Drama u Wimbledonu: Srbija slavi svog junaka

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković finalist je Wimbledona, trećeg Grand Slam turnira godine. U polufinalu je Srbin bio bolji od Juana Martina del Potra.

5.7.2013.
19:29
VOYO logo

U sjajnom i vrlo izjednačenom meču, koji je trajao četiri sata i 43 minute, Đoković je pobijedio Argentinca sa 7:5, 4:6, 7:6(2), 6:7(6), 6:3. Spasio je osmi igrač svijeta dvije meč-lopte u četvrtom setu, ali u odlučujućoj mu je dionici ponestalo snage. Shrvali su ga umor, kao i ozljeda lijevog koljena koju je zadobio u polufinalu, i na kraju je morao potpisati kapitulaciju.

Lani je na olimpijskom turniru, koji se igrao na ovim istim terenima u All England Clubu, svladao Đokovića, namučio ga je do maksimuma i ovaj petak, ali konačni udarac ipak nije zadao. Srbin je slavio deveti put u 12. međusobnom dvoboju protiv Del Potra i drugi se put u karijeri plasirao u finale Wimbledona čiji je pobjednik bio prije dvije godine. Suparnik će mu ove godine biti bolji iz ogleda između Andyja Murrayja i Jerzyja Janowicza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je set današnjeg dvoboja odlučen jednim breakom do kojeg je Đoković došao u samoj završnici. Nije to slomilo Del Potra koji je dugo čekao prvu priliku za break, ali kad ju je dočekao, onda ju je i iskoristio. Dogodilo se to u sedmom gemu drugog seta i bilo je dovoljno da Srbin izgubi prvi set na ovogodišnjem Wimbledonu.

U trećoj je dionici Argentinac nastavio raditi pritisak na servis suparnika, imao je tri prilike za break, ali nijednu nije realizirao. Potom je prvi svjetski reket imao tri vezane lopte za break, a ujedno i set, kod svoga vodstva 6-5, ali Del Potro se spasio. No, u tie-breaku je napravio previše pogrešaka i prednost je opet završila na Đokovićevoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski je tenisač novi break napravio kod 3:3 u četvrtom setu, ali već u sljedećem gemu mu je Argentinac uzvratio. U novom je tie-breaku Đoković poveo sa 6:4, imao je dvije meč-lopte, ali Del Potro se nije dao slomiti i s četiri je poena u nizu odveo dvoboj u peti set. Tu su, međutim, počeli njegovi problemi. Tražio je pomoć liječnika i fizioterapeuta, vidljivo se slabije kretao i bilo je samo pitanje vremena kada će Đoković to iskoristiti. Istina je da je i ''ranjeni'' Del Potro imao jednu priliku za break, ali kada je nije realizirao, uslijedila je kazna u osmom gemu. Đoković je poveo s 5:3 i potom, nakon što je spasio još jednu break-loptu, priveo meč kraju.

U nedjelju će loviti sedmi Grand Slam naslov u karijeri. Dosad je četiri puta osvojio Australian Open, te po jednom Wimbledon i US Open.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi igrač svijeta je slavio protiv Janowitza sa 6:7(2), 6:4, 6:4, 6:3 poslije dva sata i 51 minute i u finalu će igrati protiv Srbina Novaka Đokovića. Murray će u nedjelju tako imati novu priliku postati prvi Britanac s pojedinačnim naslovom na Wimbledonu nakon 1936. i Freda Perryja.

Nije 26-godišnji Škot briljirao protiv Janowicza, puno je griješio, posebno u prvoj polovici meča, ali na koncu je ipak pronašao put do pobjede. Imao je Murray dvije prilike za break, ujedno i za osvajanje prvog seta kod 5:4, ali nije ih iskoristio, a onda je u tie-breaku pao praktički bez ispaljenog metka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odmah na startu drugog seta Janowicz je s dvije dvostruke pogreške pogurao Murrayja prema breaku i premda je Poljak do kraja seta imao četiri prilike za oduzimanje servisa suparniku, Britanac je znao sačuvati prednost. U četvrtom gemu trećeg seta napokon je i 22. igrač svijeta došao do breaka, ali nakon što je poveo s 4:2 izgubio je četiri gema u nizu i od toga se više nije oporavio.

Poslije trećeg je seta uslijedio 20-minutni prekid kako bi se zatvorio krov i upalila rasvjeta. Murray je negodovao, ali nije mu to nimalo naštetilo. Već u trećem gemu četvrtog seta je napravio novi break, a priču je zaključio još jednim oduzetim servisom za konačnih 6:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murray će, dakle, u nedjelju loviti svoj prvi pobjednički trofej na Wimbledonu i drugi Grand Slam naslov u karijeri, nakon lanjskog US Opena. Đoković, pak, iza sebe ima šest Grand Slam naslova, uključujući i Wimbledon 2011. Dosad su ova dvojica tenisača odigrala 18 međusobnih dvoboja, a Đoković vodi s 11-7. Posljednji su se put sudarili u finalu ovogodišnjeg Australian Opena gdje je također slavio Srbin.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo