PALA ODLUKA / Gareth Southgate odlazi ako Englezi ne osvoje Euro: 'Takva je priroda posla'

Image
Foto: Profimedia

Southgate je reprezentaciju preuzeo nakon što su Englezi pod vodstvom Sama Allardycea ispali u osmini finala na Euru 2016., senzacionalnim porazom od Islanda

11.6.2024.
16:28
Profimedia
VOYO logo

Izbornik engleske nogometne reprezentacije Gareth Southgate najavio je da bi mu Euro u Njemačkoj moglo biti posljednje na toj dužnosti.

Image
UTRKA S VREMENOM /

Englezi strahuju uoči Srbije na Euru zbog svojih pet zvijezda; 'Southgate se preznojava'

Image
UTRKA S VREMENOM /

Englezi strahuju uoči Srbije na Euru zbog svojih pet zvijezda; 'Southgate se preznojava'

Southgate je reprezentaciju preuzeo nakon što su Englezi pod vodstvom Sama Allardycea ispali u osmini finala na Euru 2016., senzacionalnim porazom od Islanda (1-2). Bilo je to jedno od većih iznenađenja pa je tadašnji izbornik vrlo brzo morao odstupiti, a na njegovo je mjesto došao Southgate i vrlo brzo vratio momčad među glavne konkurente za trofeje na najvećim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već na Svjetskom prvenstvu 2018. Englezi su došli do polufinala u kojem su poraženi od Hrvatske u produžetku (1-2). Na Euru 2021. su došli do finala koje je odigrano na Wembleyju. O naslovu su odlučivali udarci sa 11 metara u kojima su Talijani bili uspješniji, a engleski navijači su još jednom ostali razočarani. Na Svjetskom prvenstvu 2022. Engleska je poražena u četvrtfinalu od branitelja naslova, reprezentacije Francuske'.

'Pola izbornika odlazi nakon turnira'

Unatoč vrlo dobrim rezultatima, engleski navijači i javnost od reprezentacije u kojoj igraju velike nogometne zvijezde, uvijek traže više trofeje, do kojeg Englezi nisu došli od 1966., kad su trijumfirali na Svjetskom prvenstvu kojem su bili domaćini. Southgate je toga i više nego svjestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne pobijedimo, vjerojatno više neću biti ovdje. Ovo bi mogla biti zadnja prilika", rekao je za njemački Bild.

"Mislim da otprilike polovica izbornika odlazi s te pozicije nakon turnira – takva je priroda tog posla."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Southgate zna s kakvim je pritiskom suočen.

"Ovdje sam već skoro osam godina i bili smo blizu. Znam da ne mogu stalno izlaziti pred javnost i govoriti 'molim vas, učinite još malo', jer će ljudi u jednom trenutku izgubiti vjeru u vašu poruku. Ako želimo biti velika momčad, a ja želim biti vrhunski trener, onda morate biti uspješni u velikim trenucima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Southgate ima ugovor s Engleskim nogometnim savezom do kraja ove godine. No, engleski izbornik je najavio da neće ni s kim razgovarati o budućem angažmanu, sve do završetka Europskog prvenstva u Njemačkoj. Nije želio potpisati ni produženje postojeće ugovora.

"Engleska je to već jednom učinila s Fabiom Capellom (uoči SP-a 2010.) pa je bila velika drama prije turnira. Bolje je to učiniti nakon turnira", poručio je Southgate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo