UVJERLJIVO PO OBRANU NASLOVA / Portugalci kreću u obranu naslova u skupini smrti u navijačkom grotlu bez restrikcija: Očekuje se malo manje od 70 000 ljudi

Image
Foto: Profimedia

Tekstualni prijenos utakmice Mađarska - Portugal mogli ste pratiti na portalu Net.hr

15.6.2021.
16:18
Profimedia
VOYO logo

Nogometna reprezentacija Portugala pobjedom 3-0 (0-0) nad Mađarskom u dvoboju prvog kola skupine F Europskog prvenstva, odigranom u utorak u Budimpešti, započela je put prema obrani naslova osvojenog prije pet godina u Francuskoj. 

Image
RONALDO ISPISAO POVIJEST /

Teško je za povjerovati što je veliki Portugalac napravio: On je apsolutni kralj Europskih prvenstava

Image
RONALDO ISPISAO POVIJEST /

Teško je za povjerovati što je veliki Portugalac napravio: On je apsolutni kralj Europskih prvenstava

Vodeći pogodak za Portugal postigao je Raphael Guerreiro u 84. minuti, a strijelac preostala dva gola bio je kapetan Cristiano Ronaldo koji je u 87. minuti realizirao kazneni udarac, a u 92. minuti postavio konačnih 3-0. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalci dominirali

Sukladno očekivanjima, branitelji naslova europskog prvaka uspostavili su terensku nadmoć od prvog dodira s loptom i već u petoj minuti mađarska obrana je bila na velikom iskušenju. Diogo Jota je imao mnogo prostora, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora zaustavio domaći vratar Peter Gulacsi.

Sve do završnice prvog poluvremena bio je to najopasniji pokušaj u ovom dvoboju, u kojem su se Mađari ograničili na čvrst obrambeni blok i čekali svoje prilike iz kontranapada i prekida. Jednu takvu priliku je momčad pod vodstvom izbornika Marca Rossija dočekala u 37. minuti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patricio zaustavio Mađare

Roland Sallai je ubacio u kazneni prostor iz slobodnog udarca, a pokušaj mađarskog kapetan Adama Szalaija bez poteškoća je zaustavio Rui Patricio, kojemu je to bila jedina intervencija u prvom dijelu.

Najbolje prilike su izabranici Fernanda Santosa imali u završnih pet minuta prvog poluvremena. Diogo Jota je ponovno zaprijetio u 40. minuti, ali je njegov udarac s osam metara nogom uspio obraniti Gulacsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri minute poslije Cristiano Ronaldo je propustio najbolju priliku u prvih 45 minuta. Bruno Fernandes je poslao prizemnu loptu na visinu peterca, gdje je usamljen bio portugalski kapetan, ali je, umjesto u mrežu, loptu poslao iznad grede i tako propustio pogotkom proslaviti rekord koji je postavio nastupom u ovom dvoboju. Naime, Cristiano Ronaldo je postao prvi nogometaš u povijesti koji je nastupio na pet europskih prvenstava.

U drugom poluvremenu se domaća reprezentacija i dalje dobro nosila s portugalskim napadačkim akcijama, dopustivši u prvih 20 minuta tek pokušaj glavom Pepea odmah na početku. Istovremeno, mađarske su težnje za pogotkom postale nešto konkretnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Udarac Jote s ruba kaznenog prostora

Tako je u 50. minuti Adam Szalai još jednom zaprijetio, ovoga puta udarcem s 20-ak metara, ali je Rui Patricio bio spreman i siguran u intervenciji, baš kao i u 57. minuti, kad je pucao Roland Sallai.

Novo iskušenje za Gulascija bio je udarac Brune Fernandesa u 68. minuti s više od 20 metara, koji je mađarski vratar krajnjim naporom odbio u korner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 76. minuti su Portugalci tražili od glavnog suca Cuneyta Cakira da pokaže na bijelu točku, kad je pokušaj driblinga Cristiana Ronalda mađarski obrambeni igrač zaustavio rukom. Spornu situaciju provjerili su u VAR sobi te odlučili da nije bilo elemenata za dosuđivanje kaznenog udarca.

