UNIŠTILE RUSKE GRANATE / Ševčenko u Münchenu pokazao granatirana sjedala sa stadiona u Harkivu da sve na Euru podsjeti na rat

'Jedna je ekipa na terenu, ali milijuni su vojnika koji ostaju braniti Ukrajinu'

17.6.2024.
14:31
VOYO logo

Bivši ukrajinski napadač Andrij Ševčenko predstavio je u Münchenu minirana sjedala stadiona u Harkivu izgrađenog za Euro 2012., a ukrajinski su navijači u pozadini obećavali da će se nastaviti boriti protiv ruske invazije.

Image
FANTASTIČNI GOLOVI /

Rumunji razbili Ukrajinu! Sjajni Stanciu zabio najbolji gol Eura u uvjerljivom slavlju

Image
FANTASTIČNI GOLOVI /

Rumunji razbili Ukrajinu! Sjajni Stanciu zabio najbolji gol Eura u uvjerljivom slavlju

Ukrajinski nogometni savez priopćio je da su stadion u Harkivu, u istočnoj Ukrajini, uništile ruske granate 2022. godine. Na glavnom minhenskom trgu ukrajinske su izbjeglice i navijači koji su se vozili 25 sati iz Ukrajine gledali u plava i žuta sjedala, satima prije no što će njihova momčad zaigrati svoju prvu utakmicu na Euru 2024. protiv Rumunjske u tom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ćemo započeti naše utakmice (na Euru 2024). Jedna je ekipa na terenu, ali milijuni su vojnika koji ostaju braniti Ukrajinu. Svi smo zajedno. Danas igramo za zemlju i za ljude koji brane naše živote i našu zemlju", rekao je Ševčenko, sada predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza (UAF).

Kijev želi donijeti snažan podsjetnik da su ukrajinske snage sudjelovale u najkrvavijim borbama u Europi od Drugog svjetskog rata, a život civila u zemlji je uzdrman. Uništeno je više od 500 sportskih objekata, uključujući 77 nogometnih stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva utakmica Ukrajine bit će vrlo emotivna za momčad, ukrajinske izbjeglice i one koji gledaju kod kuće, a trener Serhij Rebrov rekao je da su on i njegovi igrači bili u kontaktu s vojnicima na prvim crtama koji su im rekli da pokažu duh Ukrajine na turniru.

Image
Foto: Profimedia

Ukrajina i Poljska zajedno su bile domaćini Eura 2012., a finale je održano u Kijevu. Osim Kijeva i Harkiva, Lavov i Donjeck također su bili domaćini utakmica, a više od milijun stranih posjetitelja došlo je u zemlju. Donjeck je sada pod ruskom okupacijom, a Harkiv je više puta napadnut projektilima i bespilotnim letjelicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linije bojišnice u Ukrajini jedva da su se pomaknule od kraja 2022., unatoč desecima tisuća mrtvih s obje strane u nemilosrdnom rovovskom ratu.

Nakon početnih ukrajinskih uspjeha u kojima je Kijev odbio napad na glavni grad i ponovno zauzeo teritorij, velika ukrajinska protuofenziva korištenjem doniranih zapadnih tenkova propala je prošle godine. Ruske snage još uvijek drže petinu Ukrajine i ponovno napreduju, iako sporo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini smatra dijelom šire borbe sa Zapadom, za koji kaže da Rusiju želi baciti na koljena. Kijev i Zapad kažu da Rusija vodi ilegalni osvajački rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo