Nangka ili jackfruit je nacionalno voće Bangladeša čiji ogledni primjerci teže između pet i sedam kilograma, a zabilježene su i voćke teške 45 kilograma. Jackfruit može narasti do 90 centimetara dužine i 50 centimetara širine.
Za najnoviji dmBio proizvod - dmBio jackfruit - birani su samo svježi komadi ovog impresivnog voća čija je tekstura vlaknasta pa se koristi kao alternativa mesu, za pržena jela, juhe i variva. Jackfruit može glumiti svinjetinu, a kada je zreo i sirov, jackfruit nije siguran je li mango ili ananas, pa je pomalo oboje.
Što napraviti s namirnicom koja ima krizu identiteta? Počnimo jednostavno, s vegetarijanskim bolonjezom.
SASTOJCI:
- 1 pakiranje dmBio jackfruita, 200 g
- 300 g dmBio špageta
- 2 svježe rajčice
- 1 mrkva
- 1 manji celer
- 2 čajne žličice dmBio ulja repice
- 75 ml dmBio soka od grožđa
- 75 ml vode
- 1 pakiranje dmBio rajčica u limenci, 400 g
- 2 grančice ružmarina
- sol i papar
PRIPREMA:
- Nasjeckajte svježe rajčice te mrkvu i celer narežite na kockice veličine 5 mm. dmBio jackfruit dodatno usitnite.
- Zagrijte ulje na tavi ili u loncu te dodajte jackfruit i pirjajte, potom dodajte mrkvu i celer.
- Nakon pet minuta dodajte nasjeckane svježe rajčice, sve zajedno pržite te deglazirajte sokom od grožđa i vodom.
- Dodajte rajčice u limenci i ružmarin. Poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko dva sata.
- Popaprite i posolite po želji, a špagete pripremite slijedeći upute na pakiranju.
Na kraju, moramo napomenuti da je jackfruit bogat vlaknima, vitaminima A, B i C, antioksidansima, magnezijem i željezom. Što se sve krije u 100 grama dmBio jackfruita pogledajte u tablici.
<para><strong>Nutritivne vrijednosti</strong></para> | <para><strong>na 100 g</strong></para> |
<para> Energetska vrijednost </para> | <para> 50 kcal / 209 kJ </para> |
<para> masti </para> | <para> <0,1 g </para> |
<para><em>od toga zasićene masti</em></para> | <para> <0,1 g </para> |
<para> ugljikohidrati </para> | <para> 10 g </para> |
<para><em>od toga šećeri</em></para> | <para> <0,1 g </para> |
<para> vlakna </para> | <para> 9,5 g </para> |
<para> bjelančevine </para> | <para> 1,5 g </para> |
<para> soli </para> | <para> 0,03 g </para> |