VAR u akciji

VAR je ponovno bio u središtu događaja 80. minuti, ali na drugoj strani. Szabolcs Schoen je pobjegao portugalskoj obrani, sjurio se u kazneni prostor i preciznim prizemnim udarcem svladao Ruija Patricija. No, njegovo i slavlje mađarskih navijača bilo je kratkog vijeka, jer je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa u kojem se strijelac našao kad mu je upućena lopta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećih šest minuta Portugalci su naplatili nadmoć koju su imali tijekom cijelog dvoboja. Do prvog su pogotka došli pomalo i sretno u 84. minuti. Strijelac je bio Raphael Guerreiro, ali je njegov udarac skrenuo Willi Orban i tako prevario svog vratara.

Ronaldo ušao u povijest

Samo dvije minute poslije Cristiano Ronaldo je postao najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Orban je srušio Rafu Silvu u kaznenom prostoru, a Cakir je bez zadrške pokazao na bijelu točku. Svoj deseti pogodak na europskim prvenstvima u 87. minuti je postigao Cristiano Ronaldo i tako srušio još jedan rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska obrana se u tom trenutku potpuno raspala, što je portugalski kapetan u drugoj minuti sučevog dodatka iskoristio za još jedan pogodak nakon malonogometne kombinacije u kaznenom prostoru. Ronaldo je izbio sam pred Gulacsija, driblingom prevario i mađarskog vratara te poslao loptu u nebranjenu mrežu za konačnih 3-0.

Momčad koja je prije pet godina do naslova prvaka Europe stigla s tri neodlučena ishoda u grupnoj fazi i sa samo jednom pobjedom u ostvarenom u osvnovnih 90 minuta igre, već je u prvom nastupu pokazala da je i ove godine u uskom krugu favorita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak navijača

Iako to rezultat ne sugerira, branitelji naslova Portugalci teškom su mukom i tek u samoj završnici došli do pobjede protiv žilavih Mađara, nošenih podrškom čak 65.000 gledatelja na stadionu Ferenc Puškaš, što je slika koja na europskim stadionima nije viđena zadnjih 16 mjeseci. 

U drugom dvoboju u ovoj skupini, od 21 sat, sastaju se Francuska i Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina F

Portugal 3

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska 0

Mađarska 0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka 0

________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko nogometno prvenstvo

1. kolo, skupina F

Početak utakmice: 18.00

Stadion: Puskás Aréna (Budimpešta)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MAĐARSKA - PORTUGAL 0:3 (Guerreiro 84', Ronaldo 87', 90' +1')

Mađarska: Gulacsi, Botka, Orban, At. Szalai, Lovrencsis, Kleinheisler, Nagy, Schafer, Fiola, Szalai, Sallai

Portugal:  R. Patricio, Semedo, Pepe, Dias, Guerreiro, Danilo, Carvalho , Silva, Fernandes, Jota, C. Ronaldo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' +5' Kraj utakmice, Portugal je povijedio Mađarsku 3:0.

90' + 1' GOOOL Novi gol Ronalda. Rutinski je pogodio Cristiano iz blizine nakon krasne akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' GOOOL Portugal vodi 2:0 Ronaldo je zabio iz jedanaesterca svoj 105. gol za Portugal u povijesti! Ovo je Ronaldu bio 10. gol na europskim natjecanjima čime je prestigao Michela Platinija na ljestvici najboljih strijelaca svih vremena.

84' GOOOL Portugal vodi 1:0. Zabio je Guerreiro!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80' Mađari su zabili, pogodak je postigao Schon koji je maloprije ušao u igru, no njegov gol neće vrijediti jer je suđeno zaleđe.

77' Ronaldo je sada tražio jedanaesterac zbog igranja rukom jednog mađarskog braniča, uključio se i VAR, a nakon provjere snimke utvrđeno je da tu nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.

72' Gužva u portugalskom šesnaestercu, ali Mađari nisu uspjeli opasnije zaprijetiti jer je beskompromisni Pepe izbacio loptu daleko od svojeg gola.

67' Odličan pokušaj Fernandesa. Pucao je s tridesetak metara, a Gulacsi sjajno intervencijom odbija u korner.

57' Novi upokušaj Mađara. Sallai je pucao iz daljine i još jednom je Rui Patricio na pravom mjestu.

Image
Foto: Profimedia

Mađarska - Portugal

50' Mađari uzvraćaju. Dalekometni udarac uputio je Szalai, a Rui Patricio to sigurno brani.

47' Odmah šansa za Portugalce, ali ništa od prvog gola na utakmici. Glavom je pucao Pepe, a Gulacsi je siguran.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

45' + 1' Kraj prvog poluvremena, Portugal - Mađarska 0:0.

44' Veliki promašaj Ronalda. Fernandes je ubacio s lijeve strane, a Cristiano je natrčao na loptu i snažno pucao, ali to ide iznad okvira gola.

40' Nova velika prilika za Portugalce. Jota je primio loptu na šest metara u mađarskom šesnaestercu i pucao iz okreta, a Gulacsi brani.

36' Prvi opasniji udarac Mađarske. Szalai je ubacio iz slobodnog udarca s 25 metara, a Sallai je pucao glavom, no Rui Patricio to brani bez poteškoća.

30' Portugalci i dalje u velikoj ofenzivi. Bernardo Silva je ubacio s desne strane, a u skoku je najviši Ronaldo koji ne uspijeva dobro zahvatiti loptu glavom i puca daleko od okvira gola.

26' Kakvu su sada šansu imali Portugalci, Bernardo Silva je nakon pogreške Kleinheislera prošao u šesnaesterac, ali Orban u posljednji trenutak klizećim startom otklanja opasnost pred svojim golom.

Image
Foto: Profimedia

Pune tribine na stadionu u Budimprešti

18' Velika šansa za Ronalda. Cristiano je primio dugu loptu i šutirao iz blizine, a Gulacsi sjajno brani. Da je i bio gol, ne bi vrijedio jer je naknadno signalizirano zaleđe.

15' Portugalci u velikoj ofenzivi, ali ne pokušavaju probiti Mađare koji su jako disciplinirani i stoje u čvrstom bloku.

10' Novi pokušaj Jote nakon jednog ubačaja, ali se portugalski ofenzivac sada nije najbolje snašao.

5' Prva velika prilika na utakmici. Pokušli su Portugalci preko Jote koji je pucao s ruba šesnaesterca, ali njegov udarac obranio je Gulacsi.

1' Na tribinama stadiona Ferenc Puškaš je 67 tisuća navijača.

1' Počela je utakmica.

_______________________________________________________________________________

Branitelji naslova Portugalci u Budimpešti započinju svoj nastup na 16. Europskom nogometnom prvenstvu. Protivnik Ronaldu i društvu.

Skupina smrti

Portugal je dobio tešku grupu za obranu naslova, čak i prije nego što se suoči s Francuskom i Njemačkom, mora se obračunati s mađarskom momčadi koja će imati snažnu podršku u Budimpešti, gdje su svoju upornost pokazali dramatičnim povratkom u finalu doigravanja za EP protiv Islanda. Pet godina nakon trijumfa na Euru u Francuskoj, Portugal ima dosta igrača koji su u formi, dok Cristiano Ronaldo sada ima samo pet golova do svjetskog rekorda od 109 golova u međunarodnom nogometu.

Marco Rossi: 'Učinit ćemo sve da se gurnemo do krajnjih granica'

Izbornik Mađarske Marco Rossi u najavi utakmice je rekao:

"Učinit ćemo sve da se gurnemo do krajnjih granica. Znamo protiv koga igramo. Stajat ćemo čvrsto s obje noge na zemlji, ali naravno da i mi želimo ostvariti svoje snove. Sanjanje je besplatno, pa sanjamo kao i svi. Naš san ostaje između nas, naravno. Razgovaramo o tome i želimo živjeti taj san. Nadajmo se da će se to nastaviti i tijekom EURO-a", stoji na web stranici Europskog nogometnog prvenstva.

Santos: ' Portugal ima sposobnost ravnopravno se nositi sa svima'

Fernando Santos, portugalski izbornik, naglasio je:

"Očito je da bi kao kandidatu za osvajanje, ako ne bi kojim slučajem prošli grupnu fazu, naš nastup bio neuspješan. Ali ne vjerujem da će se to dogoditi Portugalu. Mislim da ljudi imaju pravo zahtijevati da učinimo sve što je u našoj moći da pobijedimo, koristeći svoju kvalitetu, organizaciju, predanost i vjerujem da smo na to spremni. Portugal ima sposobnost ravnopravno se nositi s bilo kojom reprezentacijom koja također ima ambicije pobijediti turnir ".

Na Puskás Aréni neće biti restrikcija pa će kapacitet biti pun. To znači da će se na tribinama ovog nogometnog zdanja naći 67.215 ljudi. Nema sumnje, bit će to pakao za Portugalce.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo