Blagodati iz rijeka i jezera
Riječna i jezerska riba vrijedan je izvor vitamina skupine B, osobito vitamina B12 koji može pozitivno djelovati na rad živčanog sustava, kao i mangana, fosfora i selena. I slatkovodne ribe poznate su kao lako probavljive, osobito u odnosu na meso, a u usporedbi s morskom ribom imaju izuzetno nizak udio teških metala. Ipak, mnogi ih izbjegavaju zbog specifičnog mirisa, koji je pak lako neutralizirati mariniranjem u limunovom soku i octu ili vinu te dodavanjem raznih začina.
(FOTO: Promo)
Gastronomski specijalitet
Brojna su jela u kojima slatkovodne ribe imaju glavnu ulogu, a među poznatijima je svakako fiš-paprikaš, koji se priprema od više vrsta ribe, najbolje otkoštenih kako bi se u jelu uživalo bezbrižno. Uz njega su popularni i perkelt i brudet, no slatkovodna je riba odlična i na roštilju ili rašljama, u juhama, kuhana, pečena u pećnici, pržena ili pohana. Izbor načina pripreme, ali i same ribe, zaista je velik jer je u Hrvatskoj zabilježena čak 151 vrsta slatkovodne ribe, od čega je 18 endemskih vrsta.
Najviši standardi kvalitete
Riba je ukusna, hranjiva i kvalitetna samo ako je svježa i provjerenog podrijetla, a upravo takvu iz dubina hrvatskih rijeka i jezera u Konzum gotovo svakodnevno dostavljaju vrijedni domaći ribari i uzgajivači. Zahvaljujući vlastitoj pakirnici, Konzum omogućava kupcima kupnju svježe ribe ne samo u prodavaonicama većih formata, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Svježa je riba tako u ponudi za kupnju u rinfuzi ili pakirana na komad, očišćena i filetirana za što jednostavniju pripremu obroka.
(FOTO: Promo)
Od ulova do otpreme u prodavaonice protekne najviše 24 sata, a u cijelom se procesu strogo poštuju najviši standardi kvalitete te se osigurava sljedivost, odnosno praćenje u svakoj fazi lanca opskrbe. Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora te tako kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog podrijetla.
Iz ribnjaka do prodavaonice u istom danu
Poznati po iznimno kvalitetnoj vodi koja dotječe sa Žumberačkog gorja te iznimno bogatom asortimanu slatkovodne ribe, Ribnjaci Kupa četiri do pet puta tjedno dostavljaju svježu ribu u središnje Konzumovo skladište.
(FOTO: Promo)
„Naša je velika prednost blizina Zagreba, jer na taj način riba koju ulovimo isti dan dolazi u Konzumove prodavaonice te je zajamčeno svježa“, objašnjava Mislav Šarić, direktor poduzeća Adria-mar Brodogradnje koja je 2009. godine preuzela upravljanje nad Ribnjacima Kupa. Ukupna je površina ribnjaka 392 hektara, a obuhvaćaju sedam velikih ribnjaka, trinaest zimovnika i trinaest rastilišta. U njima se uzgajaju šarani, amuri, tolstolobici, štuke, smuđevi, europski somovi, linjaci, a jedini su ribnjak u Hrvatskoj koji uzgaja afričke somove, kečige i sibirske jesetre. Konzumovi kupci najviše traže šarana i amura te Ribnjaci Kupa tako Konzumu godišnje isporuče oko 100 tona prerađenog i poleđenog šarana, oko 20 tona prerađenog i poleđenog amura te još oko 30 tona ostale ribe.
(FOTO: Promo)
„Konzum smatramo najkvalitetnijim partnerom s kojim smo dosad radili, njihovi su zaposlenici koji se bave nabavom ribe izuzetno predani poslu i otvoreni za suradnju te se nadamo takvoj suradnji i ubuduće. Zaista je pohvalno što žele nabavljati ribu prvenstveno iz Hrvatske i tako potiču razvoj domaćeg ribarstva“, zaključuje Mislav.