NA RUBU ISPADANJA / Dalić se posebno ispričao jednom igraču: 'Preuzimam odgovornost, sudac nije kriv'

Image

Press-konferenciju Zlatka Dalića mogli ste pratiti uživo na portalu Net.hr

25.6.2024.
10:53
VOYO logo

Zlatko Dalić u kampu u Neuruppinu održao je press-konferenciju dan nakon šokantnog remija s Italijom, koji je Hrvatsku doveo na rub ispadanja s Europskog prvenstva.

Image
'SVE JE OVO SAZRIJEVANJE' /

Što se, u stvari, dogodilo Hrvatskoj? 'Pad koncentracije. Navukli su nas Talijani kod gola'

Image
'SVE JE OVO SAZRIJEVANJE' /

Što se, u stvari, dogodilo Hrvatskoj? 'Pad koncentracije. Navukli su nas Talijani kod gola'

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju doslovno su tek sekunde dijelile od pobjede protiv Italije i plasmana u osminu finala EURA u Njemačkoj. Međutim, pogodak Mattije Zaccagnija u osmoj minuti sudačke nadoknadio srušio je hrvatske snove kako bi Vatreni na četvrtom uzastopnom velikom natjecanju mogli proći skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj sada igra tek teorija. S dva boda još uvijek se može nadati prolazu, no u iduća dva dana moraju se poklopiti čak četiri rezultata.

"Sigurno teška noć iza nas svih. Ne znam što bih o tome rekao. Jednom sam rekao da zbog ovih jutara nakon neuspjeha ću se ostaviti nogometa. Teže je nego noć. Život je satkan od pobjeda i poraza, neće me ništa zaustaviti, i dalje vjerujem reprezentaciji. Čestitam na utakmici jučer mojim dečkima, na trudu i energiji koju su dali. Nažalost, ne mogu im čestitati na uspjehu i rezultatu", rekao je na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navijači su bili naša velika snaga i podrška, ne znam je li Hrvatska ikad imala ovakvo navijanje. Doveli smo 100.000 Hrvata svugdje gdje smo igrali. To znači da je reprezentacija postala pokret, kult, simbol nacije. Hvala ovim dečkima, došli su, bili svi zajedno, navijali za Hrvatsku. Pokazali su opet zajedništvo i jedinstvo svih nas. Svatko od nas ima svoj klub, ali reprezentacija je prije svega. Hvala svim navijačkim skupinama iz Hrvatske. Koji su bili tu i pokazali kako treba ubuduće i molim ih da ostanu zajedno i dalje i da prate ovu reprezentaciju, da je vole i kad gubi i kad dobiva."

Image

Potom je govorio o novinarima koji su pratili Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala i vama na praćenju i korektnosti, većini vas. Neki od vas su imali figu u džepu, ali to je vaša odluka. Možete vi mene cijeniti i ne poštivati, to ide vama na dušu. Bio je nepotrebnih afera, to nije trebalo. Vama na dušu, vi znate što i kako radite, i zašto to radite. Hvala svima, ponosan sam", rekao je.

"U potpunosti preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh. Ja sam izbornik, ja određujem taktiku, igrače, što i kako, odgovornost je samo moja. Neće me ništa pokolebati, neću tražiti alibije, sve sam ja radio zajedno sa stožerom. Odgovornost je na meni, nakon uspjeha došao je i neuspjeh. Kako sam se znao nositi s uspjesima, tako ću bit nepokolebljiv. čvrst i uspravan na svom putu. Nije vrijeme sad da razmišljam kako ću dalje. Sudac s utakmice? Nije on kriv. Mi smo sami imali sve u svojim rukama. 95. minuta protiv Albanije, 98. protiv Italije. Umjesto šest bodova imamo dva boda. On nije slučajno tamo poslan, cijelu utakmicu nas je zakidao, kulminacija je bila 8 minuta produžetka. Italija bi išla dalje i s nerješenim. Želim se boriti za Hrvatsku i želim to reći. Da im mi smetamo, da im ne trebamo", istaknuo je nakon toga na pitanje hoće li ostati izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je komentirao tvrdnju da je dojam da od početka turnira nismo bili pravi.

"Igraš prvu protiv Španjolske, najbolje ekipe na turniru. To je vrhunska momčad, uzmeš joj posjed... Mi smo prelagano primali golove. Zato je moj plan bio protiv Italije da se ne primi gol u prvom poluvremenu. Mi smo ušli s primljenim golovima protiv Španjolske i Albanije i to je taj problem. Primamo golove koje nismo nikad primali na takav način. Dogovor je bio da ne okrećemo na strane bez potrebe, lopta nam prođe kroz srce obrane, pa onda gol iz kornera u 47. minuti... Ovi dečki ne zaslužuju nikakve kritike niti pokude, oni zaslužuju pohvale. Svi oni koji misle drugačije nisu u pravu, moraju se ustati kad govore o njima i o reprezentaciji", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja emotivan, samo govorim što mi je na srcu. Nismo uspjeli i to me smeta. Razočaran sam i tužan zbog svih ljudi i zbog svega. Nemam potrebu biti razočaran i tužan, mogu biti ponosan na ovo sve. Ovo je samo rezultat koji dođe, moraš iz njega izaći jači. Nije smak svijeta. Što sad, da se ubijemo svi skupa? Ne, bit će bolje, ne treba upasti u depresiju. Moramo izaći čvršći i pokazati karakter. Mi smo nakon Portugala mislili da smo europski prvaci. Mi smo u zadnjih 6 godina napravili sve na fantastičnu priču, rekao bih i na foru. Dođe kraj tome, treba to prihvatiti", poručio je.

Ispričao se potom našem legendarnom braniču Domagoju Vidi, koji na Euru nije odigrao ni minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije igrao minute, moja najveća zahvala ide njemu. Nije na meni da se ispričavam nikome, ali ja ću se njemu ispričati. Ne pokazuje ni sekunde nezadovoljstva. Zavređuje moje isprike i moju zahvalu", rekao je.

Image

Govorio je nakon togao o teoretskim šansama za plasman Hrvatske u osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu. Dva penala promašiš, primiš dva gola u 95. i 98. i Mađarska da gol u 98. minuti. Ako mi nismo nikoga pobijedili, nismo ni zaslužili proći. Daj Bože da se to desi, čekat ćemo i nadati se, ali sve je bilo u našim rukama. Bi li nešto mijenjao sad da mogu? Konkretno, najlošije je bilo prvo poluvrijeme protiv Albanije. To me iznenadilo, takav loš ulazak i reakcija. Španjolska je pokazala najviše. Ne znam je li trebalo nešto drugačije. Nakon dobre utakmice u Portugalu bilo je glupo da bilo što mijenjam. Napravio bih grešku. E sad, postavlja se pitanje što sam ja trebao napraviti u Portugalu, možda nešto sasvim drugačije. Idem za time da pokušamo napraviti putokaz za dalje. Bilo bi glupo da sam nakon Portugala mijenjao nešto za Španjolsku, ali takvu predstavu nismo ponovili", rekao je.

"Liga nacija, od rujna, mora biti priprema i podloga za kvalifikacije za SP. Kroz tih šest utakmica mora se složiti reprezentacija koja će početi kvalifikacije. Takav treba biti plan, a to mora biti plasman Hrvatske na SP 2026. i kroz te Lige nacija složiti reprezentaciju. Treba vidjeti tko dalje igra, a tko ne. Reprezentacija zahtjeva remont, brzinu, okomitost, moderniji nogomet, mora se gledati u tom smjeru", ogovorio je na pitanje o tome kako će Hrvatska dalje izgledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nakon toga uslijedilo je pitanje o kapetanu Luki Modriću i njegovom ostanku u reprezentaciji.

"Svatko od nas odlučuje sam za sebe. Mi već dvije godine Luku spremamo u penziju. Treba to pustiti njemu, nisam razgovarao s njime o tome. Imamo zajedničku priču, ali prepustit ćemo to njemu, a ja ću odlučiti sam za sebe. Dalje ćemo vidjeti što i kako, što će on, a što ću ja. Luka će sam odlučiti što i kako dalje. Što god da odluči, moramo ga podržati. Ne samo on, nego svi senatori za koje sam posebno emotivno vezan. Oni svi zaslužuju, njihovo je pravo da odluče što i kako dalje. U ovih šest sedam godina što su napravili, možemo govoriti što hoćemo, ali u budućnosti ćemo razgovarati o tome što su napravili", rekao je i na kraju se vratio na utakmicu protiv Italije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na poluvremenu se dogovorili da idemo s napadačem, da idemo u potpuni rizik, da dignemo bekove visoko. Sve je bilo kako smo planirali. Prvo poluvrijeme nula, ne možeš Talijane zaustaviti da ne naprave neku šansu. To smo uspjeli, krenuli smo odlučnije, napravili smo sjajnu šansu Budimira, a onda i zabili gol. Promašimo penal, Luka promijeni stranu, Donnarumma ga obrani. Za minutu daje gol iz igre i postaje najstariji strijelac na Eurima. I normalno da Italija krene u napad, ide na preskakanje, dati gol. Nismo se htjeli povući, ali bili smo prisiljeni. Potrošili smo se u sat vremena. Vadili smo Sučića i Kovačića koji su pali u sredini, stavili smo Perišića koliko je mogao odigrati, Ivanušeca da pokrije trkački dio i to smo držali. Talijani nisu imali nekakvu izgledniju situaciju. Taman smo se posložili, i onda idemo u kontru tri na dva u 95. minuti. Dvije sudačke odluke, moramo uzeti loptu, baciti je daleko, stati ispred lopte... Ne trebamo se vraćati. I u tim trenucima bila je zadnja minuta, nama ispadaju jedan i drugi stoper, bek i čovjek pogodi rašlje iz suprotnog kuta. U osmoj minuti moraš leći na loptu, moraš je zaustaviti. Sve me vraća na 2008. godinu, mogli smo drugačije reagirati. Oni su slavili gol, mi nismo ni krenuli s centra. Od euforije je svima bio šok i tuga, ne znaš što bi napravio u tim trenucima. To je nogomet, nekad nam da, nekad nam uzme, to je tako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo