RJEŠENJE IZ SJENE / Ne, on nije Mandžukić, ali je po igri njemu najbliži, a već je neko vrijeme prikovan za klupu

Image
Foto: Profimedia

Nije dobivao velike šanse u reprezentaciji, no uglavnom bi njegova borbenost na terenu oduševila navijače i novinare

16.6.2021.
19:13
Profimedia
VOYO logo

Pozicija centralnog napadača u hrvatskoj je nogometnoj reprezentaciji već neko vrijeme pod velikim upitnikom. Bruno Petković bio je nominalno prvi izbor za tu poziciju, protiv Engleske smo na njoj gledali Antu Rebića, a najizraženiji hrvatski golgeter Andrej Kramarić i sam je rekao da mu pozicija "devetke“ ne odgovara baš najbolje.

U potrazi za prvim napadačem kao da smo svi zajedno zaboravili na Antu Budimira, 29-godišnjeg centarfora o čijim je golovima protekle sezone ovisila Osasuna i koji je, nakon što su otkupili njegov ugovor, postao najskuplji igrač u povijesti tog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir nije ime zbog kojeg bi mnogi ljudi podigli obrve, igrač koji nije toliko razvikan koji igra u klubu sa sredine ljestvice španjolske La Lige. Radi se o skromnoj osobi, karakteru koji na sebe ne privlači previše pozornosti svojim izjavama i koji je uoči ovog Eura bio sretan jer je uopće dio reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačiji karakter

"Imao sam priliku biti na standardnim, klasičnim okupljanima, utakmicama, ali ovo je nešto drukčije. Biti od 0 do 24 sa suigračima, stožerom, sa svom ekipom koja je oko nas je posebno. Tek smo na početku, još će trajati. Vremena za upoznavanje ima. Jako se veselim tome", rekao je Budimir uoči Eura za službenu stranicu HNS-a.

Nije dobivao velike šanse u reprezentaciji, no uglavnom bi njegova borbenost na terenu oduševila navijače i novinare. Išlo se toliko daleko da bi ga se, zbog požrtvovnosti, uspoređivali i s Marijom Mandžukićem. Ali, ne, Budimir nije Mandžukić, njegov je karakter drugačiji i nije emocionalni vođa na terenu kao što je to nekad bio Mandžukić. Ima, doduše i sličnosti, obojica su fizički dominantni igrači, jaki u skoku i duelu, a ističu se i agresijom u presingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ono čime Budimir može pridonijeti u igri Hrvatske su – golovi. Zabio je gotovo trećinu svih golova Osasune u španjolskom prvenstvu, a poznato je da je teže zabijati golove za male klubove, nego za velike. Također, za razliku od Petkovića i Kramarića, Budimir ne treba imati loptu u svojim nogama kako bi bio efikasan.

Image
NOVI UŽAS NA EURU /

Ruski nogometaš pao je na leđa i nije mogao ustati, na nosilima ga iznijeli s terena

Image
NOVI UŽAS NA EURU /

Ruski nogometaš pao je na leđa i nije mogao ustati, na nosilima ga iznijeli s terena

Kopirati igru iz Rusije

Sjetite se, uoči Eura izbornik je rekao da neće puno mijenjati način igre koji je Hrvatska gajila u Rusiji kad smo osvojili srebrno. Rekao je i da od napadača ne traži da se spušta previše sa svoje pozicije i da dolazi u završnicu, a Petkovićeve navike spuštanja po loptu jako će se teško samo tako promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir nudi i dobru opciju kao meta za centaršuteve kojih je bilo pregršt u posljednjim utakmicama Hrvatske. Problem bi, doduše, mogla biti činjenica da nije puno igrao za reprezentaciju i nije uigran sa ostatkom momčadi.

"Nastojim biti spreman, za ono što me čeka da budem pravi. Što je to? Ne znam i ne želim se zamarati. Minuta, pola sata, 90... želim biti spreman za ono što će doći“, izjavio je Budimir uoči ovog Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je izborniku do preslikavanja igre iz Rusije, na klupi ima čovjeka koji nije Mandžukić, ali bi ga, vjerujemo, dosta uspješno, mogao "odglumiti“.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo