Kardiolog podijelio recept za kruh koji možete jesti koliko god želite
Kruh koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz
Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi
Kriška ovog kruha sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški kruha od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama - što tradicionalni kruh čini nezdravim.
Nutricionistkinja Matković Melki: 'Kolesterol više nije negativac u prehrani'
Steven Gundry savjetuje da se ljudi "maknu" od lektina.
"Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od
napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta
lektina - toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici,
ali i u mnogim proizvodima bez glutena", objašnjava Gundry, a
prenosi
Nutricionistica nam je objasnila što je detoks i koje biljke 'voli' jetra
Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, "uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.
Zašto su chia sjemenke superhrana i kada bi se trebale izbjegavati?
Kako napraviti ovaj ukusan zdravi kruh kod kuće:
Sastojci:
2 šalice bademovog brašna
1/3 šalice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
1/2 žličice soli
1 žlica praška za pecivo
1 žlica lanenih sjemenki
1/2 šalice kukuruznog škroba
1 žlica jabučnog octa
1/2 šalice grčkog jogurta
6 žlica maslaca
4 jaja
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.
2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stupnjeva 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li kruh gotov. Ostavite kruh da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.
Dobar tek!
403 Forbidden