu. Čak 16 reprezentacija može proći dalje iz skupine, odnosno prolaze po prve dvije iz svake skupine plus još četiri najbolje trećeplasirane ekipe i zbog toga se reprezentacije ne mogu uparivati kao što se mogu na, recimo, SP-u. Odnosno, prvoplasirana momčad ne mora nužno igrati protiv drugoplasirane iz druge skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZBORNIK BEZ DLAKE NA JEZIKU /

Dalić uoči Engleske poslao jasnu poruku igračima: 'Tko god misli drugačije, mogao je ići kući već prije pet dana'

Image
IZBORNIK BEZ DLAKE NA JEZIKU /

Dalić uoči Engleske poslao jasnu poruku igračima: 'Tko god misli drugačije, mogao je ići kući već prije pet dana'

Skupina D, u kojoj se nalazi Hrvatska, neće imati lak put do završnice natjecanja. Naime, prvoplasirani iz skupine D križa se sa Skupinom F koja slovi za "skupinu smrti" jer u njoj igraju Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. Dok, recimo, drugoplasirana momčad skupine D ide na nešto slabiju skupinu E u kojoj igraju Španjolska, Švedska, Poljska i Slovačka.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Dalić se pozdravlja s izbornikom Engleske

Bolje biti drugi nego prvi

Dakle, ako favoriti skupina F i E budu prvi, de facto je onda bolje biti drugoplasirani u Skupini D nego prvoplasirani jer Portugal, Francuska i Njemačka trenutno su puno opasnije momčadi od Španjolske koja strahovito oscilira i ne igra baš najbolji nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sada, kada su u pitanju trećeplasirane ekipe u grupnoj fazi, one neće znati svoje protivnike sve dok se ne odigraju baš sve utakmice faze po skupinama. Trećeplasirani iz skupine u kojoj se nalazi Hrvatska ide na pobjednika skupina B, C ili E, ovisi o poretku na ljestvici trećeplasiranih.

Hrvatska je već imala priliku na svojoj koži osjetiti tu nezgodnu situaciju s trećeplasiranima na Euru 2016. Tada je Island uspio savladati Austriju i umjesto da je Hrvatska igrača s njima, na kraju je igrala s Portugalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, neki zaključak bi bio da je Hrvatskoj možda uistinu bolje biti drugoplasirana momčad, ma koliko to suludo zvučalo, nego prvoplasirana momčad u svojoj skupini jer imat će relativno lakši put u nokaut fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo