'Slučaj Sivi vuk' / U Turskoj bijesni zbog kazne Demiralu: Erdoğan dolazi u Berlin, navijači najavili protest

Image
Foto: Profimedia

Burno je u Turskoj nakon suspenzije heroja utakmice s Austrijom

5.7.2024.
14:20
Profimedia
VOYO logo

Nižu se reakcije u Turskoj na kaznu njihovom braniču Merihu Demiralu. Turski stoper bio je igrač utakmice u osmini finala Europskoga prvenstva protiv Austrije, ali ga je zbog kontroverzne proslave simbolom Sivog vuka UEFA kaznila s dvije utakmice suspenzije.

Image
NEMA VIŠE NEPOZNANICA /

Bellingham doznao kaznu, teža je nego što se pretpostavljalo. Demiral propušta dvije utakmice

Image
NEMA VIŠE NEPOZNANICA /

Bellingham doznao kaznu, teža je nego što se pretpostavljalo. Demiral propušta dvije utakmice

Sivi vukovi desničarski su ekstremni pokret u Turskoj koji propagira superiornost turske rase, zbog čega je UEFA tako drastično reagirala na gestu Turčina. Ipak u Turskoj su bijesni zbog UEFA-inog poteza te je cijeli skandal postao i politički problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio se čak i predsjednik Turske Tayyip Erdoğan kojeg je upravo cijela situacija potakla da sudjeluje u četvrtfinalu protiv Nizozemske.

"Pita li se itko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih (Demiral) je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje", rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje službenike te se poduzimaju potrebni koraci. Idemo pobjedom napustiti teren i proći u sljedeći krug. Ako se ne dogodi nešto izvanredno, odlučili smo otići na utakmicu", prenose Erdoğanove riječi turski mediji.

Čim se saznala kazna za turskoga braniča, javili su se i turski navijači koji su odlučili protestirati na sljedećoj utakmici. Ultrasi Turske preko Twittera pozvali su sve navijače koji će biti na stadionu da ponove znak zbog kojega je Demiral kažnjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo sve naše navijače na tribinama da pokažu da znak Sivih vukova nije rasizam, već nacionalni simbol Turaka tako što će znak Sivih vukova postaviti tijekom nacionalne himne", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog cijele situacije već se podigla uzbuna u Njemačkoj i utakmica Nizozemske i Turske u Berlinu označena je utakmicom visokog rizika. Četvrtfinalni dvoboj Turske i Nizozemske igra se u subotu u 21 h na Olympiastadionu.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo