Direktor centra „Simon Vizental“: Šimuniću zabraniti da ide na Mundijal

„Taj momak ne zaslužuje više da bude u prilici da ponovi tako nešto!”

29.11.2013.
18:28
VOYO logo

Fudbalski savez Hrvatske i reprezentativac "vatrenih" Josip Šimunić moraće da pričekaju još neko vreme na odluku FIFA. Sva je prilika da će za nacističko salutiranje posle meča baraža protiv Islanda biti žestoko kažnjen, najverovatnije i time što ga neće biti na Svetskom prvenstvu u Brazilu na leto 2014, piše "Blic Sport".

Prašina oko ovog slučaja još se nije slegla, iako je od pomenute utakmice prošlo deset dana. Iz FIFA se još ne oglašavaju povodom istrage koja je u toku, ali iz Ciriha je najavljeno da će konačna odluka najverovatnije biti doneta do kraja sledeće nedelje jer je u toku postupak ne samo protiv direktnog prekršioca Šimunića, već i HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o Šimunićevom skandaloznom istupu i dalje je jedna od najintrigantnijih tema poslednjih nedelju dana, a stigla je i do direktora centra “Simon Vizental” Efraima Zurofa.

- Bio sam na putu u Nemačkoj, tamo smo proteklih dana imali dosta posla, tako da nisam mogao više da se uključim u celu priču. Ipak, jedno je vrlo jasno, ono što je učinio hrvatski fudbaler uvreda je za porodice i prijatelje onih koji su stradali u ustaškim zločinima, a takvih je mnogo. Taj momak ne zaslužuje više da bude u prilici da ponovi tako nešto! -, kaže Zurof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj istaknuti istoričar i jedan od najvećih lovaca na naciste kaže da je upoznat s događanjima u Zagrebu, ali i da je veoma zabrinut.

- Brine me to što nije u pitanju bio samo Josip Šimunić, nego što je na to njegovo salutiranje reagovalo na hiljade gledalaca na tribinama. To je suštinski problem. I sve to pokazuje da niko od njih nije naučio ništa iz užasa Drugog svetskog rata, niti iz procesa koji se vodio protiv zapovednika logora Jasenovac i Stara Gradiška Dinka Šakića. Svima im treba jedna propisna edukacija iz istorije -, smatra Zurof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zurofa smo pitali i kakva je kazna primerena u slučaju Josipa Šimunića, koji je posle meča dolivao ulje na vatru izjavama da “drugi treba da nauče istoriju, a ne on”!

- Kada su u pitanju sankcije za ovakve stvari, ne mislim da zbog pojedinca treba kažnjavati ceo fudbalski tim, u ovom slučaju reprezentaciju jedne zemlje. Ali Šimunić mora biti suspendovan i ne treba mu dozvoliti da se pojavi na tako velikom takmičenju kao što je Svetsko prvenstvo. Jednostavno, mora biti odstranjen iz ekipe, to bi mu, ustvari, bila najveća kazna za to što je počinio -, zaključio je Zurof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo