Đoković: Armstrong je sramota za sport

Najbolji teniser sveta oštro je kritikovao bivšeg američkog biciklistu

18.1.2013.
12:48
VOYO logo

Prvi reket sveta i branilac titule na Australijan openu Novak Đoković izjavio je na pres konferenciji nakon pobede nad Čehom Radekom Štepanekom i plasmana u osminu finala turnira u Melburnu da je američki biciklista Lens Armstrong osramotio taj sport i mora da snosi posledice.

- Bilo bi smešno da je odbio da prizna da se dopingovao, bar sada kada je sve već dokazano. Mislim, hiljadu dokaza je prikupljeno... Velika je sramota za sport da imate takvog takmičara kao što je on. Varao je - čitav sport. Varao je - mnogo ljudi, širom sveta, sa svojom karijerom, svojom životnom pričom. Mislim da treba da mu oduzmu sve titule jer to što je on radio, nije fer prema bilo kom sportisti. To, jednostavno, nije način kako se postaje uspešan. Zato mislim da zaslužuje da pati za sve ove laži koje je servirao godinama - ocenio je srpski teniser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsetimo, Lens Armstrong je priznao u intervjuu voditeljki Opri Vinfri da je koristio doping tokom svoje karijere. Njemu su oduzete titule pobednika trke Tur de Frans i medalja sa olimpijskih igara u Sidneju.

Novak je rekao da nije potrebno povećavati učestalost testiranja tenisera, za šta se zalažu Rodžer Federer i Endi Marej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Stvarno je dobro (ovako kako se sada testira). Anti-doping pravila su možda malo oštrija, u smislu da uvek morate da budete dostupni, da svakog dana, na sat ili dva, budete dostupni, gde god da ste. A to je ljudima zaduženim da testiraju sasvim dovoljna prilika da testiranja i obave. Pritom, pravila su ista za sve igrače, pa bar što se te tačke gledišta tiče, mislim da je sve fer. A što se mene tiče, nemam ništa protiv da me anti-doping agencija testira deset, 20 ili 30 puta godišnje - zaključio je Đoković koji je priznao da nije davao krv na testiranje već šest meseci.

I Janko Tipsarević deli mišljenje svog saigrača iz Dejvis kup tima Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Uopšte nije u redu, varao je u sportu i varao je mnogo ljudi u svom okruženju, koji su verovali da je rezultate postigao na pošten način - rekao je deveti teniser sveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo