LUDNICA U DORTMUNDU / Utakmica se prekinula zbog oluje, a onda je Njemačka na krilima Havertza i Musiale izborila četvrtfinale!

Image
Foto: Profimedia

Tijek utakmice osmine finala EP-a između Njemačke i Danske mogli ste pratiti uživo na portalu Net.hr

29.6.2024.
20:04
Profimedia
VOYO logo

Njemačka - Danska

2-0

Njemačka: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum - Andrich, Kroos - Sane, Gündoğan, Musiala - Havertz

Danska: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen - Bah, Delaney, Højbjerg, Mæhle - Eriksen - Skov Olsen, Højlund

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka nogometna reprezentacija druga je momčad koja je izborila plasman u četvrtfinale Eura kojem su Nijemci domaćini, nakon što je u utakmici odigranoj u Dortmundu svladala Dansku 2-0 (0-0).

Image
Senzacija u Berlinu /

Švicarci izbacili bespomoćne Talijane i izborili drugo četvrtfinale Eura zaredom

Image
Senzacija u Berlinu /

Švicarci izbacili bespomoćne Talijane i izborili drugo četvrtfinale Eura zaredom

Dvoboj je u 35. minuti prekinut na 20-ak minuta zbog grmljavinskog nevremena i tuče, a Nijemci su oba pogotka postigli u drugom poluvremenu. U 53. minuti je Kai Havertz realizirao kazneni udarac za vodstvo Njemačke, a konačnih 2-0 postavio je Jamal Musiala u 68. minuti. Njemačka u četvrtfinalu čeka pobjednika dvoboja Španjolske i Gruzije, koji je na rasporedu u nedjelju (21 sat) u Koelnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Furiozno su izabranici Juliana Nagelsmanna krenuli u dvoboj s Dancima. U prvih 15 minuta su uputili šest udaraca, a četiri puta je na intervencije prisiljen danski kapetan Kasper Schmeichel. U 4. minuti se na trenutak učinilo da je Njemačka već došla do vodstva, ali glavni sudac Michael Oliver je poništio pogodak što ga je postigao Nico Schlotterbeck.

Ubacio je iz kuta Toni Kroos, najviši u skoku na pet metara bio je njemački stoper i glavom poslao loptu u mrežu. Međutim, Oliver je vidio da je pogotku prethodio neispravan, "košarkaški" blok Joshue Kimmicha na Andreasu Skovu Olsenu pa je gol poništen uz glasne zvižduke s prepunih tribina Westfalena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kimmich je u sedmoj minuti uputio precizan, snažan i opasan dalekometni udarac, ali je Schmeichel bio na pravom mjestu i odbio loptu u korner. Udarac iz kuta izveo je Kroos, ponovno na Schlotterbecka, ali je danski vratar još jednom odličnom obranom sačuvao mrežu.

U 10. minuti odličnu su akciju izveli domaći nogometaši, Antonio Ruediger je ubacio za Kaija Havertza, a ovaj iz voleja pokušao svladati Schmeichela, no danski kapetan je bio u sjajnom izdanju i opet spasio svoju momčad. U nastavku je Kroos ubacio iz kuta, da bi sad Robert Andrich testirao Schmeichela, a danski vratar još jednom položio s odličnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danci su se nakon 20 minuta oslobodili pritiska i zaprijetili s nekoliko opasnih akcija. Već u 21. minuti je Christian Eriksen sjajno primio jednu dugu loptu na rubu kaznenog prostora, naciljao desnom nogom, ali je u posljednjem trenutku Ruediger uspio blokirati taj udarac i time spasio Manuela Neuera.

U 24. minuti je Joakim Maehle pobjegao njemačkim braničima, ali nije uspio uputiti precizan udarac. U 31. minuti je Oliver dosudio slobodan udarac za Dance na 17 metara, ali je Eriksen pogodio živi zid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pljusak i tuča

Samo četiri minute poslije Michael Oliver je bio prisiljen prekinuti dvoboj, jer je Dortmund pogodilo grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom. Igrači su nekoliko minuta proveli uz klupe, ali kako je intenzitet kiše jačao, engleski sudac je poslao momčadi u svlačionice. Nedugo nakon toga kiša se pretvorila u tuču pa je postalo jasno da je Oliverova procjena bila dobra. Oko 25 minuta je potrajao prekid prije nego što je dvoboj nastavljen od 35. minute.

I odmah su zaprijetili Danci u 37. minuti. Lopta je ubačena na peterac, gdje je najviši u skoku bio Havertz, snažno pucao glavom, ali je pogodio baš mjesto na kojem je stajao Schmeichel, koji je refleksno obranio, a u nastavku akcije je Schlotterbeck pogodio vanjski dio mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završnica poluvremena pripala je Dancima. Prvo se u 42. minuti Schlotterbeck zaigrao u svom kaznenom prostoru pa mu je Hojlund oteo loptu, ali je njegov šut završio u vanjskom dijelu mreže. Isti igrač je u 45. minuti mogao donijeti veselje svojoj momčadi i danskim navijačima, nakon što je s Tomasom Delaneyjem u dva dodavanja izbacio cijelu obranu, a onda izbio sam ispred Neuera.

Njemački vratar mu je ušao u udarac, Hojlund ga nije uspio prebaciti pa se Neuer proslavio sjajnom obranom. Konačna statistika je pokazala osam udaraca Nijemaca, a šest Danaca. S tom razlikom što je Kasper Schmeichel sakupio osam obrana, a Neuer jednu - ali vrijednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak drugog poluvremena bio je jednako sadržajan kao i veći dio prvog dijela, a u nekoliko minuta VAR je dvaput bio Dancima bio najveći neprijatelj. U 48. minuti je danski branič Joachim Andersen pokazao snalažljivost i u suparničkom kaznenom prostoru te je poslao loptu u mrežu za, činilo se, vodstvo Danaca.

No, u VAR sobi su pronašli minimalno zaleđe Thomasa Delaneyja koji je igrao loptom u toj akciji pa je pogodak poništen. Dvije minute poslije, VAR je ponovno aktiviran. Ovoga puta zbog situacije u danskom kaznenom prostoru, gdje je lopta nakon ubačaja Rauma očešala dlan nesretnog Joachima Andersena, nesuđenog strijelca za vodstvo Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAR vukao ključne poteze

Michael Oliver je nakon kraćeg pregledavanja snimke pokazao rukom prema mjestu izvođenja kaznenog udarca. Kai Havertz je preuzeo odgovornost. Gađao je donji lijevi kut danskog gola, Schmeichel se bacio u tu stranu, ali je Havertzov udarac bio dovoljno snažan i precizan pa ga danski vratar nije uspio obraniti.

Isti je igrač mogao udvostručiti prednost Nijemaca u 59. minuti. Odlično se snašao u prijemu lopte i sam se sjurio prema Schmeichelu koji mu je izašao u susret. Havertz je uspio prebaciti danskog vratara, ali je promašio gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moglo se to Nijemcima obiti o glavu u 66. minuti, kad se u odličnoj prilici u kaznenom prostoru našao Rasmus Hojlund, ali je danski nogometaš umjesto mreže pogodio dobro postavljenog Manuela Neuera.

Previše su toga Danci promašili, a kazna je stigla u 68. minuti. Gol je pao u tri poteza, a njemačka akcija je krenula od Manuela Neuera koji je dodao Schlotterbecku na 25 metara. Njemački stoper je napravio dva koraka, a onda iskoristio visoko postavljenu dansku obranu i dugom loptom izbacio Jamala Musialu. Nogometaš Bayerna sjurio se po lijevoj strani prema Schmeichelu, danski kapetan mu je skratio kut, ali je 21-godišnji ofenzivni veznjak hladnokrvno i precizno pogodio malu mrežu uz lijevu vratnicu danskog gola, tamo gdje ju i iz kaznenog udarca poslao Havertz za vodstvo domaće reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to treći pogodak najboljeg njemačkog strijelca na ovom Euru.

Nakon toga Danci nisu imali drugog izbora nego se potpuno otvoriti i pokušati na taj način doći do preokreta. To je ostavilo puno prostora za njemačke protunapade, ali su domaći nogometaši ostali bez realizacije, jer su triput u izglednim situacijama ostali u zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj završnici Kai Havertz je još jednom bio sam ispred Schmeichela, ali je danski vratar još jednom obranom spriječio njemačkog reprezentativca da se po drugi put na dvoboju upiše u strijelce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NJEMAČKA - DANSKA 2-0 (0-0)

Dortmund. BVB stadion. Sudac: Michael Oliver (Engleska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Kai Havertz (53-11m), 2-0 Jamal Musiala (68)

Žuti kartoni: K. Hjulmand - trener, Andersen, Maehle (Danska); J. Nagelsmann - trener (Njemačka)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni kartoni: -

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Rudiger, Schlotterbeck, Raum (od 80. Henrichs) - Kroos, Andrich (od 64. Can) - Sane (od 88. Anton), Gundogan (od 64. Fuellkrug), Musiala - Havertz. Izbornik: J. Nagelsmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen (od 81. Bruun Larsen) - Bah (od 82. Kristiansen), Delaney (od 69. Norgaard), Hojbjerg, Maehle - Skov Olsen (od 69. Poulsen), Hojlund (od 81. Wind), Eriksen. Izbornik: K. Hjulmand.

Tijek utakmice

90'+6' - Kraj utakmice. Njemačka je u četvrtfinalu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90'+4' - Havertz je pobjegao i iskosa s lijeve strane pucao u suprotni kut, ali obranio je to Schemichel.

90'+1' - Uspio je Wirtz sada i zabiti, ali označeno je zaleđe.

90' - Wirtz je izbio pred Schemichela, opailo, ali obranio je taj udarac golman Danske.

88' - Zamjena u Njemačkoj. Izašao je Sane, a ušao Anton.

81' - Zamjena u Danskoj. Hojlund, Christensen i Bah idu van, a ulaze Wind, Bruun Larsen i Kristiansen.

80' - Zamjena u Njemačkoj. Musiala i Raum van, Wirtz i Henrichs unutra.

69' - Zamjena u Danskoj. Delaney i Skov Olsen van, Norgaard i Poulsen unutra.

68' - GOOOL!! Musiala je zabio za 2-0! Schlotterbeck je poslao dugu loptu iz obrane i izbacio Musialu samog pred Schmeichela s lijeve strane, a Musiala je zabio svoj treći gol na ovom turniru.

Image
Foto: Profimedia

66' - Odlična prilika za Dansku! Hojlund je pucao iskosa s lijeve strane s nekih 13 metara, ali ravno u Neuera.

64' - Zamjena u Njemačkoj. Can i Fullkrug unutra, Andrich i Gundogan van.

64' - Havertz je opet pobjegao u kontru i dao za Sanea, ali ovaj je promašio. Zaleđe je ipak suđeno.

59' - Havertz je pobjegao u kontru po lijevoj strani, ali lopta je otišla pored suprotne stative. Velika prilika za Nijemce, ali ostaje 1-0.

VAR dosudio penal za Njemačku

53' - GOOOL!! Havertz je lijevom nogom pucao po travi u desnu stranu, u malu mrežicu. Schmeichel je pogodio kut, ali je udarac bio jako precizan i nije bilo moguće uloviti tu loptu. Njemačka vodi, a tribine u Dortmundu luduju!

51' - Zaustavio je Oliver igru zbog nove reakcije VAR-a. Išao je provjeriti igranje rukom u šesnaestercu Andersena i onda pokazao na bijelu točku. Andersen je umalo postao heroj, ali onda na drugoj strani ispao tragičar.

Poništen gol Danske

48' - GOOOL!! Danska vodi 1-0! Andersen je zabio! Uključio se VAR, provjerava se zaleđe. Poništen gol Danske zbog malog zaleđa u kojem se našao Andersen.

Image
Foto: Profimedia

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

45'+2' - Kraj prvog poluvremena. Nijemci mogu žaliti za propuštenim prilikama, a Danci slaviti Schmeichela koji je obranio čuda.

45' - Kakva prilika za Dansku! Pobjegli su u jednu kontru, Eriksen je dao za Delaneyja, a ovaj za Hojlunda koji je izbio pred Neuera, ali nije uspio zabiti. Fenomenalna obrana Manuela Neuera u svom 19. nastupu za Njemačku na EP-ima. Srušio je tako rekord Bastiana Schweinsteigera koji je ostao na 18.

37' - Havertz je pucao u opasnoj situaciji, ali ravno u Schmeichela. Nijemci su i ovaj nastavak počeli kao i u početku susreta.

35' - Utakmica je nakon nekih 15-ak minuta nastavljena. Igrači su odradili kratko zagrijavanje i Oliver je dao znak da se utakmica nastavi.

Prekid zbog nevremena

35' - Sudac je prekinuo susret zbog jakog nevremena koje se iznenada pojavilo u Dortmundu. Nakon par minuta Michael Oliver je poveo igrače u svlačioincu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

33' - Imali su Nijemci obećavajuću kontru, ali sve je zakomplicirao Sane.

30' - Danci su dobili slobodni udarac na 17 metara po sredini gola. Pucao je Eriksen, ali samo u živi zid.

24' - Eriksen je s lijeve strane uacivao, a loptu je presjekao Mæhle i odmah opalio gađajući pod prečku s nekih 10-ak metara, ali otišla je lopta ipak preko gola.

21' - Andersen je poslao dugu loptu iz obrane u sami vrh napada gdje se oslobodio Eriksen, koji je lijepo primio i namjestio se na desnu nogu, ali u zadnji trenutak je to blokirao Rudiger.

15' - Sane je izborio faul na 25 metara od gola Danske, ali Kroos je iz slobodnjaka pogodio samo živi zid.

10' - Rudiger je s centra poslao dugu loptu dijagonalom prema lijevoj strani, a Havertz opailo iz voleja s nekih 17 metara. Ponovno je na mjestu Schmeichel.

8' - Schlotterbeck ponovno pokušava nakon kornera i još jedna intervencija Schmeichela. Nijemci igraju sjajno na startu.

7' - Kimmich je opalio s nekih 20-ak metara. Snažno je to bilo, ali spreman je Schmeichel.

Poništen gol Njemačke

Image
Foto: Profimedia

4' - Nijemci su zabili, Schlotterback je bio precizan glavom nakon ubačaja Kroosa iz kornera s lijeve strane, ali Michael Oliver je odmah pokazao da je stoper Elfa napravio prekršaj u napadu.

1' - Počela je utakmica! Sjajna atmosfera na legendarnom Westfalenu!

Najava:

Njemačka je kao domaćin izgledala snažno u skupini A, uspješno je pobijedila Škotsku i Mađarsku prije nego je Niclas Füllkrug u nadoknadi izjednačujućim pogotkom protiv Švicarske potvrdio da su pobjednici svoje skupine. Igrači poput Jamala Musiale, Tonija Kroosa i Floriana Wirtza izgledali su sjajno, a na legendarnom Westfalenu, momčad Juliana Nagelsmanna osjećat će se sigurnom u prolazak u četvrto četvrtfinale Eura od posljednjih pet izdanja.

Danska će, međutim, tražiti svoje šanse da napravi preokret jer se pokazala kao momčad koju je teško pobijediti, s tri remija u tri utakmice skupine C. Christian Eriksen bio je odličan kao i uvijek, dok su Jonas Wind i Rasmus Højlund sposobni izazvati probleme svakoj obrani. Ove dvije momčadi su remizirale u tri od posljednje četiri utakmice koje su odigrale, što bi mogao biti pokazatelj da je pred njima tijesna borba.

Na velikom natjecanju ove dvije reprezentacije zadnji su put igrale 2012. godine kada je Njemačka slavila 2-1. Od tada pa do danas odigrali su dvije prijateljske utakmice, posljednju prije nešto više od tri godine. Obje su završile bez pobjednika, 1-1.

Danska je izgubila svih pet dosadašnjih dvoboja s domaćinima na europskim prvenstvima, uključujući onaj protiv Njemačke u grupnoj fazi EP 1988. Na posljednjem Europskom prvenstvu su u polufinalu na Wembleyju izgubili od Engleske rezultatom 2-1.

Njemačka i Danska sastaju se po peti put na velikom turniru (Svjetsko prvenstvo/Europsko prvenstvo) – jedini susret u nokaut fazi između ove dvije nacije bilo je finale EURO-a 1992., koje je Danska dobila 2-0.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo