Ove popularne vege okruglice svoje korijene vuku iz Egipta. Danas je falafel nacionalno jelo Izraela i omiljeni street food Bliskog Istoka, a njegova jednostavna izrada i odličan okus je pridonijela nagloj popularnosti ovog jela.
Najčešće se izrađuje od slanutka, a u našoj verziji smo prednost dali grahu. Pogledajte i isprobajte ovu verziju jela.
Sastojci
- 250 g graha iz konzerve
- 1 luk
- Peršin
- 50 g dm integralno brašno od pšenice
- 1 žličica dmBio praška za pecivo
- ½ žličica kima
- 1 žličica soli
- Papar
- 300 ml ulja za prženje
Priprema
Grah ocijedite i usitnite u pastu. Dodajte nasjeckani luk i nekoliko listića peršina, te usitnite sve skupa. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kim, sol i papar i dobro promiješajte dok se ne sjedini. Ohladite smjesu. Zagrijte ulje, rukama oblikujte kuglice od smjese i pržite u dubokom ulju oko 1-2 minute, dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite uz jogurt umak.