razvoj bebe / Položaj na trbuščiću važan je za razvoj bebe i treba početi što ranije

Image
Foto: Pexels

Vrijeme na trbuščiću izuzetno je važno za razvoj mišića. Ako se bebi ne sviđa ovaj položaj treba ju polako privikavati

6.5.2019.
15:11
Pexels
VOYO logo

Većina roditelja pazi da dijete spava na leđima kako se ne bi dogodilo da dođe u opasnost. Međutim, onda je vrlo lako zaboraviti da treba provoditi vrijeme na trbuščiću jer će lakše početi dizati glavicu. Taj položaj sprječava stvaranje ravnine na stražnjem dijelu glavice i priprema za prekretnice kao što suprevrtanje i puzanje. 

Vrijeme koje beba provodi u ovom položaju pomaže joj da jača mišiće vrata, glave i ramena, ali i da razvija motoričke vještine. Također joj se olakšavaju probavne tegobe, ali se i izlaže drugom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bebu treba početi stavljati na trbuščić?

Image
savjet stručnjaka /

Pedijatar Jovančević: 'Prema novim smjernicama preporučuje se smanjiti unos riže u prehrani djece'

Image
savjet stručnjaka /

Pedijatar Jovančević: 'Prema novim smjernicama preporučuje se smanjiti unos riže u prehrani djece'

Iako ne postoji točno određeno vrijeme kada bi beba trebala početi provoditi vrijeme na trbuščiću, Američko udruženje pedijatara preporučuje roditeljima da to počnu činiti rano. Nemojte se iznenaditi ako beba ne bude oduševljena s novim položajem i počne pokazivati otpor. "Bebama se obično ne sviđa i postaju mrzovoljne. Prvi put mogu samo biti na trbuhu nekoliko minuta prije nego što počnu plakati. Trebaju se naviknuti na novi položaj. Trebate početi s manjim vremenom", kaže pedijatar Michael McKenna za The Bump.

Kada je u pitanju novorođenče trebalo bi ga stavljati dva do tri puta dnevno po nekoliko minuta na trbuščić. Idealno bi bilo nakon mijenjanja pelene ili vremena za igru. "Možete uzeti pauzu ako se bebi baš ne sviđa", objašnjava pedijatrica Ashanti Woods.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako beba raste tako se povećava i vrijeme koje provodi na trbuščiću. Beba koja ima tri, četiri mjeseca može provesti 20 do 30 minuta dnevno u ovom položaju. Ovo se može prakticirati dok beba ne dođe u fazu da se sama zna okrenuti, što mnoge bebe postignu kada imaju oko 6 mjeseci.

Na što je važno paziti?

Treba pripremiti mekano i sigurno mjesto za bebu. Ako beba nije zainteresirana, stavite glavu ispred njezine glavice. "Lezite dolje sa svojom bebom, premjestite joj ruke, neka osjeća nove stvari ili ispod nje postavite pokrivače različitih boja - nešto što će biti zanimljivo za bebu", kaže McKenna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo