Osnovna domaća majoneza
Sastojci:
- 2 jaja (sobna temperatura)
- 2 žlice jabučnog octa
- ½ žličice senfa
- ½ žličice morske soli
- 2 šalice hladno prešanog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
(Foto: Pixabay)
Priprema:
1. Žumanjke stavite u blender ili zdjelu i umutite (izmiksajte) dok ne postane glatka.
2. Dodajte limunov sok ili ocat, senf i začine te miješajte dok se lijepo ne pomiješaju.
3. Vrlo polako dodajte ulje (malo po malo) i miksajte s malom brzinom. Počnite s nekoliko kapi ulja kako bi se majoneza lijepo povezala. Majoneza može stajati u hladnjaku do tjedan dana.
Dobar tek!
Paleo majoneza
Sastojci:
- 2 velika jaja (sobna temperatura)
- 4 žlice svježeg soka od limete
- 1 do 1 1/2 žlice meda
- 1 žličica senfa
- 1 žličica morske soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 1/4 žlice dimljene paprike po izboru
- 2 1/2 šalice maslinovog ulja ili ulja od avokada
(Foto: Pexels)
Priprema:
1. Sok od limete i jaja stavite u blender. Zatim dodajte med, senf, sol, papar i papriku i pola šalice maslinovog ulja. Blendajte dok se sve ne pomiješa, oko 20 do 30 sekundi.
2. Dok blendate polako stavljajte ostalo ulje, ali na minimalnoj brzini. Oko 4 do 5 minuta.
3. Kada je gotovo stavite majonezu u hladnjak barem na sat vremena. Za ovaj recept nemojte koristiti extra djevičansko maslinovo ulje jer okus može biti intenzivan.
Dobar tek!
Majoneza gotova za dvije minute
Sastojci:
- 4 žumanjka (na sobnoj temperaturi)
- 1 žlica jabučnog octa ili limunovog soka
- 1 žličica Dijon senfa
- ½ žličice soli
- ¼ žličica papra
- ½ šalice maslinovog ulja
- ½ šalice kokosovog ulja (rastopljeno ili neko drugo zdravo ulje)
(Foto: Profimedia)
Priprema:
1. Žumanjke stavite u blender ili zdjelu i izmiksajte dok ne postane glatka.
2. Dodajte limunov sok ili ocat, senf i začine te miješajte dok se ne pomiješaju
3. Polako stavljajte ulje i miješajte na maloj brzini, počevši od maslinovog ulja. Počnite s nekoliko kapi dok se smjesa ne počne povezivati, a zatim nastavite dodavati polako.
Majoneza može stajati u hladnjaku do tjedan dana.
Dobar tek!