8. Noć muzeja / Brzi Vinko ponovno na zagrebačkim ulicama

Image

Kao jedna od atrakcija ove posebne noći, stari autobus od milja zvan Brzi Vinko, marke TAM 3000 i proizveden 1968. godine, pojavit će se na ulicama Zagreba 25. siječnja točno u podne.

24.1.2013.
8:22
VOYO logo

Brzi Vinko će građane Zagreba toga petka kupiti po gradskim ulicama i voziti u Muzej automobila Ferdinand Budicki na 8. Noć muzeja, gdje će kao prvi izlazak novog muzeja u javnost na 1500 kvadrata prostora biti izloženo 50 starodobnih automobila i motora. Muzej je smješten u prostorima tvornice Pluto na Zavrtnici.

Sama vožnja je oldtimerski doživljaj, jer je Brzi Vinko uređen prvenstveno za zabavu i obilazak vinskih cesta i promociju eko-turizma u požeškom kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Radi ugođaja u unutrašnjosti montirana je peć na drva, tako da dim privlači pažnju gdje god se pojavi a na parkiralištu Muzeja automobila dobit će uporabnu funkciju kroz kuhanje vina za posjetitelje!

U zadnjem kraju autobusa nalazi se pak kutna garnitura na izvlačenje, tako da se Vinko, ako zbog previše vina bude potrebno, vrlo brzo može pretvoriti u spavaonicu. Inače, svoje ime dobio je po svojoj zavidnoj maksimalnoj brzini od 80 km/sat, te naravno, vinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj bogatoj autobiografiji pamti se da je Vinko odslužio ratni staž u 123. požeškoj brigadi- moto satnija. Vojsci ga je zajedno s 20 motora poklonio legendarni Vilko Sever.

Image

Nakon toga autobus završava u moto klubu Sokol iz Požege gdje je služio za prijevoz motora, da bi na kraju odbačen završio u jednom voćnjaku gdje je polako propadao dok ga nisu zapazili članovi Udruge za očuvanje starih automobila i motocikala Pleternica i udahnuli mu novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo