Jedini u konkurenciji / Dogovor na pomolu: Parizu Olimpijske igre 2024., Los Angeles domaćin Igara 2028.

Image
Foto: AP Images

Nakon što je odlučeno da će Ljetne olimpijske igre 2024. odnosno 2028. ugostiti Pariz i Los Angeles, blizu je realizacije dogovor prema kojemu LA prihvaća da domaćin bude 2028.

31.7.2017.
19:57
AP Images
VOYO logo

Los Angeles će ugostiti Olimpijske igre 2028. godine, nakon što je postignut dogovor između gradskih čelnika i vodstva Međunarodnog olimpijskog odbora, objavio je u ponedjeljak Los Angeles Times pozivajući se na neimenovani izvor blizak pregovorima. 

Tim dogovorom postaje izvjesno da će domaćin Igara 2024. biti Pariz, jedini grad koji je bio protukandidat Los Angelesu u toj utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će se tijekom ponedjeljka službenim priopćenjem oglasiti i Međunarodni olimpijski odbor čiji bi članovi na rujanskom zasjedanju u Limi trebali glasovati o domaćinima OI 2024. i 2028. godine.

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo je čvrst stav prihvaćanja pariške kandidature, slično kao i gradonačelnik Los Angelesa Eric Michael Garcetti, koji je izjavio da bi bilo "glupo" ne organizirati Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Tokija 2020., sve je, dakle, izvjesnije da na red organizacije Ljetnih olimpijskih igara dolazi Europa odnosno Pariz (dvaput dosad domaćin), a nakon toga Los Angeles, koji je Igre organizirao 1984.

MOO pomaže Los Angelesu s 1,8 milijardi dolara za Igre 2028.

"MOO pozdravlja odluku Odbora za kandidaturu Los Angelesa i zadovoljni smo što možemo objaviti Ugovor o domaćinstvu 2028. pravovremeno i potpuno transparentno. Los Angeles je predstavio izvrsnu kandidaturu u kojoj je sadržan prioritet održivosti maksimiziranjem uporabe postojeće infrastrukture i podržavajući uključivanje većeg broja pripadnika mlađe populacije u olimpijski pokret", izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga smo sretni što možemo Ugovorom o domaćinstvu povećati dostupnost sportskih objekata za mlade i podržati ih u zdravom načinu života kroz sljedećih 11 godina. Uvjereni smo da u kolovozu možemo postići tripartitni dogovor pod vodstvom MOO-a s Los Angelesom i Parizom, stvarajući dobitnu kombinaciju za sve tri strane. Taj će dogovor biti proslijeđen na ratifikaciju tijekom rujanskog zasjedanja MOO-a u Limi", zaključuje predsjednik MOO-a.

Ovim je priopćenjem potvrđeno da će u Parizu biti održane Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine, točno 100 godina nakon što je francuska prijestolnica posljednji put ugostila najbolje sportaše svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo